Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Gradina frumoasa amenajata pe un teren in panta

Ceea ce îmi place la arhitecții peisagiști este că știu cum să amenajeze un spațiu verde indiferent de forma terenului. În cazul de față, terenul cu pantă ușoară, pe care se afla o frumoasă casă construită în Iași, a fost minunat trasformat într-o grădină frumoasă sub viziunea peisagistului Claudiu Ivașcu de la Belle Jardin.

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (12)

Pe teren existau deja câțiva arbori mari. Peisagistul a completat frumos cu alt tip de vegetație ceea ce era existent, dar mai mult cu ajutorul plantelor a integrat și construcția casei, anexelor și a gardului în peisajul grădinii. Astfel, totul îți dă o senzație de calm și nimic nu pare a fi forțat. A creat grupuri de arbuști și copaci suplimentari, completați de mici decoruri cu piatră, flori și iazuri.

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (1)

Și pentru a preîntâmpina murdărirea aleii principale în urma ploilor, panta grădinii este mărginită de o construcție frumoasă cu jardiniere. Totul e ținut în frâu într-un mod elegant, completând vegetația și aducând un plus de funcțiune în grădină. Nu sunt doar jardiniere, ci și locuri de stat. Și ca totul să fie mai animat, jardinierele sunt grupate în zig-zag pentru a aduce un plus de varietate și a alunga monotonia. Mai departe, totul e lin, amenajat cu licheni, astfel încât să lasă la vedere restul grădinii ce se desfășoară în panta ce urcă până la casă.

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (2)

Și ce minunății a conceptul peisagistul pe lângă anexe și gard. Practic nici nu-l mai vezi. Dar ideea este că aceste grupuri de vegetație frumos tunsă este orientată astfel încât să poată fi văzută și admirată din interiorul casei. Deci nimic nu este întâmplător. Și toate acestea în timp ce centrul grădinii pare a fi gol, dar este exact suprafața lină ce permite o vizualizare bună asupra tuturor grupurilor de plante.

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (6)

Și pentru a exploata terenul în pantă, Claudiu Ivașcu a conceput un grup de vegetație pe lângă gard marcat de piatra decorativă. Dar la fel, pentru a alunga monotonia l-a alungi pe alocuri cu un ochi de apă și la variat cu grupuri de flori și rocărie ce pare a se pierde în verdele gazonului.

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (4)

Locul pentru terasa în aer liber este și el excelent ales. Pentru a nu sufoca grădina, peisagistul a ales să nu mai construiască vreun foișor, ci a ales cel mai umbrit loc. Astfel a fost suficientă amenajarea unei suprafețe lise pentru a poziționa mobilierul, iar în rest a suplinit vegetația și pe verticală montând grătare pe zidurile construcțiilor din zonă. Astfel totul este ca o oază de verdeață. Și trebuie să-ți spun de gard pentru că este foarte important.

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (9)

Dacă vrei să ai o grădină sănătoasă, gardul trebuie să permită trecerea curenților de aer. În caz contract, ventilația naturală este împiedicată, iar plantele vor muri sau vor fi atacate de dăunători. fie din cauza uscăciunii, fie din cauza umidității, că doar astea sunt efectele când ceva e închis într-un spațiu fără să respire. Dar aici e totul impecabil. Ce mai? O grădină ca la carte, minunat gândită și amenajată. Ce-mi mai place să descopăr asemenea frumuseți la noi în țară!

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (7)

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (8)

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (11)

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (5)

adelaparvu.com despre gradina Belle Jardin Iasi (3)

3 comentarii la “Gradina frumoasa amenajata pe un teren in panta

 1. Ivan Janeta
  mai 29, 2013

  Superb peisaj.

  • adela parvu
   mai 29, 2013

   Si mie mi-a placut, desi am un prieten peisagist care spune ca e un kitsch total si ca nu merita sa fie numita o gradina frumoasa :D.

 2. Cris
  mai 31, 2013

  Mie imi place chiar daca e „kitsch” 😀 Iar terasa imi place cel mai mult.
  Eu cred ca unii arhitecti/decoratori au o „manie”: sa iti impuna ideile lor in amenajare. Vor sa isi faca un portofoliu dar putini stiu sa te asculte cu adevarat si sa iti dea sfaturi pornind strict de la ce iti doresti tu 😦

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la mai 29, 2013 de în Idei pentru acasa, Plante, flori, gradina şi etichetată , , , .

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: