Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Becurile arse pot fi reciclate creativ de catre tine si colectate gratuit de la marile firme

Ce faci cu un bec sau neon care se arde? Sper că nu-l arunci pur și simplu la gunoi. Ai putea foarte bine să-l reciclezi și îți dau idei pe tema asta, mai ales dacă ai o pasiune pentru meștereală. Dar problema este că interiorul becului, acela cu filament, ca să nu mai spun de neoane, conține mercur și alte metale, care, în cantități mari, odată aruncate la gunoi, poluează serios solul și poate ajunge în apa pe care o bem. Uite aici găsești o listă completă cu magazinele unde poți duce la reciclat becurile arse sau ce mai rămâne din ele :).

Corpus Delicti Blühbirne, designer Uwe Hecker, pret 8,20 euro

Corpus Delicti Blühbirne, designer Uwe Hecker, pret 8,20 euro

Legislația noastră interzice explicit aruncarea deșeurilor din surse de lumină la gropile de gunoi, din cauza riscului de poluare al solului. Acum poate tu zici că nu contează becul pe care-l arunci, dar ia gândește-te la milioanele de becuri și neoane pe care le-am arunca toți și nu doar noi, din ipostaza de oameni casnici, ci noi ca și angajați. Firma la care lucrezi și tu poate acum selecta fără niciun cost becurile și neoanele arse. Hai să-ți spun cum, tu doar trebuie să-ți anunți mai departe colegii și conducerea firmei.

Corp de iluminat ce include si becuri vechi de la Bulbs Unlimited

Corp de iluminat ce include si becuri vechi de la Bulbs Unlimited

Fac acest apel către tine, care lucrezi într-o clădire de birouri, hotel, restaurant,  fabrică, atelier, showroom de corpuri de iluminat pentru că mă alătur proiectului Recensământul becurilor arse demarat de către Asociația Recolamp în parteneriat cu BlogalInitiative.ro (și Chinezu, desigur). De ce oamenilor și nu companiilor? Pentru că oamenii fac companiile, simplu. Și dacă tu ai grijă de interioarele spațiilor în care trăiești sau muncești, să știi că ceea ce arunci la gunoi nu dispare pur și simplu. La un moment dat ceea ce arunci în exterior ajunge înapoi la tine, dar mult mai nasol.

Becuri refolosite ca si lampi

Becuri refolosite ca si lampi. Foto 1 de aici, Foto 2 de aici

Chiar dacă suntem pe ultimul loc ca și țară europeană la reciclarea deșeurilor din orașe, respectiv 1%, în top fiind Belgia cu 95% (de aia arată orașele lor ca lacrima), iar media europeană este de 35%, sunt convinsă că împreună putem schimba asta. Și nu pentru că ar fi vreun concurs la mijloc, ci pentru că ne pasă, dar mulți dintre noi nu știam până acum că firmele mari, showroomurile, fabricile, adică unitățile care au peste 1000 de metri pătrați, unde se folosesc multe surse de iluminat, pot colecta GRATUIT deșeurile precum becuri, neoane și corpuri de iluminat.

Instalatie din becuri vechi vopsite, designer Johnny Hermann, la Milano Design Week 2012

Instalatie din becuri vechi vopsite, designer Johnny Hermann, la Milano Design Week 2012

În total, din 2008 – când a inceput efectiv activitatea de colectare a deșeurilor de echipamente de iluminat, Recolamp a strâns și reciclat peste 1000 de tone! Asta înseamnă, aproximativ 4.500.000 de bucăți de becuri, neoane și corpuri de iluminat. Îți dai seama, dacă cifra asta e sub acel un procent din total de deșeuri strânse la nivelul orașelor noastre, cât mai avem de colectat? Enorm de mult!

Suport pentru condimente din becuri reciclate, designersi Annisa Fardan Nabila si Aulia Amanda Santoso

Suport pentru condimente din becuri reciclate, designersi Annisa Fardan Nabila si Aulia Amanda Santoso

Chiar dacă prin lege companiile sunt obligate să colecteze și să predea deșeurile din sursă de lumină, multe nu o fac. Pur și simplu  nu se ocupă nimeni de această treabă și se trezesc amendate de către Garda de Mediu. Dar cu un simplu telefon la Recolamp, pentru unități cu 1000 de metri pătrați sau cu 1000 de becuri în funcțiune,  specialiștii lor vin GRATUIT și instalează containere speciale. Când acestea se umplu, Recolamp vine la un simplu apel telefonic făcut pe tel verde (deci zero costuri) și le ridică tot GRATUIT lăsând în schimb alte containere goale.

Vaze pentru flori sub forma de becuri vechi

Vaze pentru flori sub forma de becuri vechi de vanzare AICI.

Uite ce spune Roxana Şunică director de marketing la Recolamp  “Orice companie din România poate accesa în mod gratuit sistemul dezvoltat de noi. Apelând numărul de telefon cu acces gratuit: 0800.888.666, puteţi solicita propriile containere de colectare şi ridicarea deşeurilor. Acest demers nu presupune costuri pentru instituţii care prin protocolul cu Asociaţia îşi îndeplinesc şi obligaţiile legale de gestiune deşeuri, aşa cum sunt prevăzute ele în legislaţia naţională de mediu”.

Vaze realizate sub forma de becuri vechi

Vaze realizate sub forma de becuri vechi de la Decogalerie

Sunt 145 de firme care deja participă la această colectare și care au încheiat parteneriate cu Recolamp. Și firma la care lucrezi tu este pe listă? Verifică aici. Până atunci uite câteva detalii despre Recolamp: este o organizaţe non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, ce are ca membrii fondatori companiile: General Electric, Osram România şi Philips România. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei. Totul e clar, nu?

Instalatie de vaze suspendate din becuri vechi

Instalatie de vaze suspendate din becuri vechi. Foto Shelterness

Corp de iluminat de la Buls Unlimited

Corp de iluminat de la Bulbs Unlimited

Vaze inalte de 11 cm sub forma de becuri vechi

Vaze inalte de 11 cm sub forma de becuri vechi de vanzare AICI.

Vaza sub forma de bec vechi inalta de 11 cm

Vaza sub forma de bec vechi inalta de 11 cm de vanzare AICI

Decoratiuni si globuri de Craciun din becuri vechi

Decoratiuni si globuri de Craciun din becuri vechi.

Globuri realizate din becuri vechi pictate

Globuri realizate din becuri vechi pictate. Foto Flickr

Vase pentru flori sub forma de becuri vechi

Vase pentru flori sub forma de becuri vechi. Foto la Varda Design Floral Paris

Un comentariu la “Becurile arse pot fi reciclate creativ de catre tine si colectate gratuit de la marile firme

  1. Pingback: Becurile arse pot fi reciclate creativ de catre tine si colectate gratuit … · Oferte Sarbatori

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 14, 2013 de în Cum sa..., Idei pentru acasa.

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: