Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Cel mai frumos hotel rustic din Spania – Cortijo El Carligto

Totul e minunat aici: vila în sine, grădina. Ce să mai spun despre peisaj? Stupefiant! Ciudat este că n-am cum să categorizesc acest loc de vacanță pentru că, vezi tu, nu este nici hotel, dar nici pensiune. Este mai degrabă o reședință privată care se închiriază. Iar povestea ei este foarte frumoasă. Proprietarii Alan Hazel și Marc Wils au cumpărat această casă de țară (așa arată ele în Andaluzia :)) la sfârșitul lui 2009, care aparținea unei familii spaniole, de multe generații, și care se ocupă cu agricultura. Multe din dealurile dimprejur sunt îmbrăcate de livezi de măslini, podgorii, livezi de migdale și grădini de legume mediteraneene. Cei doi proprietari actuali s-au îndrăgostit de loc imediat cum au ajuns, i-au fermecat peisajele copleșitor de frumoase.

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (18)

Cocoțată pe o coamă de deal, Cortijo El Carligto, căci așa se numește vila, este la doar un kilometru distanță de rezervația naturală Sierra Tejada Reserve. Pădurile de pin se întind pe zone vaste către cel înalt vârf muntos de aici Maroma (2.080m), situat la est de vilă, ceea ce face ca răsăritul de soare să fie o experiență pe cinste. Îți și poți închipui cum razele soarelui se arată de după muntele maiestuos îmbrățisând, cu fiecare oră, pantele lui și ale dealurilor din împrejurime. Costa del Sol este la circa 25 de kilometri, iar de pe terasele vilei Cortijo El Carligto se zărește nu doar Mediterana, ci, în zilele senine, și vârfurile munților africani.

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (16)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (17)

Alan și Marc și-au dorit această casă pentru ei. Când au văzut-o și-au spus că se vor muta aici. Și chiar locuiesc o bună parte din an în această vilă, în special iarna, incluzând și perioada sărbătorilor. Au muncit mult, aproape un an de zile pentru modernizarea construcției, în sensul de-a o dota cu tot cei trebuie, de la băi, hammam și pînă la șemineuri funcționale și piscină. S-au inspirat din satele de munte existente aici din perioada maură. De altfel, cortigo este un termen specific pentru satele din sudul Spaniei (Andaluzia), care sunt mai răsfirate, vecinii fiind despărțiți de arii întinde de culturi, zona fiind una cu tradiție agricolă de sute de ani. Au deschis vila pentru turiști în 2010, iar la nici doi ani de la inaugurarea în circuitul turistic vila a fost pusă pe lista celor frumoase hoteluri rustice din lume.

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (11)

Este un loc unde nu poți sta la interior. De aceea proprietarii au creat terase largi și chiar o bucătărie de vară, unde oaspeții să se poată simți bine și să aibă prilejul de a observa și bucura de natură. Pe cerul albastru își vor face apariția fără îndoială vulturi și șoimi, al căror habitat este la loc sigur în rezervația din apropiere, la fel ca și pentru linxul iberic sau capra de munte. Și pentru activități mai domestice, piața locală, cu o mulțime de mirodenii și produse organice de la fermele anadaluze, este la doar zece minute depărtare de mers cu mașina. Și da, Malaga (la 25 km) este la maxim 20 de minute de condus, iar Granada (la 100 km) la o oră distanță cu automobilul.

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (19)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (20)

Despre amenajare îți spun că s-a dorit păstrarea specificului zonei. De aceea, casa veche a fost păstrată și restaurată. La ea s-au adăugat noi încăperi. Mobila și obiectele de decor sunt în ton cu stilul rustic și se potrivesc perfect în ambientul camerelor cu finisaje simple: zugrăveală albă și pardoseli de teracotă. Nimic opluent și totuși te simți foarte bine aici. Ușile din lemn ca și tâmplăria ferestrelor accentuează atmosfera degajată, iar terasele sunt decorate cu ceea ce proprietarii au găsit în zonă. Au reciclat practic bușteni și crengi pentru a face pergole și umbrare. Au cheltuit mulți bani pentru amenajarea grădinii din jurul vilei, proprietatea întinzându-se pe 3,5 hectare și au ales ca totul să pară natural.

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (12)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (21)

Este esențial însă să observi un amănunt: vila și anexele ei nu au etaj! Asta conferă locului imaginea idilică. Totul e la scară umană. Construcția pare să fie mulată pe coama dealului și nu epatează cu nimic. E acolo cuminte, întinsă, umilă și totuși atât de perfect încadrată în peisaj. Acum, dacă ți-ai dori să-ți petreci vacanța aici, să știi că poți trebuie să rezervi minim o săptâmănă pentru 6, 8 sau 14 persoane. E gândită ca pentru familii sau grup de prieteni. Proprietarii se laudă că primul lor oaspete a fost George Michael, dar asta te va impresiona prea puțin față de cum arată peisajul și locul în sine. Uite AICI îți poți face rezervarea la Cortijo El Carligto și AICIpoți accesa pagina lor de Facebook unde vei vedea multe imagini superbe! Spune și tu, nu merita să fie desemnat cel mai frumos hotel rustic din Spania? Eu zic că cei de la Conde Nast Traveler au ales exact ce trebuia!

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (23)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (3)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (14)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (5)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (24)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (26)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (8)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (9)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (28)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (10)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (6)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (30)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (13)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (15)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (2)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (4)

adelaparvu.com despre Cortijo El Carligto Andalusia (1)

8 comentarii la “Cel mai frumos hotel rustic din Spania – Cortijo El Carligto

 1. postolachevioleta
  iulie 27, 2013

  Ce frumos! Un coltisor de rai, mi-as petrece tot restul vietii acolo!

 2. Angela Carmen Bratoveanu
  iulie 27, 2013

  Loc de poveste din 1001 de nopti,descris de un condei iscusit.As da cu bucurie un sejur in opulentul Dubai ,pentu o saptamana intre dealurile inverzite „natural” ale localitatiiCortejo.Aici te simti”cu picioarele pe pamant” si simti mireasa campului si al copacilor direct in suflet.Cand te gandesti ca aproape 500 de ani tot arabi au stat aici!!

  • adela parvu
   iulie 28, 2013

   Da, exact. E o zona in care sute de ani au locuit maurii 🙂

 3. Ivan Janeta
  iulie 27, 2013

  da foarte frumos de vis

 4. nana
  iulie 28, 2013

  e atat de frumos ,incat i-ti doresti brusc o renovare la tine acasa…

 5. Pingback: Excursie pentru trup, minte si suflet la Domeniile Ostrov | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: