Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Cum poti decora, cu placi ceramice bogat ornamentate, în stil patchwork

Există așa de multe modele de plăci ceramice încât te simți de-a dreptul copleșit când ajungi în magazine. Și dacă-ți place ceva apare eterna problemă: cum să le combini? Printre cele mai recente colecții sunt și plăcile ceramice bogat ornamentate create cu ajutorul tehnologiei digitale. Și totuși au aerul acela de manufactură, de artizant, dar pe care nu ți-l închipui în spații moderne. Dar se potrivesc oriunde. Secretul e să respecți proporția între suprafețele uni și cele bogat ornamentate. Uite, ți-am făcut o selecție de la producătorii care au lansat astfel de colecții. Sunt plăci pe care le găsești în showroomurile de specialitate de la noi. Chiar dacă nu le au pe stoc, îți pot aduce la comandă ceea ce-ți dorești.

Placi ceramice Relonda colectia Patchwork

Placi ceramice Relonda colectia Patchwork

Dar hai să-ți dau câteva idei despre cum să folosești astfel de plăci la tine acasă. În primul rînd, dacă locuiești la bloc, gândește-te să decorezi zone mici. La bucătărie merg a fi montate în zona frontului de lucru, pe un perete liber, unde să le vizualizezi ca pe un tablou sau ca un simplu brâu decorativ. Nu e musai să le montezi pe tot peretele, ci doar cât să creezi un punct de atracție. Merg și pe pardoseală și îți vor da senzația unui covor, mai ales dacă le încadrezi de alte plăci în culoare uni.

Placi ceramice Relonda colectia Patchwork

Placi ceramice Relonda colectia Patchwork

Dacă ai un mobilier fix, cum ar fi o insulă gen bar sau, pur și simplu, un perete parțial poți îmbrăca doar partea asta cu plăci ceramice. Îți va da impresia unui colaj artizanal. Dar atenție! În rest, păstrează totul cât mai simplu – atât în privința mobilierului, cât și al decorațiunilor textile – culori uni și care să regăsească într-una din nuanțele prezente în modelul plăcilor. Poți îmbrăca și blatul unei mese din lemn sau din fier cu astfel de plăci și vor arăta foarte bine.

Placi ceramice Durstone colectia Mediterranea

Placi ceramice Durstone colectia Mediterranea

Nu te-ai hotarât ce să alegi pentru pereți? Păstrează totul simplu, dar o pardoseală cu plăci decorative în genul patchwork îți va scoate din anonimat amibentul încăperii. Se potrivesc foarte bine atât cu mobila minimalistă, cât și cu cea din lemn, dar cât mai simplă, debarasată de detalii. Decorațiunile textile, la fel, cât mai simple și ai scăpat de grija asortării. Se pot combina diferite ornamente și texturi, dar pentru asta chiar îți trebuie un ochi format, de profesionist.

Placi ceramice Inalco colectia Handcraft Deco

Placi ceramice Inalco colectia Handcraft Deco

Poți îmbrăca și suprafețe mari de perete cu astfel de plăci. Secretul este să alegi modele de dimensiuni mici, mai ales pentru spațiile de la bloc. Plăcile de 10 x 10 cm arată mult mai bine în încăperile modeste, iar când sunt alăturate, îți dau impresia unui tapet. În orice caz, nu mai sesizezi fragmetarea dată de linia rosturilor cu plăcile mici. Cu cât mai discrete sunt rosturile, cu atât mai bine pentru că lasă evident modelul creat și nu caroiajul întregii suprafețe.

Placi ceramice Dune Cerámica colectia Megalos Mayolica

Placi ceramice Dune Cerámica colectia Megalos Mayolica

Chiar dacă plăcile ceramice le folosim preponderent în baie și bucătărie, există cazuri în care ai nevoie de ele în living sau dormitor. Poate pentru că ai animale de companie sau, pur și simplu, îți dorești să întreții mai ușor pardoselile. Ei bine, în astfel de cazuri plăcile ceramice bogat ornamentate te vor ajuta la fix. Vei putea crea o pardoseală similară unui covor. Iar dacă îți mai montezi și încălzire în pardoseală, ai scăpat de problema frigului pe timp de iarnă. Oricum, în cazul în care te hotărăști să-ți pui o astfel de paroseală în living sau în dormitor, dar fără sistem de încălzire sub ea, în sezonul rece poți așeza peste ea carpete ori covoare. Secretul este să le alegi într-o singură culoare, fără nici un fel de model.

Placi ceramice Realonda colectia Patchwork

Placi ceramice Realonda colectia Patchwork

Eu văd astfel de plăci ceramice foarte potrivite și pentru pensiuni și restaurante. Le conferă o atmosferă specială. Unde mai pui că sunt și ușor de igienizat. Prețurile pe metru pătrat pornesc de la 150 lei, dar atenție la montaj! Chiar aveți nevoie de meseriași foarte buni. Rosturile la aceste plăci trebuie să fie foarte subțiri. În plus, dacă au muchii rectificate, adică perfect drepte, ideal este să le montați pe pardoseală fără rosturi. Și uite, vă indic câteva showroomuri unde puteți găsi astfel de plăci ceramice: Delta Studio, Dream Home Design, SSAB. Cine mai are astfel de plăci în magazin, îl învit să posteze la comentarii site-ul, astfel încât cititorii să-l poată contacta.

Placi ceramice Relonda colectia Patchwork

Placi ceramice Relonda colectia Patchwork

Placi ceramice Vives colectiaTassel Crema

Placi ceramice Vives colectiaTassel Crema

Placi ceramice Mutina colectia Azulej designer Patricia Urquiola

Placi ceramice Mutina colectia Azulej designer Patricia Urquiola

Placi ceramice Vives Azulejos y Gres colectia Ribadeo

Placi ceramice Vives Azulejos y Gres colectia Ribadeo

Placi ceramice Aparici colectia Moving

Placi ceramice Aparici colectia Moving

8 comentarii la “Cum poti decora, cu placi ceramice bogat ornamentate, în stil patchwork

 1. Ivan Janeta
  august 7, 2013

  Foarte frumos.

 2. lumearuxandrei
  august 12, 2013

  Superb! Totusi, o pardoseala intreaga sau o bucatarie completa placata cu astfel de placi este prea mult pentru gustul meu. Mi se par potrivite pentru o tusa de interes. Poate peretele din dreptul plitei, sau un square in mijlocul bucatariei ar fi mult mai potrivit.

  • adela parvu
   august 12, 2013

   Ruxandra, de acord cu tine. Fiecare cu gusturile lui. Eu nu fac decat sa va deschid apetitul pentru decorat 🙂

   • lumearuxandrei
    august 12, 2013

    Chiar ca il deschizi. Colectionez idei si imagini pentru atunci cand ma voi muta si tu imi esti de mare folos.

   • adela parvu
    august 12, 2013

    Multumesc!

 3. Pingback: Apartament cu finisaje si culori potrivite mobilierului wenge | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 4. Pingback: Placi ceramice cu flori, in stil patchwork si cu motive geometrice de la Mainzu | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 5. Pingback: Senzationala cabana urbana in culori vibrante si cu piese de design emblematice | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: