Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Casa din lemn cu interior amenajat in stil rustic scandinav

Ce înseamnă de fapt stil de decorare? Poate că nu e așa cum te-ai aștepta, adică o rețetă clar trasată, ci mai de grabă un cumul de indicii, de direcții, de elemente comune și specifice unei anumite culturi. Și, dacă stai să te gândești puțin, realizezi că de fapt cultura unui popor este influențată de spațiul geografic, climă, de resursele care se găsesc în zonă. De aici derivă și felurile de mâncare, obiceiurile de viață, credințele, muzica, artă și așa mai departe. Oamenii simt diferit în medii diferite. Uite, spre exemplu, rusticul, ca stil de amenajare, are peste tot în lume caracteristici comune, în principal, în privința materialelor – lemn, piatră, ceramică, metal (manufacturate). Dar e foarte variat de la o zona la alta. De ce? Tocmai pentru că diferă cele enumerate mai sus.

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (24)

În general, împrumutăm în interioarele caselor noastre ceea ce vedem în jurul nostru – natură și societate. Uite, referitor la stilul scandinav, cel mai pregnant și bine definit este stilul rustic suedez. El a devenit popular grație unui pictor pe numele lui Carl Larsson (1853-1919). În lucrările lui, tema principală a fost propria casă, personaje pictate în interioare specific suedeze. Dar și aceste interioare au fost definite de ceva tipic: clima cu ierni lungi și albe, cu veri scurte, cu lumină în miezul nopții și întuneric o bună parte din an. Cerul mai mereu acoperit de nori este deprimant, așa că suedezi au încercat să compenseze lipsa soarelui, la interiorul caselor lor, prin folosirea albului și a culorilor pastelate. De asemenea, într-o țară unde resursele de lemn și fier sunt importante, era firesc ca și construcțiile și interioarele lor să fie marcate de aceste materiale.

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (1)

Pe lângă materiale de construcție și finisaj și decorațiunile sunt specifice. Carourile, dungile și imprimeurile florale vin să vorbească despre o țară înconjurată de mare, dar și cu multe lacuri și păduri seculare. Natura este prezentă peste tot, așa că decorațiunile sunt discrete, lăsând loc peisajelor din jurul caselor să pătrundă la interior prin ferestrele caselor. De aici și senzația de calm în casele rustice suedeze. Picturile discrete pe mobilă vin să amintească de flori, de vară. Albul și pastelurile sunt mereu combinate pentru a amplifica lumina naturală la interior. Sunt folosite și multe corpuri de iluminat. De asemenea, textilele sunt importante. Ele nu au doar un rol decorativ, ci vin să asigure căldura necesară, protecție împotriva frigului în sezonul rece. De aceea sunt multe pleduri, perne, cuverturi, dar și covorașe și draperii groase.

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (2)

Casa din lemn pe care o vezi aici este una tradițională din Suedia, veche, din secolul XIX. Ascunsă în pădure, așa cum sunt mai toate casele suedezilor în zona rurală. Ea a fost cumpărată și decorată de către Lorenzo Meazza, responsabilul cu amenajările interioare la IKEA Spania. Lorenzo a trăit ani buni de zile în Suedia, unde a descoperit farmecul stilului rustic scandinav. După ce s-a documentat bine și a vizitat case tipic suedeze, a decorat această locuință din lemn ca la carte. Singurele modificări pe care le-a făcut au fost instalațiile de apă și canalizare, căsuța veche neavând așa ceva. Dar, mai departe, a păstrat configurația casei și a intervenit în privința culorilor finisajelor și a conceperii decorului. Este visul lui devenit realitate. Și evident că foarte multe dintre piesele de mobilă și decorațiunile folosite provin de la IKEA.

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (9)

Și ce vezi în această casă? Mult alb, crem, culori pastelate, motive decorative în carouri, dungi și flori delicate (tapet în nuanțe pastelate cu motive albe), o mulțime de textile și câteva piese vechi (biroul, lampa din lada din bucătărie). Este un exemplu excelent a ceea ce înseamnă stil rustic suedez. Foarte importante sunt pardoselile si plafoanele albe, care pur și simplu își dau senzația de încăperi largi și luminoase, deși ele sunt mici. Textilele sunt asortate între ele, de la covoare, la curverturi și până la draperii și perdele. Unde nu sunt asortate între ele, sunt potrivite cu nuanța tâmplăriei și au rol protector împotriva frigului, așa cum se întâmplă la parter. Aici draperiile din catifea sunt groase și în același albastru cu rama ferestrelor. Ele țin căldura la interior iarna și asigură întuneric vara, în timpul nopților albe.

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (5)

Pe lângă casa propriu-zisă, mai este și o anexă dedicată celor două fete ale lui Lorenzzo. Este o adevărată căsuță de păpuși la scară mare. Totul este în roz pastelat cu accente de verde, evident pastelat și el. Pe ansamblu, este o locuință foarte frumoasă și plăcută, care inspiră calm, relaxare și te invită să te bucuri de confort, căldură, dar mai ales de familia ta. Acesta este secretul caselor rustice – sunt mici, deci te obligă să fii aproape de cei dragi, să-i auzi, să-i vezi, să coversezi cu ei. N-ai cum să fii izolat sau să te simți singur într-o locuința ca asta. Chiar dacă n-ai copii, interiorul calm îți direcționează privirea către peisaj, către natură și realizezi că faci parte dintr-un univers colorat, zgomotos, de fapt unul plin de viață. Sper că te-am lămurit ce e cu rusticul suedez, dacă vrei, generic spus, scandinav.

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (7)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (6)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (4)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (8)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (3)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (10)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (11)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (12)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (13)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (14)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (15)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (16)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (18)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (17)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (19)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (20)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (21)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (22)

adelaparvu.com despre casa in stil rustic suedez designer Lorenza Meazza foto El Mueble (23)

Sursa foto El Mueble

10 comentarii la “Casa din lemn cu interior amenajat in stil rustic scandinav

  1. roxanasimon
    august 23, 2013

    Superba casuta!

  2. Ivan Janeta
    august 23, 2013

    frumos peisajul

  3. LIGIA STAICU
    august 23, 2013

    M-AM DESPRINS UN PIC DE LUMEA MEA SI M-AM BUCURAT DE CE-AM DESCOPERIT IN LUMEA TA .FOARTE FRUMOS ARTICOLUL,LOCUL ,SI SUFLETUL PE CARE-L PUI IN TOT CE FACI,ADELA.

    • adela parvu
      august 24, 2013

      Multumesc Ligia ❤ Ma bucur daca ti-a placut. Iti tin pumnii sa-ti meraga bine in lumea ta 🙂

  4. dana
    august 27, 2013

    O casa foarte faina mai ales aranjamentul interior.

  5. Pingback: Casa mica din lemn cu interior rustic elegant. Arata wow! | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

  6. Pingback: Nou deschis! Outlet de corpuri de iluminat si materiale electrice | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

  7. Pingback: Clasic si modern intr-o locuinta cu nuante diafane de lavanda si roz pudrat | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

Lasă un comentariu

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 41 de abonați.