IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Ce faci dacă ai de închiriat o cameră, dar totul e jalnic, de la mobilă şi până la culoarea pereţilor? Cum poţi face ceva frumos, funcţional şi cu un buget mic pentru ca viitorul student căruia vrei să-i închiriezi camera să se simtă bine, dar şi inspirat să înveţe? Ei bine, apelezi la un designer talentat, iar Alia Bakutayan de la Valdecor e exact omul de care ai nevoie!
Piesele de mobila dupa reconditionare. Proiect Valdecor
Proiectul ei de reamenajare a acestei camere de închiriat din Cluj demonstrează crezul meu vizavi de ceea ce înseamnă să fii cu adevărat designer de interior: ai o problemă, ai un buget, găseşte o soluţie creativă! Alia a făcut mai mult decât atât, în condiţiile în care a găsit o mobilă veche, cu balamalele făcute praf, o cameră cu un perete strident vopsit în portocaliu, a găsit soluţia artistică pentru a readuce la viaţă totul: nu a aruncat nimic, a recondiţionat! Şi aici se vede educaţia ei ca şi artist, pentru că artiştii nciodată nu aruncă, ei transformă, ei văd într-un obiect, oricât de jalnic ar fi, o poveste.
Decoratiunile conteaza in atmosfera camerei. Proiect amenajare Valdecor
Pentru că mobila avea un aspect indecis, între clasic şi rustic, Aliei i-a venit ideea să conceapă un decor romantic. Şi asta în condiţiile în care a aflat de la proprietari că se doreşte închirierea camerei unei studente. Culoarea maro închis a mobilierului reprezenta o problemă pentru că spaţiul era mic. Să ai un dulap închis la culoare pe un perete alb e sufocant. Şimţi că dulapul umple toată încăperea. Aşa că, după ce a reparat corpurile înalte, le-a schimbat balamalele şi le-a şlefuit, a găsit soluţia originală de a le da o patină deschisă la culoare. Apoi, a regrupat corpurile înalte şi a alcătuit un ansamblu numai bun de depozitat lucruri. A aşezat mobila între uşă şi fereastră, astfel încât să fie la îndemână pentru depozitat lucruri.
Patina alba ii confera mobilei reconditionate un aspect vintage. Proiect amenajare Valdecor
Dulapurie reconditionate in noul decor al camerei. Proiect Valdecor
Şi patul şi noptiera au fost recondiţionate, iar patina capătată a fost una în ton cu vechea nuanţă, doar că aspectul a devenit unul vintage, inspiraţia venind de la mânerele noptierei. Plus că lemnul întotdeauna îţi sugerează un ambient aproape de natural. Ca atare şi decoraţiunile au mers în aceeaşi direcţie. Motivele vegetale şi florale se regăsesc în imprimeurile textilelor, dar şi în lucrările pe post de tablouri care decorează camera.
Si textilelle au fost alese pentru a se asorta frumos. Proiect amenajare Valdecor
Obiecte de decor si patina mobilierului spun o poveste. Proiect amenajare Valdecor
Chiar şi butucul din lemn, găsit în faţa blocului, a fost transformat în taburet şi completează foarte bine atmosfera camerei. Nuanţa şi textura lui fac legătura între piesele mari de mobilă şi parchetul deshis la culoare, modern. Textilele alese pentru aşternutul de pat şi draperii sunt mate, deci în ton cu senzaţia de natură, de romantism. Şi merită menţionat că aceste desene şi imprimeuri sunt mărunte. Cu cât o cameră este mai mică, cu atât şi aceste ornamente e bine să fie mai mici. Altfel, cu motive mari, supra dimensionate, se creează disproporţii stranii, iar camera pare şi mai mică.
Locul pentru laptop. Proiect amenajare Valdecor
Un taburete natural aduce un plus de caldura camerei. Proiect amenajare Valdecor
Şi totuşi covorul are un desen modern, dar se potriveşte excelent. De ce? Pentru că aici sugerează ceva vegetal, e ca o mică oază cu crengi, iar albastrul intens completează plăcut maroul închis al patului, noptierei şi al biroului. În plus, covorul nu pare rupt din poveste cu atât mai mult cu cât nuanţa similară lui se regăseşte în draperii. E ca şi cum tonurile de albastru ar sublinia planurile camerei, de la orizontală urcă spre verticală sau invers, ia-o cum vrei.
Pat si noptiera reconditionate, tablouri nou create. Proiect amenajare Valdecor
Textilele si accesoriile ca tuse de feminitate. Proiect Valdecor
Ramele au fost recondiţionate, chiar şi paginile unui manual vechi de fizică, uitat şi aruncat, au devenit un obiect de decor sub formă de floare. Este un obiect deosebit, realizat de către Maria Tufiş, care te duce cu gândul la studiu, la creativitate. Îmi place că până şi uşa interioară a căpătat un rol practic: serveşte drept cuier. Ce poate fi mai potrivit pentru o cameră de student? Şi dacă zonele funcţionale au fost rezolvate, respectiv depozitarea lucrurilor şi locul de dormitor, mai rămânea problema locului de studiu.
Si usa este folosita ca si cuier. Proiect amenajare Valdecor
Decoratiunea din hartie realizata de Maria Tufis e ca o brosa hand made
Locul de birou în spaţiu mic al camerei a fost rezolvat simplu. Alia a achiziţionat de la IKEA o masă (89.99 lei) şi un scaun de birou (79,99 lei) pe măsură. De altfel sunt singurele piese de mobilă nou achiziţionate. Au mai fost cumpărate, tot de la IKEA, lustra şi textilele – de la lenjeria de pat, draperii si perdele, până la covor -, dar în rest totul a fost recondiţionat. Şi asta chiar de către designer! Ce spune Alia despre proiectul ei? „Cu o investiţie minimă am încercat să obţin o schimbare radicală şi să pot conferi camerei o atmosferă de film, cu miros de carte, flori uscate şi dragoste pentru natură şi cultură.” Frumos, nu?
Draperia este asortata cu covorul. Proiect amenajare Valdecor
Loc de studiu personalizat. Proiect amenajare Valdecor
Aceleasi nuante delicate se regasesc in decoratiunile camerei. Proiect Valdecor
Mobilier reconditionat cu patina alba. Proiect amenajare Valdecor
Desenele si imprimeurile marunte sunt potrivite intr-o camera mica. Proiect Valdecor
Proiect amenajare Valdecor pentru o camera de student
O camera in care culorile sunt alese cu grija si sensibilitate, o camera in care poate se simte mai bine poezia unei zile. Si cred ca bugetul mic alocat s-a dovedit a nu fi un impediement. Imi place foarte mult!
Pingback: Cum sa amenajezi un living cu obiecte reciclate. Idei de la Davila Hostel. | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden
Pingback: O casa mica din lemn cu interior placut | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden