IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Ai auzit de sistemul click pentru parchet, nu? Ei bine, s-a inventat varianta similară pentru acoperișuri din tablă fălțuită. Dar partea cea bună de abia acum urmează: este mai ieftină decât tabla folosită acoperișurile tradiționale, cu aproximativ 50%. De ce? Pentru că este produsă la noi în țară și se montează super rapid (că doar de aia are sistem click). Dar hai să-ți explic mai bine ce înseamnă acest sistem nou și pentru ce lucrări s-ar potrivi (în toate cazurile e pentru bugete mici :)).
În primul rând, noul tip de tablă fălțuită are o denumire a ei. Se numește SRP Click (Seam Roof Profile Click) și este produsă în fabrica Lindab de lângă București. Acum, tabla fălțuită e un produs care are muchiile acelea speciale de se îmbină. Noutatea este că, dacă până acum meșterii care montau acoperișurile făceau muchiile îndoind tabla manual ca să se îmbine bucățile între ele, acum ea este gata prelucrată cu muchiile respective. Practic, asta nu doar că ajută la montaj și auzi cu face click când îmbini elementele de tablă unele cu altele, dar e protejată și muchia cu vopsea și cu toate cele (tratamente speciale). Fiind făcută așa din fabrică, nu corodează pentru că nu se acționează la montaj asupra muchiilor tablei cu uneltele, iar straturile de protecție sunt acolo și rămân intacte. Asta înseamnă un aspect mai bun în timp, dar mai ales rezistență la intemperii.
Montajul este foarte rapid. Eu m-am convins de asta când am fost la conferința de presă. Înainte să intrăm la prezentare, ni s-a arătat un acoperiș în miniatură care nu era învelit. După numai doar o oră, tabla era deja montată. De aceea eu îi cred pe specialiștii de la Lindab când spun că un acoperiș pentru o casă medie de 100 mp poate fi învelit într-o singură zi. Iar sistemul ăsta cu click e foarte ingenios. Chiar mă gândeam cum de nu le-a trecut mai repede prin minte să facă asta? Dar le-a trecut, numai că nu aveam noi în țară producție de genul ăsta. Se importau tablele fălțuite din Ungaria. Ei bine, acum se fac la noi și asta e mult mai bine pentru toți.
Culorile pentru tabla fălțuită SRP Click sunt 21 la număr. Deci ai de unde alege ce să se potrivească casei tale (sau pensiunii, sediului de firmă). Deci nu rămâi doar la varianta clasică cu învelitorile alea din tablă pentru acoperișuri care la început sclipesc de-ți ia ochii și apoi ruginesc în timp dacă nu le vopsești. Vezi, și chestia asta cu tabla gata vopsită și tratată e o treabă bună. Montezi învelitoarea acoperișului și nu mai ai treabă zeci de ani de zile. N-o mai vopsești, nu te mai chinuiești. Și chiar dacă se întâmplă să corodeze după mulți, mulți ani, partea bună este că rugina nu se scurge la suprafață, deci aspectul rămâne ca cel inițial.
Acum tabla asta nu doar că poate fi folosită la case rustice sau obișnuite cu acoperiș normal ce se doresc a fi renovate, ci și pentru lucări mai moderne. Poate fi montată și pe verticală și arată excelent. Și pentru că se produce la noi în țară, se pot comanda și dimensiuni atipice pentru a înveli acoperișuri mari de clădiri de patrimoniu ce se doresc restaurate sau chiar și pentru clădiri noi cum sunt centrele comerciale. Se pot face și zone pe curb. Ce mai, flexibilitate maximă. Oricum, tabla asta SRP Click se recomandă pentru acoperișuri cu pantă de minimum 14 grade.
Deci, panourile de tablă fălțuită se potrivesc atât pentru renovări, cât și pentru lucrări noi. Au o greutate redusă de circa 5 kg pe metru pătrat, deci ușoare (și asta ajută și la montaj că le manevrezi mai bine) și ți se livrează cu toate accesoriile necesare. Arată bine, sunt economice ca și preț și rezistă în timp. În fabrica Lindab din București există pe stoc panouri de tablă fălțuită de diferite culori, iar termenul de livrare este de până în două săptămâni, asta ca să-ți faci o idee despre cât de repede poți avea acoperită casa.
Dar tot îți spuneam că sunt pentru noi, cei cu bugete mici. Prețul lor? Păi prețul pe panoul de tablă fălțuită pretăiată este de 10-12 euro pe metru pătrat. Cu tot cu accesorii ajunge la 24 de euro pe metru pătrat. Și ca să-ți fie mai ușor să-ți faci un calcul de buget am întrebat cam cât ar costa o învelitoare cu totul, așa estimativ de 150 metri pătrați, și am aflat că ar fi între 2000 și 5000 de euro, în funcție de forma acoperișului. Cu cât este mai simplă, cu atât mai ieftină este și învelitoarea, că doar și montajul și pierderile de material sunt mai mici. Te interesează? Vorbește cu arhitectul tău să-ți facă o propunere sau intră aici pe lindab.com/ro, site-ul Lindab Romania și ia legătura cu specialiștii lor.
Cladire de patrimoniu sediul pompierilor din Baia Mare acoperit cu tabla faltuita Lindab SRP Click. Lucrare coordonata de arh Alexandru Băban
Foarte interesant produsul celor de la Lindab! Iti usureaza mult munca. Someday…cand voi avea o casuta… Pun articolul la pastrare 😉
Asa sa te ajute Dumnezeu! Pana tunci poti sa le spui celor care au casute, mai ales pe la tara, ca exista si solutia asta, Multumesc Cristina ❤
Pingback: Conac de secol XVIII, fost grajd de magari, acum o incantatoare casa de oaspeti | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden