IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Când vrei să-ţi schimbi casa repede şi fără cheltuială multă apelează la soluţia tapetului. Este simplu, se montează uşor de către profesionişti şi îţi trasformă frumos ambientul casei. Există nenumărate variante de tapete, modele şi culori şi de aceea e foarte greu să alegi sau să le combini. Îţi dau câteva sfaturi despre cum să le alegi pentru locuinţa ta de bloc. Şi dacă tot nu reuşeşti, scrie-mi şi îţi recomand un designer.
Am ales să-ţi prezint cele mai recente colecţii marca Rasch. Este vorba despre unul dintre cei mai cunoscuţi şi importanţi producători de tapete din lume, companie germană care produce peste 6000 de modele şi care la sfârşitul anului trecut a fost desemnată una din cele 250 de branduri germane ale secolului. Are o tradiţie impresionantă, de la 1861 când a fost înfiinţată, dar cel mai important pentru tine este faptul că vei găsi tapete Rasch la toate magazinele specializate de la noi din ţară.
Acum un lucru esenţial: în cataloagele de prezentare şi în imaginile cu tapet vei vedea combinaţii de mai multe modele. Dar ele sunt create pentru a arăta publicului colecţiile, nu neapărat ca să te ghidezi după ele ca să-ţi faci la fel acasă.
Într-un apartment de bloc este suficient un model de tapet, iar dacă vrei o combinaţie, alege maxim două tipuri. Dintre acestea unul poate avea motiv mai agitat (flori, frunze, cercuri, pătrate), iar celalălt simplu, fie într-o culoare uni, fie cu decoruri discrete (dungi verticale, puncte, texturi in relief).
Unde pui tapetul? Majoritatea dintre noi suntem tentaţi să punem tapetul în spatele canapelei din living sau al tăbliei patului din dormitor. Nu este nimic greşit din asta, dar vreau să atrag atenţia faptului că atunci când ne gândim la amenajarea casei ne uităm în camere din uşa lor, dar nu ne gândim ce vom avea în faţa noastră atunci când stăm pe canapea sau în pat. Practic, vom descoperi că tapetul care ne-a plăcut foarte mult, cea mai mare parte a timpului nu-l avem în faţa ochilor. De aici şi nemulţumirile sau insatisfacţiile ulterioare.
Tapet motive baroce pe gri si negru si tapet in relief simplu pe gri colectia b b home passion 2013 marca Rasch
Putem folosi tapetul în living pentru a armoniza zona din spatele televizorului. Dacă mai ai în jurul comodei tv şi rafturi şi alte corpuri care nu sunt dispuse la aceeaşi înălţime, poţi pune un tapet pe tot peretele respectiv pentru a armoniza zona. Gândeşte-te la perete ca la o foaie de hârtie pe care sunt desenate diferite elemente – mobilă, obiecte decorative, televizor. Ei bine, tapetul poate fi exact fondul desenului şi atunci foaia devine o lucrare închegată, ca un desen reuşit făcut de un copil talentat.
Tapetul poate marca diferite zone, deci nu e neapărat să-l pui pe un perete întreg. Spre exemplu, dacă ai o separare parţială între living şi bucătărie, poţi îmbrăca suprafaţa mai mică cu un tapet cu motive mai generoase. Ca să dai unitate şi armonie livingului şi să-l marchezi diferit de restul spaţiului deschis, alege pe un alt perete o culoare simplă, una din cele care se regăsesc în tapetul cu motive decorative.
O zonă frumoasă ce se pretează a fi decorată cu tapet este cea din jurul ferestrelor, mai ales dacă ferestrele sunt mari. Este tot timpul la vedere, chiar şi când stai pe canapea sau în pat, iar perdele le poţi alege foarte simple, tocmai pentru a nu crea aglomerare de ornamentaţie în zonă. În restul camerei poţi alege culori simple şi ai obţinut un ambient special.
Dacă ai ferestrele mici, fereşte-te să pui în jurul lor tapet cu modele, mai bine alegi unul simplu, dar cu texturi discrete, care să dea impresia de profunzime sau aerisire. Un tapet ales apropiat de nuanţa pardoselii va da impresia unei camere mai largi. De ce? Practic de pe orizontală, nuanţa se continuă şi pe verticală şi atunci armonia spaţiului este imediat sesizată.
Motivele în dungi sau desene dispuse pe verticală sunt cele mai potrivite la bloc comparativ cu cele dispuse pe orizontală. Acestea vor da impresia că încăperile sunt mai înalte, mai suple. Orice dungă orizontală va fragmenta spaţiul, iar camerele vor părea şi mai mici. De aceea bordurile, dacă îţi plac, foloseşte-le la nivel superior, chiar lângă tavan, dar niciodată pe mijlocul pereţilor.
Cu cât sunt mai mici desenele de pe tapet cu atât mai bine pentru spaţiile de bloc! Desenele mari încarcă mult şi îţi vor da impresia că totul e mic şi aglomerat. Dar motivele decorative mărunte sau în nuanţe discrete conferă textură, varietate şi eleganţă.
În zona în care alegi tapet, ai grijă ca piesele mari de mobilă să fie cât mai simple şi debarasate de ornamente. Dacă ai o canapea cu tapiţerie colorată şi desene pe ea, alege în spatele ei un tapet simplu, într-una dintre culorile care se regăsesc şi pe canapea. La fel şi covorul ar trebui să fie simplu, într-o culoare asortată peretelui. Dacă ai o canapea într-o culoare uni, poţi asorta pernele decorative cu tapetul şi cu covorul şi vei obţine o amenajare plăcută.
Unde găseşti tapetul Rasch? Şi cât costă? Colecţiile de la producătorul german le găseşti în multe showroomuri din ţară. Eu îşi recomand să vezi oferta celor care afişează şi pe site-ul lor ultimele noutăţi. Consultă gamele de la Taper Center, Atria, Axelen, Decorama.
Preţurile pornesc de la 69 lei rola, care măsoară, în general, 0,53 cm lăţime şi are lungimea de 10 metri liniari. Pentru tapetele cu model vei avea pierderi de material deoarece trebuie să potriveşti desenele de la o fâşie la alta, deci nu calcula pe metru pătrat. Cei din magazinele specializate îţi vor spune câte role ai nevoie în funcţie de suprafaţă şi desenul tapetului ales.
O gama impresionanta de modele de tapet puteti gasi aici :
http://dekoris.ro/modele-tapet.html
Multumesc pentru link 🙂
Pingback: Apartament cu finisaje si culori potrivite mobilierului wenge | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden
Pingback: Decor romantic intr-un apartament mic | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden
Pingback: Locuinta moderna cu living rosu pentru viata de familie | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden