Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Inovatie! Garduri cu plante gata crescute pe ele. Se monteaza instant!

Asta chiar e o inovație pe cinste: garduri cu plante, pe care le montezi cât ai clipi din palme! Este exact ce caută lumea asta grăbită, care nu mai ai răbdare să aștepte ca plantele să se dezvolte natural. Dar sistemul este cu atât mai ingenios cu cât oferă și protecție. Suportul pentru plante este o plasă de sârmă din oțel galvanizat de 5 mm grosime, garantat de către producător pentru 10 ani și cu o durată estimată de viață de 45 de ani. Perfect pentru a fi acoperit de plante, care numai după 6 luni maschează integral suportul metalic.

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (16)

Ideea genială aparține olandezilor de la Mobilane, care și-au patentat invenția și care au mare succes pe piața occidentală, cu precădere în Olanda, Belgia și Germania. Sistemul de garduri vii modulare este perfect, o soluție ideală pentru protecția și intimitatea proprietății sau a perimetrului ce se dorește a fi marcat. Pe de altă parte, este o soluție ecologică binevenită. Practic, orice gard de la ei vine în varianta cu plante, deci problema poluării este diminuată, iar imaginea urbană se schimbă în bine imediat după montaj.

Gardurile Mobilane sunt denumite in engleza green scren

Gardurile Mobilane sunt denumite in engleza green scren

Este uimitor faptul că are multe aplicații, de la gardurile caselor, la paravane pentru restaurante și cafenele, standuri expoziționale, zone de agrement, dar și pentru parcările supraterane sau protecția zidurilor și panourilor de pe lateralele autostrăzilor. Cei de la Mobilane spun că aceste paravane sunt o soluție foarte bună și contra vandalizării cu graffiti, orice calcan putând fi îmbrăcat cu sistemul lor modular, având în vedere că panourile pot avea și 4 metri înălțime.

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (13)

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (7)

Plantele nu sunt montate pe plasa de sârmă, ci crescute prin ea, deci riscul ca ele să se desprindă nu există. Practic ei cresc plantele direct pe suportul metalic pentru a le putea livra sănătoase și gata cățărate, bine fixate în ochiurile sârmei. Și gama de plante este variată, de la nenumărate tipuri de iederă (Hederea helix), la carpen (Carpinus betulus), la fag (Fagus sylvatica), la varietăți de arbuști din familia Ligistrum liga. Toate varietățile de plante oferite sunt robuste, necesită minimum de întreținere și se dezvoltă armonios, rezistând cu brio și la capriciile vremii, indiferent de sezon.

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (6)

Ideea este genială și pentru că lucrările de montaj se realizează rapid, inclusiv de către amatori, dar și pentru că aceste garduri ocupă puțin spațiu, comparativ cu alte sisteme tradiționale, numai dacă ne gândim la gardurile din beton. Sunt foarte versatile, se pot monta direct în pământ sau se pot pune în jardiniere, în funcție de locul unde urmează a fi folosite. Evident, la dimensiunea lor bine calculată, se potrivesc inclusiv pentru balcoane și terase, asigurând un paravan verde plăcut vederii, dar care funcționează și ca ecran eficient împotriva poluării fonice. Nu mai spun de faptul că oprește o bună parte din praf.

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (8)

Înălțimea plantelor este controlată, ele dezvoltându-se pe lateral, nu și pe înălțime. Nu știu cum au făcut asta, dar olandezii de la Mobilane așa susțin. Oricum, întreținerea plantelor presupune tunsul lor, tocmai pentru a le stimula să se dezvolte, dar asta e o treabă pe care o poți face cu plăcere, iar dacă nu te pricepi, oricând găsești și la noi specialiști care să te ajute.

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (11)

Acum să vă spun și despre prețuri. Pe piața occidentală panourile au prețurile în funcție de dimensiunea panoului și de tipul de plantă crescut pe el. Astfel, un element cu dimensiunile de 120 cm lățime și 100 cm înălțime cu iederă pe el costă circa 87 de euro, iar un element cu dimensiunile de 120 cm lățime și 180 cm înălțime cu iederă costă 148 de euro. Aceeași iederă pe un panou de 120 cm x 220 cm înălțime costă 194 de euro. Majoritatea panourilor au lățimea de 120 cm, iar înălțimea maximă, la ceea ce este pe stoc este de 220 cm.

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (4)

Dar ca să vezi prețurile în funcție de panouri și plante, uite, consultă AICI, AICI și AICI niște pagini în olandeză, îți vei da seama despre ce e vorba :). Important de menționat că pentru legarea a două panouri între ele există și suporturile necesare, care au un cost suplimentar de circa 5-10 euro bucata. Mie mi se par niște prețuri corecte , având în vedere timpul necesar dezvoltării plantelor și pentru faptul că e un gard de protecție, deci nu e doar decorativ. Dar mai ales îmi place ideea, și pentru idee chiar merită toți banii! Intră și pe pagina de Facebook Mobilane ca să vezi cele mai recente lucrări ale olandezilor.

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (12)

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (14)

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (1)

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (5)

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (2)

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (3)

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (9)

adelaparvu.com despre Green Scren Mobilane (10)

Un comentariu la “Inovatie! Garduri cu plante gata crescute pe ele. Se monteaza instant!

  1. Georgiana Puia
    iulie 5, 2013

    genial!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la aprilie 17, 2013 de în Cum sa..., Idei pentru acasa, Oameni talentati, Plante, flori, gradina, Specialisti şi etichetată , , , , .

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: