IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Unele meserii sunt atât de necesare pentru noi ca și clienți și cu toate acestea greu mai găsești meșteri. Uite, spre exemplu, unde îți poți reface tapițeria canapelei sau să repari un pat cu arcuri? Ori să schimbi tapițeria scaunelor sau tăblia învelită în catifea a unei mese vechi? Ei bine, eu am găsit astfel de meșteri în București și sunt sigură că ai să-i găsești și la tine în oraș.
Sub denumirea de Mobilă și Tapițerie găsești ateliere în toate zonele din București. Ei sunt din vechea cooperativă de stat transformată în societate comercială, iar în cadrul ei lucrează toți vechii meșteri buni. Majoritatea sunt bătrâni, dar dacă vrei să înveți meseria asta, poți face cursuri de specialitate la Mobilă și Tapițerie. Poți întreba la unul din centrele deschise în sectorul tău. Aproape de mine am găsit două dintre ele. Pe Bd.Nicolae Titulescu nr.18, imediat lângă Irish Pub am dat peste Marian Vasile (tel 0723.153.089 sau 0762.434.011) și colegul său Liviu Storelu. I-am prins în plină activitate. M-au privit cam cu suspiciune că nu știau ce e asta blogger, dar când le-am explicat că vreau să afle lumea despre serviciile lor au devenit cooperanți.
Tapițerul Marian Vasile mi-a spus că munca asta este foarte grea. De aceea ucenicii tineri nu prea se înghesuie. Și nu e vorba doar de îndemânare și pricepere, de la a ști ce fel de clei să folosești până la ce tip de umplutură se potrivește sub tapițerie, ci pentru că trebuie să manipulezi piese de mobilă grele, adică să le cari. “După ce iei de la un client o canapea și o cari pe scări, orice tânăr dă bir cu fugiții”, spune domnul Marin Vasile. Pentru că cel mai bine poți lucra în atelier unde ai sculele și materialele necesare, transportul pieselor la atelier e mai recomandat. Se poate lucra și la client acasă, dar se lasă cu zgomot mare, așa că e bine să anunți vecinii înainte :).
Ce pot ei să facă? Păi tot ce ai nevoie, de la simpla schimbare a tapițeriei și până la recondiționări de mobilă, adică de înlocuit umplutura canapelei, fotoliilor, scaunelor. Se pot ocupa chiar și de partea de lemnărie să o mai revitalizeze puțin. Dar îți pot face și huse pentru canapele și fotolii. Acum atelierele Mobilă și Tapițerie sunt răspândite prin București, dar nu toate oferă aceleași servicii. La atelierul din Nicolae Titulescu, meșterii vin acasă la tine și îți transportă mobilă de recondiționat, iar asta e inclus în preț. Dar la atelierul de pe Ion Mihalache 123 nu se întâmpla asta, trebuie să vii tu cu mobila. Deci, e bine să suni înainte și să întrebi.
Prețurile? Pentru recondiționări întotdeauna e dificil de dat un cost standard pentru că e în funcție de starea piesei de mobilă. Cu greu am aflat niște prețuri, dar ele sunt orientative și-ți prind bine cât să-ți faci măcar o idee. Uite, spre exemplu recondiționarea unei canapele cu materialele incluse poate costa între 250 și 700 lei. O husă costă de la 50 la 150 lei, în funcție de material, croială, material etc., dacă e pentru un taburet sau fotoliu, canapea. Una e să i se schimbe doar husa sau materialul tapițeriei și alta e să-ți schimbe și buretele sau să-ți lege din nou arcurile (depinde cum e construită). Vrei să afli unde e cel mai aproape de tine un centru Mobilă și Tapițerie? Sună, de luni până vineri orele 7,30 -15,00 și vineri între 8,00-13,00, la telefonul 021.410.61.00 unde îți răspunde o doamnă drăguță și te îndrumă sau trimite un mail la office@mobila-tapiterie.ro. Intră și pe site-ul lor mobila-tapiterie.ro.
Pingback: Cum poti revitaliza un interior cu mobila veche. Trendul verii 2013 în amenajări | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden
Buna Adela.
M-a inspirat atat de tare articolul tau incat chiar am luat un scaun vechi din scara blocului si acum incercat sa-l reconditionez 😀 Mi-as dori tare mult sa fac un curs sau sa stau pe langa niste mesteri sa invat un pic tapiterie, crezi ca cei de la Mobila si Tapiterie ar face asa ceva?
Buna Simona! Am trecut exact prin aceeasi experienta ca tine 🙂 Si mie mi-a venit cheful sa reconditionez mobila si am inceput tot cu un scaun. Chiar i-am intrebat pe mesteri despre ucenicie si au inceput sa rada. Mi-au spus ca ei i-ar invata pe altii cu mare drag, dar ca lumea nu se inghesuie la asa ceva pentru ca e o munca grea. Eu zic sa suni la sediul central, vezi pe site-ul lor contactele, si intreaba. S-ar putea sa ca raspunsul sa fie pozitiv. In orice caz, stiu ca mesterii de pe Titulescu sunt dispusi sa-i invete pe cei interesati 🙂 Succes!
Merci tare mult Adela! Chiar ii voi contacta, mai ales ca bunicul meu a fost tapiter….poate de acolo si cheful asta…era in mine, nedescoperit inca :))
Traditie de familie, tare! Daca te apuci de treaba si chiar mergi pe partea asta si iti deschizi atelier, sa ma anunti ca sa scriu un articol despre tine 🙂
Cat de dragutz a fost asta!! Genial. Asta da urare. Asa sa fie! Mercic
Multumim Adela pentru acest articol. Preturile par mult mai accesibile decat cele pe care le-am gasit pana acum, si sincer prefer sa apelez la un astfel de atelier decat la alti „specialisti” care practica niste preturi foarte mari. iI voi contacta si sper asa sa rezolv problema „pisoilor” cu o husa de canapea facuta la comanda :))
Nicoleta
Ma bucur daca ti-a prins bine informatia. Si daca apelezi la ei, sa-mi scrii despre experienta ta. Sa stim si noi daca a fost ok 🙂
Desi a durat 3 saptamani ca cineva sa vina sa ia masuratorile, husa a fost facuta in 3 zile si arata foarte bine. Recomand atelierul, insa sunt foarte ocupati si trebuie putina rabdare 🙂
Multumesc din suflet pentru opinia ta! Asta-i va ajuta si pe ceilalti oameni interesati, ca uite, eu n-aveam de unde sa stiu ca dureaza atat de mult pana vin la tine. Ai poze de dinainte si dupa?