Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Cu ce asortezi mobila si parchetul in nuanta wenge

Mobila şi parchetul în nuanţe wenge au avut şi încă mai au succes la noi, la români. Dar apare problema asortării culorii wenge cu restul obiectelor şi finisajelor din ambient. M-am gândit să-ţi ofer câteva sfaturi, mai ales că ştiu multe dintre dilemele celor care au optat pentru astfel de mobilă şi parchet, dar nu au apelat la un designer.

Ambinet cu finisaj wenge pe perete Foto Alpina

Ambinet cu finisaj wenge pe perete. Foto Alpina

Ambient cu masa de sufragerie in nuanta wenge Foto Alpina

Ambient cu masa de sufragerie in nuanta wenge. Foto Alpina

În primul rând trebuie să-ţi spun că mobila şi parchetul în nuanţe wenge, deşi par a nu se murdării şi îţi dau senzaţia de confort şi stabilitate, sunt cel mai dificil de întreţinut. De ce? Pentru că pe suprafaţa lor se vede cel mai repede praful. Dacă ai o problemă cu praful, sfatul meu e să te orientezi către mobilier gri sau alb profuit, la fel şi pentru parchet, cât mai deschis la culoare, cum ar fi colecţiile de parchet şi podele ce par antichizate, cu venaturi la vedere. Ok, eu te-am avertizat, dar dacă deja ai aşa ceva în casă, cum faci cu restul ambientului? Ce culori alegi pentru pereţi, dar pentru alte piese de decor şi mobilier?

Ambinet cu masa de sufragerie in nuanta wenge Foto Alpina

Ambient cu masa de sufragerie in nuanta wenge. Foto Alpina

Uite, atunci când vrei să găseşti o gamă de culori potrivită pentru casa ta, cea mai bună idee şi mai uşor de pus în practică este să te gândeşti la natură. Cum vine asta? Păi caută imagini cu copaci care au scoarţa închisă la culoare sau peisaje de munte cu stânci şi roci în nuanţa wenge. Ce vezi în jur? Ce culori? Natura oferă cele mai reuşite combinaţii cromatice, crede-mă! Spre exemplu, atunci când vine vorba de wenge eu mă gândesc la cireşi în floare, la liliac, la frunze verzi, deci îl văd asortat cu tonuri discrete de roz, lila, alb gălbui, verde. De asemenea, îmi vin în minte imagini cu pruni cu fructe coapte şi suculente ori aranjamente cu flori exotice.

Inspiratie din natura pentru asoratarea culorii wenge

Inspiratie din natura pentru asoratarea culorii wenge. Foto PQI

Ambient cu pise de mobila wenge Foto Alpina

Ambient cu pise de mobila in nuanta wenge. Foto Alpina

Deci, movul pare a fi o culoare care se asortează foarte uşor cu wenge. Contează enorm şi ce fel de mov sau lila alegi. Movul este o culoare elegantă, dar dacă este foarte închis se pretează doar pe unul dintre pereţii camerei tale dintr-o locuinţă mică, de bloc. Sau poţi alege ca movul să fie prezent doar parţial, pe un stâlp, o grindă, deasupra sau în lateralul ferestrei etc. Ţi-e teamă să nu greşeşti? Atunci poţi alege decoraţiunile pe mov şi lila, de la perdele, la husa canapelei. Cu cât mai multe tonuri de mov, cu atât camera va părea mai sofisiticată.

Ambient cu scaune wenge si pereti mov de la QPI

Ambient cu scaune wenge si pereti mov. Foto PQI

Dacă vrei ceva sobru, ton în ton, mergi pe gama culorilor de pământ de la marouri, bejuri, gălbui şi incluzi aici uşor şi nuanţa wenge. Secretul este ca într-un astfel de ambient să eviţi să ai şi mobilă şi finisaje wenge, ci cât mai multe tonuri de marouri. Dacă le foloseşti în combinaţie cu galben prăfuit, ocru, camera ta se va lumina, dacă alegi tonuri închise, totul va deveni mai sobru.

Ambinet cu piesa de mobila wenge Foto Alpina

Ambinet cu piesa de mobila wenge Foto Alpina

Ai grijă la pardoseală! Ea ocupă o mare suprafaţă într-o cameră, la fel ca şi pereţii. Dacă ai pardoseala închisă, poţi conferi senzaţia de aerisire în cameră, de spaţiu generos dacă piesele de mobilier masiv, cum ar canapeaua, fotoliile, biblioteca sunt deschise la culoare. Sau poţi crea un ambient modern, dacă piesele de mobilă şi decoraţiunile sunt foarte colorate. Aşa realizezi un contrast frumos, ca într-un aranjament floral de vară!

Ambient cu parchet HARO in nuanta wenge

Ambient cu parchet HARO in nuanta wenge

Ambient cu parchet in nuanta wenge Foto HARO parchet

Ambient cu parchet in nuanta wenge. Foto HARO parchet

O nuanţă plăcută şi relanxantă pe perete, cum ar fi tonurile proaspete de verde merg de minune pentru camerele în care ai mobilier wenge, fie că e vorba de o masă de sufragerie, scaune, rafturi. Iar dacă ai piese de mobilier înalte şi mari, cum ar fi o bibliotecă sau o bucătărie în tonuri de wenge, evită să ai şi şi restul mobilierului la fel. Alege pentru ele tonuri mai deschise, de bejuri, marouri plăcute. Fii pe fază, secretul este să te gândeşti la natură şi atunci nu vei da niciodată greş!

Analizează bine imaginile şi vei găsi reţeta de culoare potrivită pentru tine. Uită-te în primul rând la suprafeţele mari pardoseală şi pereţi, apoi la tâmplărie şi uşi interioare, apoi la înălţimea camerelor, şi la final la piesele de mobilier mari, corpuri de iluminat şi decoraţiunile textile (huse, covoare, perdele, perne etc.).

Ambient cu biblioteca wenge Foto Erfurt

Ambient cu biblioteca wenge si tapet lavabil Erfurt.  Foto Erfurt

Ambient dormitor cu parchet HARO in nunata wenge

Ambient dormitor cu parchet HARO in nunata wenge si perete in nuanta stancilor de munte.

5 comentarii la “Cu ce asortezi mobila si parchetul in nuanta wenge

  1. Moldovan Diana
    martie 27, 2013

    Regret ca am ales wenge in bucatarie si chiar nu eram inspirata cu ce sa il combin. Imi place ca ati aratat si cateva exemple.

  2. Pingback: Locuinta mica, dar eleganta cu mult alb, nuante pastelate si accente wenge | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

  3. Pingback: Idei pentru o baie cu atmosfera relaxanta | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

  4. Pingback: Apartament cu finisaje si culori potrivite mobilierului wenge | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

  5. Pingback: Mobila alba, parchet wenge. Ce culoare mai pui? | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: