Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Natura peste tot! Luca Nichetto si casa viitorului la “Das Haus” 2013

Luca Nichetto stand Das Haus

IMM Cologne este unul dintre cele mai importante târguri care dau trendurile în designul de interior şi tocmai s-a închis ediţia 2013 . În fiecare an organizazorii expoziţiei invită, în cadrul Pure Village, un designer renumit pentru a arăta vizitatorilor viziunea sa, ca specialist, despre locuire. Este un proiect ce conferă originalitate târgului, dar care permite vizitatorilor şi specialiciştilor anticiparea viitoarelor tendinţe. Dacă în 2012 echipa de designeri londonezi Nipa Doshi şi Jonathan Levien au prezentat un proiect ce a propus regândirea casei pe activităţi şi nu pe camere, anul acesta a fost invitat tânărul, dar renumitul designer Luca Nichetto, al cărui proiect a fost sponsorizat de NCS Colour. Italianul a lăsat neschimbate încăperile, dar a venit cu un concep surprinzător de simplu, foarte elegant şi cu un mesaj categoric: natura trebuie să fie prezentă în mediul urban, la fel ca şi în locuinţele noastre!

Luca Nichetto, Foto Koelnmesse, Daniel Banner

Proiectul “Das Haus” presupune punerea în practică a viziunii pe care designerul o are despre locuinţa ideală. În cadrul târgului, respectiv a secţiunii denumită Pure Village, sunt alocaţi 180 mp pentru configurarea unui stand în care să fie prezentată amenajarea propusă de invitatul de onoare. Ce a făcut Luca Nichetto în acest an? A adus pur şi simplu natura în casă. A folosit plantele pe post de paravane separatoare, ghivece speciale pentru prezenţa legumelor în casă şi a conceput pereţii ca suporturi pentru obiecte şi plante. El spune că oraşele noastre, medii total artificiale, trebuie să se adapteze naturii, aducând flora şi fauna în interiorul lor. Nu şi-a propus să schimbe lumea, ci doar să-şi exprime cel mai personal punct de vedere şi totodată vis ca şi designer.

Living Das Haus Luca Nichetto

Luca Nichetto, influenţat de traiul în Stockholm, unde şi-a deschis al doilea birou de design Nichetto & Partners în 2011 după cel din Veneţia (2006), este absolut uimit de frumuseţea capitalei Suediei, unde natura este omniprezentă, iar respectul pentru ea face parte din viaţa de zi cu zi a suedezilor. Asta mi-a declarat în 2011, cu ocazia târgului de la Milano, iSaloni, unde am avut ocazia să-i iau un interviu. Aşa cum îmi spunea Molnea Efremov, artist ceramist român stabilită la Stockholm, de multe ori ţi se întâmplă ca în metropola suedeză, să zăreşti câte un iepure ţâşnind printre pâlcurile de copaci, în timp ce aştepţi autobuzul. Ca atare nu e de mirare că Luca Nichetto a simţit o mare responsabilitate ca designer, aceea de a propune o amenajare prin care să atragă atenţia tuturor asupra artificialităţii în care trăim şi necesitatea de a ne întoarce către natură, fără a renunţa la avantajele lumii contemporane.

Das Haus Luca Nichetto 8

Casa lui Luca Nichetto are o structură simplă, cu pereţi ce adăpostesc, atât la exterior cât şi la interior, plante. El imaginează pentru noi o soluţie umană, în armonie cu biosfera planetei. Interiorul casei are toate încăperile aşa cum le ştim, de la bucătărie, cameră de zi (living), sufragerie (dining), dormitor, baie, balcon, dar ele nu mai sunt separate (cu excepţia băii), plantele îndeplinind rolul de “pereţi”.

Das Haus Luca Nichetto zona de socializare

imm_13_005_055

Luca Nichetto spune că locuinţele urbane sunt mici şi atunci o delimitare cu plante nu numai că este practică şi frumoasă, dar îmbunătăţeşte şi calitatea aerului de la interior. Mai mult, ca designer de produs, Luca Nichetto spune că îţi dai seama oricum, într-un locuinţă deschisă, în ce “încăpere” te afli, şi în lipsa pereţilor, deoarece mobila indică acest lucru. El a testat prin acest proiect sustenabilitatea locuinţei, folosirea resurselor cât mai bine pentru a fi în armonie cu natura, dar şi modul în care piesele de mobilă create de el pot convieţui împreună în acelaşi spaţiu, asigurând confort şi estetică unei potenţiale familii.

feature Das Haus Luca Nichetto 1
El spune că experienţa sa suedeză, unde există o cultură a designului în viaţa de zi cu zi a oamenilor, îl motivează să combine designul modern, funcţional, şi filozofia designului democratic scandinav cu emotivitatea şi visceralitatea tradiţiei italiene, orientată către măestrie în aceeaşi măsură în care este orientată spre viteză, implusivitate. Într-un asemenea scenariu în care natura ar pătrunde la interior, coridoarele întunecate, perpetua orientare a caselor şi balcoanelor către sud, chiar şi zidurile ar deveni de prisos. Ideea de a ne mula casele în jurul naturii ar deschide noi posibilităţi de a organiza spaţiul, de a-l face mai flexibil pentru diferite activităţi şi funcţiuni, dar mai ales pentru a trăi cu adevărat împreună. Asta a fost ideea din spatele conceptului prezentat la Das Haus 2013 – un experiment despre cum ar putea arăta locuirea în jurul naturii, nu prin distrugerea ei.

imm_13_005_057

Când a pregătit acest proiect Luca Nichetto i-a avut în minte pe arhitecţi modernişti ai Californiei (Frank Lloyd Wright, Richard Neutra, Charles and Ray Eames) la fel ca şi lucrările maeştrilor japonezi şi clădirile lui Carlo Scarpa. În toate aceste exemple a văzut o natură flancată de arhitectură. În ziua de azi, Nichetto a constatat că natura este identificată ca “afară”, iar locuinţa ca “înăuntru”. Iar atunci când se întâmplă ca elemente din afară să-şi facă drum la interior, este doar un pretext decorativ.

Das Haus Luca Nichetto schite si macheta

El şi-a pus nenumărate întrebări. “De ce n-ar fi redefinită această relaţie dintre exterior şi interior? Ce ar fi dacă, precum în filmul “Powers of 10” al soţilor Ray şi Charles Eames (realizat în 1968, difuzat în 1977), am lua în considerare relaţia dintre micro şi macro sisteme şi am folosi-o ca punct de plecare în a vedea planeta ca un model de urmat pentru organizarea micilor noastre lumi (casele)? Ce ar fi dacă am interpreta casa ca un habitat organizat în jurul unei inimi verzi? Exact aşa cum pădurile ecuatoriale alimentează întregul sistem al plantei, această inimă verde ar asigura casei energie sub formă de lumină, oxigen şi emoţii. N-aş putea să trăiesc în afara oraşului, într-un mediu idilic cu căsuţe de lemn. Dar de ce n-ar fi posibil să trăieşti cu natură în mediul urban? Arhitecţii modernişti sau mişcarea arhitecturii organice exemplificată prin lucrările lui Carlos Scarpa la fel ca ceea ce fac azi Jean-Marie Massaud, Michael Sorkin sau firme ca MVRDV Architects arată că e posibilă o astfel de direcţie.”

Das Haus Luca Nichetto 12

Biografia lui Luca Nichetto e bogată, în ciuda tinereţii sale. Născut în 1976, Luca Nichetto este recunoscut pentru că are propriul stil de a face lucrurile. A urmat cursurile Institutului de Artă din Veneţia, iar ca student a desenat pentru Salviati, o firmă de sticlărie. În 1999 a avut parte de primul său succes: a creat pentru Salviati vaza Mille Bolle din sticlă de Murano. După absolvirea Universităţii de Arhitectură din Veneţia cu specializarea designer industrial a lucrat pentru Foscarini în dezvoltarea de produs şi cercetarea materialelor. Având succes ca designer, a rămas în oraşul natal unde a înfiinţat propria firmă Nichetto & Partners. Firma sa dezvoltă proiecte de design pentru o varietate mare de produse de la canapele, scaune, mobilă de birou, lămpi, covoare şi până la vaze, ochelari, accesorii de bucătărie. Este unul dintre cei mai căutaţi şi solicitaţi tineri designeri italieni şi colaborează cu o mulţime de branduri internaţionale.

Das Haus Luca Nichetto 9

Pentru proiectul Das Haus 2013 designerul Luca Nichetto a folosit piese de următoarele firme: Bosa, Carlo Moretti, CasamaniaCassina, David Design, De Padova, Discipline, Established & Sons, Fornasarig, Foscarini, Fratelli Guzzini, Gallery Pascale, Gallotti & Radice, Globo, Italesse, Kristalia, La Chance, MGLab, Moroso, Nodus, Offecct, Ogeborg, One Nordic Furniture Company, Petite Friture, Plust, Prosciutteria King‘s, Refin, Salviati, Skitsch, Skultuna, Tacchini, Tobeus şi Venini.

Das Haus Luca Nichetto 11

Pe lângă piesele folosite de la aceste firme, Luca Nichetto a integrat în ambient o mulţime de lucrări realizate de prietenii săi designeri şi artişti precum şi câteva piese clasice, emblematice de design. 

Portrait  Von Designer Luca Nichetto (Das Haus)

„Plantele apar ca elemente arhitecturale şi de design interior, făcând practic legătura dintre exterior şi interior. Ele ne aduc aminte că suntem parte a acestei plante pe care trebuie să o respectăm. ” spune luca Nichetto

Baia cu wc

„Eu procedez aşa: mai întâi ascult ce-ţi doreşte clientul, apoi încerc să înţeleg materialul. În final forma este rezultatul a ceea ce este posibil.” Luca Nichetto

imm_13_005_059

„Îmi place ideea că mobila poate conferi funcţiune spaţiului”. Luca Nichetto

Das Haus Luca Nichetto 10

„Poţi ajuta oamenii să schimbe lumea, folosind produse de calitate care să le ofere o stare de bine şi un motiv de a zâmbi.” Luca Nichetto

Living

„Natura şi mediul înconjurător trebuie tratate cu mai mult respect.” Luca Nichetto

Stand: Das Haus, Halle 3.1

Foto: Constantin Meyer; Daniel Banner/Koelnmesse/ imm cologne

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: