IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Peste ce dau, în volumul Jurnalul cu faţa ascunsă a lui Fănuş Neagu, la pagina 62? Peste o descriere a îndrăgitului arbust bougainvillea – “Plantă de sorginte subtropicală care poartă numele căpitanului Louis Antoine de Bougainville descoperitor al insulelor Tahiti, Samoa şi Noile Hebride.” Asta mi-a adus aminte de minunatele zile petrecute în Tunisia, unde am fost fascinată de florile bogate şi de varietatea coloristică a bougainvillei.
Ce pot să-ţi spun despre planta asta? Că o găseşti peste tot unde te duci în jurul Mării Meditearaneene, de la greci, italieni, spanioli, la marocani, tunisieni şi la evrei, turci. Este absolut fabuloasă. Partea tristă este că nu poate fi aclimatizată la noi, deoarece nu suportă frigul, în special îngheţul. Vei găsi de cumpărat şi la noi în sere şi florării, dar plantele sunt mult mai pitice. De regulă sunt aduse din zona muntoasă a Greciei, unde este mai frig. Din păcate foarte puţine rezistă şi la noi şi, nici pe departe, nu ajung să fie atât de bogate şi impresionante, cum le vezi prin locurile unde-i place.
Ce poţi să faci ca să te bucuri de ea? Păi nu prea ai ce face decât să mergi în vacanţe în locurile unde o poţi surprinde în toată splendoarea ei sau să faci multe poze atunci când o întâlneşti în mediul ei natural. Eu una aşa am procedat. Am surprins această plantă peste tot prin Tunisia unde am reuşit să ajung. Bougainvillea a fost, pe lângă măslin, una din plantele care ne-a însoţit. Te las să te bucuri de poze şi te invit să-mi trimiţi şi tu altele mai frumoase, dacă ai 🙂
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.