IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Asta e o situație des întâlnită: să ai mobilă veche, dar să-ți dorești o reamenajare nouă. Nu-ți vine să arunci mai nimic, dar ți-ai dori o modernizare. Ce păstrezi? Și cum să le combini, că doar sunt atât de diferite. Ei bine, soluții există întotdeauna, dar trebuie să ajungi la un compromis. Prioritățile țin până la urmă de funcționalitate și de estetică. Dacă toată locuința ta de bloc este mobilată cu piese vechi și nu mai ai loc sp arunci nicio pernă, ca să nu spun ac, dar nu te lasă inima să renunți la nimic, atunci e cazul să te muți. Dacă te gândești că obiectele frumoase merită un spațiu adecvat unde să fie admirate, începi și faci o triere. Sfatul meu? Păstrează piesele mici, de la scrinuri la mese și scaune. Restul, cum ar fi dulapurile, bibliotecile masive, cheamă un evaluator și vinde-le. Sau închiriază un depozit și pătrează-le, dar nu acasă.
În cazul de față apartamentul a suferit modificări. Proprietarii și-au dorit să păstreze o parte din mobila veche, dar evident că multe piese le-au vândut, în principal cele masive. Tot ce înseamnă dulapuri mari și bibliotecă le-au făcut pe comandă. Designul? Cât mai simplu și din materiale albe, la fel ca și zugrăveala pereților. Acum și piesele vechi erau cam disparate. Unele erau vintage, altele cu design industrial (anii 50-60), iar altele chiar din categoria antichităților. Au hotărât ca cele de care sunt atașați emoțional să le păstreze, dar care să le prindă bine și pentru traiul de zi cu zi. Uite, spre exemplu nu aveau loc pentru masă și scaune în living, dar au modificat un hol, cel către dormitor, ca să le așeze acolo și să creeze sufrageria. Au avut noroc că în zonă există fereastră, obligatorie pentru sufragerie.
Pe lângă piesele mari în nuanța pereților, au fost excelent sfăuiți de către arhitect să creeze niște zone colorate care să atragă atenția. Unde? La nivelul pardoselii. Un covor foarte colorat, atrage privirea și face ca întregul amibent să capete un aspect vesel și cosmopolit. De ce? Pentru că în nuanța covorului se regăsesc toate culorile pieselor prezente în cameră. Așa nu mai dai importanță că măsuța de cafea are o anumită formă și culoare, diferite de desingul fotoliului sau al canapelei. E adevărat că și tapițeria uni a canapelei a fost intenționat aleasă într-o nuanță de gri, cât mai neutră. Dar uite, de la covor pornesc toate asortările în cameră. Până și culorile cărților se potrivesc cu modernul covor. De asemenea, câteva tablouri și postere în ton, completează decorul.
O soluție interesantă a fost găsită pentru bucătărie. Mobila au refăcut-o total, pe comandă, astfel încât să obțină cât mai multe spații de depozitare. Și pentru că nu aveau loc pentru masă în bucătărie, arhitecțtul a venit cu ideea unui oficiu – un decupaj în peretele comun dispre living. A creat o zonă de masă gen bar, dar scaunele sunt de fapt în camera de zi. Deci au loc dedicat unde să-și bea cafeaua sau să mănânce micul dejun, fără să se plimbe cu ele prin casă.
Dormitorul și baia sunt mici, dar exploatate până la ultimul centimetru pătrat. Spațiile de depozitare din casă sunt importante. Cu cât mai discrete, cu atât mai bine. Așa că sub fereastra din dormitor și în laterarul patului au fost făcute pe comandă dulapuri. Baia, a fost și ea refinisată, dar pentru a păstra ceva din atmosfera de vechi elegant au ales marmură în loc de plăci ceramice. Un apartament mic, dar dichisit. Oricum, să tragem concluzia: când vrei să modernizezi o locuință, baia și bucătăria trebuie să fie practice. În rest, renunță la piesele vechi, greoaie și care-ți pun probleme (uși lăsate, dulapuri nefuncționale etc.). Păstrează ceea ce e vechi, piese mici, dar în stare excelentă și care-ți mai pot fi de folos în viața cotidiană. Sper ca aceste sfaturi să-ți prindă bine!
Arhitect Ana Hernández Alesanco, Sursa foto Micasa
Solutie ingenioasa si cu sfarsit fericit: in vizual si vietuire. Noua viata a obiectelor mici, dar cu incarcatura emotionala mare – din moment ce au reusit sa treaca examenul vietii si al neuitarii – e singura solutie, daca e sa privim realitatea jocului propus. Spatiul limitat este cel care starneste nasterea si ambitia ideilor. Poate ca de aceea si fugim de acasa in natura, cei care nu o avem in curte, sub ferestre, sau peripatetici agonici prin parcuri si gradini, cate mai sunt.
Ce frumos ai scris Adrian ❤