IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Campanula portenschlagiana plantata in ghivece de diferite marimi. Este la fel de mare in toate, dar pare mai abundenta cu cat ghivechiul este mai generos.
Când nu ştiu ce cadou să fac cuiva, mă opresc în prima florărie şi cumpăr o plantă cu flori la ghiveci. De curând, am găsit o frumuseţe de plantă la Tria’s cu numele de Campanula. Ghivechiul a costat 19 lei, deşi era mic (maximum 25 cm înălţime), dar a meritat toţi banii. De la doamnele din florărie am aflat că această plantă iubeşte frigul şi că trebuie udată rar, dar cu grijă, deci perfectă pentru mulţi dintre noi care uită să aibă grijă de floricele din prin casă sau de pe balcon.
Dar am vrut să aflu mai multe şi am dat peste serele din Danemarca unde este cultivată la greu această plantă şi de unde se aprovizionează multe florării din Europa. Serele Gartneriet Tvillingegaarden (nu ştiu cum se pronunţă), unele dintre cele mai mari producătoare de Campanula din Europa oferă mai multe soiuri. Cea din imagini şi care se găseşte la noi se numeşte Campanula portenschlagiana ´Dark Royal´. Mai există şi un soi cu flori albe Campanula portenschlagiana ´White Royal´.
Campanula portenschlagiana White Royal, un soi dezvoltat de Serele Gartneriet Tvillingegaarden din Danemarca.
Cum se îngrijeşte? Specialistul Jens Pedersen de la Serele Gartneriet Tvillingegaarden spune despre planta noastră că este potrivită atât pentru interior, cât şi pentru exterior, cu menţiunea că-i place răcoarea. De altfel, tocmai rezistenţa la frig, chiar la îngheţ, a făcut ca această plantă să devină populară. Este perenă şi ca atare, an de an, aceeaşi plantă explodează cu florile ei proaspete şi neîncântă privirea. Specialistul spune că aceste flori se pretează excelent a fi puse în ghivece.
Dacă sunt plantate direct în grădină, sunt expuse riscului ca din cauza îngheţului pământul să nu mai fie umed şi, ca atare, ele să se deshidrateze. Deci nu că n-ar rezista la frig, ci că efectele stratului de gheaţă ar influenţa umiditatea solului.
Câteva date importante despre Campanula portenschlagiana: originară din Europa; face parte din Familia Campanulaceae; trebuie să aibă pământul umed, dar nu inundat; îi place lumina soarelui şi răcoarea; sezonul ei este din ianuarie până în decembrie!; poate fi plantată afară din primavară timpurie (martie) şi lăsată afară pentru că rezistă şi iarna; în perioada de vegetaţie, adică în prima luna de când e plantată, e recomandat un tratament de feritilizare la fiecare a treia udare.
Specialiştii horticultori de la serele daneze Gartneriet Tvillingegaarden au dezvoltat soiuri absolut minunate de Campanula, de la cele din imagini, mov, până la nuanţe de roz pastelat şi alb, care dau minunat împreună în acelaşi vas, fie ghivechi, fie jardinieră.
Dacă eşti interesat să imporţi astfel de plante, deci o cantitate mai mare, uite ai aici principalele sere daneze pe care să le contactezi: Serele Gartneriet Tvillingegaarden specializate în Campanula portenschlagiana ´Dark Royal´ şi Campanula portenschlagiana ´White Royal; Serele Gartneriet Thoruplund specializate în Campanula Wild Ocean and Campanula Little Blue Ocean; Serele Gartneriet PKM specializate în Campanula medium şi Campanula takesimana.
Foto: Floradania Danemarca (cu o singură excepţie :))
DE UNDE POT FACE SI EU ROST DE ASTFEL DE FLORI?
Se gasesc in florariile de la noi. Am si scris in articol ca eu le-am gasit la Trias :).
am gasit la kaufland
Ti-au placut, nu? Si mie imi plac mult :). Cat te-a costat ghiveciul? Le-ai gasit albastre?
cum se inmulteste?
sunt la kaufland cate vrei
Bine de stiu. Multumim Mariana!