Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Cine a inventat fotoliul puf?

Sacco Armchair de la Zanotta

Le vedem acum peste tot, în diferite forme şi culori, dar eu ştiu, după 15 ani de jurnalism specializat pe home & deco, faptul că orice obiect are un creator, un designer. Obiectele nu apar aşa din senin. Cineva a avut ideea să-l proiecteze, iar apoi un producător cu viziune l-a materializat. Evident că acesta e şi cazul fotoliulul puf. El a fost creat în 1968-1969 de către trei arhitecţi italieni: Pierro Gati (1940), Cesare Paolini (1937-1983), Franco Teodoro (1939-2005), iar conceptul lor a ajuns să fie produs în serie de către Zanotta. Haideţi să aflăm povestea.

Arhitectii care au creat Sacco. De la stanga la dreapta: Franco Teodoro, Cesare Paolini, Pierro Gatti.

Arhitectii care au creat Sacco. De la stanga la dreapta: Franco Teodoro, Cesare Paolini, Pierro Gatti.

Practic, în 2013, se vor aniversa 45 de ani de la lansarea lui „Sacco” numele original al fotoliulul puf creat de cei trei arhitecţi pentru Zanotta. În 2008, la cea de-a 40 a aniversare a lui Sacco, Pierro Gati a avut o întâlnire cu presa la Milano, în timpul târgului iSaloni şi a avut prilejul să spună povestea de început a acestui legendar obiect de design. Deşi pare o piesă simplă de mobilier, Sacco este şi acum vedeta multor expoziţii din muzeele de design şi artă din lume. La începutul anilor 70, curatorul E. Ambasz de la departamentul de design al muzeului MoMA din New York spunea că acest obiect reprezenta „noul aspect poetic al designului, un design deschis, flexibil, dinamic”.

Sacco Armchair de la Zannota

Gatti, Paolini şi Teodoro se gândeau în 1967 să facă un obiect ergonomic. Pe acea vreme ergonomia era un concept de pionerat, iar cei trei se străduiau să folosească principiile ergonomiei pentru a realiza un fotoliu flexibil care să urmeze liniile şi mişcarea corpului. Era parte din curentul vremurilor raportarea la corp. În toate domeniile artei contemporane din acele vremuri, relaţia obiectelor cu corpul era o temă majoră în toatele aspectele artei, de la muzică, la arte vizuale, literatură, modă.

Sacco in diferite culori

Aşa le-a venit ideea unui fotoliu de tip sac. După nenumărate experimente au ajuns la un prototip realizat din PVC transparet umplut cu bile de polistiren. Gatti spunea în 2008, povestind de începuturile lui Sacco, faptul că era foarte stresat ca acest prototip să nu fie asimilat ca parte a curentului „pop”, ci să fie recunoscut ca un obiect de sine stătător, la care s-a făcut multă cercetare, un obiect studiat şi raţional menit să aducă mai mult confort utilizatorilor săi.

Sacco ideal pentru exterior

Primul prototip Sacco

Primul prototip Sacco

Au făcut măsurători, au ajuns ca schiţa de bază să cuprindă două forme hexagonale unite în partea superioară şi cea inferioară cu două forme de cerc, bine cusute. Chiar mamele lor au cusut aceste segmente de 170 cm lungime din material plastic. Apoi au căutat un artizan care avea licenţă pentru un anumit tip de mâner, mâner pe care să-l ataşeze la capătul lui Sacco pentru o manevrabilitate mai facilă. L-au rugat pe artizan să facă acelaşi tip de mâner din plastic.

Au făcut poze mânerului şi împreună cu prototipul au luat calea Americii. Au avut un contact de la o revistă de specialitate „Long Furniture Daily”, au vorbit cu redactorii de acolo pentru un posibil articol, dar au mers şi la celebrul magazin Macy’s, respectiv la departamentul 3M pentru a vedea dacă-şi pot vinde creaţia sub denumirea de “Moll you are” – adică “pe forma ta”. Spre surprinderea lor cei trei arhitecţi, cei de la Macy’s le-au cerut să producă 10.000 de bucăţi! Atunci s-au întâlnit cu Aurelio Zanotta patronul italian al fabricii cu acelaşi nume. Restul, a devenit istorie!

Rose scarlatte model Sacco Armchair de la Zanotta

Rose scarlatte model Sacco Armchair de la Zanotta

Sacco a făcut ca numele Zanotta să fie cunoscut în întreaga lume. Aurelio Zanotta a înţeles perfect succesul pe care-l putea avea cu acest obiect exemplar. Sacco a câştigat imediat, în 1968 un premiu la Monza, iar în 1969 a extaziat presa de la Salonul de mobilă de la Paris. Dar Gatti a avut dreptate. Sacco nu era un obiect care să fie asimilat unui curent. Dovada? Iată acum, după 45 de ani, încă face istorie, iar forma lui este îmbrăcată în diferite materiale şi cu nenumărate ornamente.

La bambolona model Sacco Armchair de la Zanotta

La bambolona model Sacco Armchair de la Zanotta

Dimensiunile Sacco în poziţia sa clasică de fotoliu pe care să şezi este de h 68 cm x L 80 cm. Este umplut cu bile de polistiren rezistente, iar sacul este realizat din materiale patentate de Zanotta. Aceste asunt denumite Nailpelle, Tela Egitto, Sole, Scilla, Tecnopelle – toate se pretează pentru uz exterior. Pentru interior Sacco poate avea tapiţeria din piele. Variantele Tela Egitto şi Scilla sunt deshusabile.
La noi poţi avea orice model Sacco de la Zanotta prin Innova Interiorism, care le importă în România.

Sogni d'oro model Sacco Armchair de la Zanotta

Sogni d’oro model Sacco Armchair de la Zanotta

Luna rossa model Sacco Armchair de la Zanotta

Luna rossa model Sacco Armchair de la Zanotta

Amarcord model Sacco Armchair de la Zanotta

Amarcord model Sacco Armchair de la Zanotta

Fatalita model Sacco Armchair de la Zanotta

Fatalita model Sacco Armchair de la Zanotta

Le streghe model Sacco Armchair de la Zanotta

Le streghe model Sacco Armchair de la Zanotta

Il gattopardo Model Sacco Armchair de la Zanotta

Il gattopardo Model Sacco Armchair de la Zanotta

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: