Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Gradina din curtea unei case vechi de la oras

Casele de la oraș au curțile mici, mai ales construcțiile vechi. E greu să amenajezi la propriu o grădină aici. De ce? Pentru că vegetația, de regulă, există deja și este una care n-a fost planificată sau controlată. În curțile caselor vechi vei găsi copaci, arbuști care au crescut și ei de-a lungul timpului, cu fiecare generație de proprietari s-a mai adăugat ceva. Și totuși, cum ai putea face dintr-un loc ca acesta o grădină? Uite, îți dau câteva sfaturi pe care le voi ilustra cu o curte care să te inspire. Este vorba de grădina designerului de interior Maria Llado.

adelaparvu.com despre gradina casa veche Foto El Mueble (1)

Contează mult și zona în care se află casa pentru că asta își pune amprenta asupra vegetației (la câmpie, deal, munte, mare; dacă bate sau nu soarele etc). Aici e vorba despre o casă veche de la 1911, dar într-un oraș mediteranean. Așa că vegetația este una specifică. Îți trebuie puțin efort ca să adaptezi ideile de aici pentru o curte similară de la noi. Secretele ți le spun imediat. În primul rând, la oraș e important să ai intimitate. Dar zidurile înalte nu rezolvă întotdeauna problema. Poți fi văzut de către vecini cu mare ușurință. Așa că e important să te folosești de vegetație pentru a-ți crea locuri în care să poți sta retras. În plus, vei avea umbra la care tânjești pe timp de vară și un scut fonic care va mai estompa din fondul gălăgios al traficului.

adelaparvu.com despre gradina casa veche Foto El Mueble (2)

Și pe lângă ceea ce găsești în curte, merită să completezi cu plante veșnic verzi și tufe de flori rezistente. Dar nu alege tuia, ai variante mai accesibile și mai rezistente cum sunt lemnul câinesc (Ligustrum sempervirens) sau cimișirul (Buxus sempervirens). Pe acestea le poți și tunde. Iar dacă-ți plac florile, trandafirii sunt perfecți, mai ales cei cățărători. Cu ajutorul lor vei putea avea bolte sau îi poți direcționa să-ți îmbrace un mic foișor sau chiar gardul. În niciun caz nu te complica cu gazon. Nu vei avea timp pentru asta, iar poluarea de la oraș îi afectează repede aspectul. În locul gazonului vei avea nevoie de alei de acces, așa că alternează zonele pavate cu pietriș, care drenează apa și îți aduce varietate și textură în curte. Face bine și plantelor. Chiar dacă în imagini vezi o pisicină, nu te-aș sfătui să-ți pui una în curtea unei case vechi. Dacă vrei o zonă de apă, ai variante cu fântâni, care îți ocupă mai puțin loc și mai puțin timp pentru întreținere.

adelaparvu.com despre gradina casa veche Foto El Mueble (5)

Ca să obții repede imaginea de grădină, folosește-te de decorațiuni și mobilier în culori îndrăznețe. Roșul sau rozul puternic sunt perfecte pentru că sunt într-un contrast vibrant cu verdele plantelor și griul pavajelor sau a zidurilor. Atrage și atenția, deci poți crea repede o zonă de interes. În rest, încearcă să adaugi elemente din fier, care să se potrivească cu arhitectura casei. Le poți folosi pentru a dirija vegetația și a crea paravanele de delimitare, dar vor fi discrete și vor arăta bine și pe timp de iarnă. În plus, nu vor aglomera curtea.

adelaparvu.com despre gradina casa veche Foto El Mueble (4)

Și dacă nu ai un buget pentru reamenajare, pune cât mai multe ghivece de plante rezistente, dar cu flori sau frunze colorate cum sunt mușcatele și urzicuțele. Dacă le așezi la înălțimi diferite, inclusiv pe trepte, la ferestre, suspendate de ziduri sau gard, vezi avea culoare peste tot, deci vei amplifica percepția de spațiu verde colorat. Și alege ghivece din ceramică sau adaptează recipiente vechi metalice pentru a găzdui plantele. Ele rezistă mai bine la intemperii și completează reușit imaginea unei case vechi. Dar să te asiguri că vei avea unde să depozitezi plantele peste iarnă.  Sper că te-au inspirat sfaturile și că-ți place oaza de frumos din imagini.

adelaparvu.com despre gradina casa veche Foto El Mueble (6)

adelaparvu.com despre gradina casa veche Foto El Mueble (8)

adelaparvu.com despre gradina casa veche Foto El Mueble (3)

adelaparvu.com despre gradina casa veche Foto El Mueble (7)

Foto El Mueble

2 comentarii la “Gradina din curtea unei case vechi de la oras

  1. Catalin ENACHE
    august 30, 2013

    Minunat!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: