Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

5 sfaturi pentru ingrijirea plantei Phalenopsis, cea mai vanduta orhidee din Romania

Sunt frumoase, sunt colorate și le găsești la prețuri bune. Ba mai mult, sunt atât varietăți mari, cât și pitice. Suprinzător sau nu, orhideele Phalenopsis sunt cele mai vândute flori la ghiveci din România. Asta conform datelor de vânzări ale celor de la Hornbach, care în perioada 4-28 septembrie organizează expoziții cu vânzare în magazinele lor. Datele Hornbach sunt confirmate și de vânzările marilor florării, cum este Tria’s. Dar sunt câteva lucruri pe care nu le știai despre îngrijirea lor, dar pe care le vei afla din articolul de față. Și pentru asta am apelat la inginerul horticol Carli Marian, care este și designer florist la Tria’s.

adelaparvu.com despre orhidea Phalenopsis Foto Floradania (7)

1.Ghiveciul transparent este necesar unei orhidee, cum e Phalenopsis. Această plantă este una epifită, deci care se dezvoltă deasupra solului, respectiv în scoarțele copacilor. Rădăcinile ei au nevoie de lumină pentru ca planta să se dezvolte armonios. După ce cumperi o orhidee, nu trebuie să-i schimbi ghiveciul. Poți să o lași doi ani de zile, fără probleme, în ghiveciul în care ai cumpărat-o. Dacă o plantezi în alt ghiveci sau vas, ai grijă să păstrezi dimensiunile similare celui de dinainte și să fie un recipient transparent. Altfel, transplantată într-un ghiveci mai mare, există riscul ca rădăcinile orhideei să putrezească mai ușor.

adelaparvu.com despre orhidea Phalenopsis Foto Floradania (3)

2.Udarea orhideelor Phalenopsis este de asemenea o problemă. Mulți dintre noi avem tendința de a le pune apă multă, în fiecare zi, dar aceste orhidee au nevoie să fie udate doar atunci când rădăcinile ei devin alb-sidefii. Ca să-ți fie mai ușor, orientativ, e bine să uzi orhideea o dată pe săptămână în sezonul cald (primăvară-vară) și cam o dată la 10 zile în sezonul rece (iarna).

adelaparvu.com despre orhidea Phalenopsis Foto Floradania (1)

3.Orhideele Phalenopsis nu se udă niciodată în centrul plantei. Ai grijă ca apa să nu ajungă acolo, ci toarnă delicat pe lângă frunze. Din centrul coletului ies frunzele, iar dacă apa persistă acolo, mugurele central va putrezi și vor cădea în final toate frunzele plantei.

adelaparvu.com despre orhidea Phalenopsis Foto Floradania (4)

4.Pe timp de iarnă, orhideele își iau și ele un repaus. Dacă vrei să înflorească și în sezonul rece, trebuie să le pregătești. Cum? Cu un tratament de fertilizare. Acesta se aplică în lunile septembrie și octombrie, la fix cât să-ți pregătească plantele pentru a te bucura de florile lor iarna. Fertilizantele sunt produse pe care le găsești la flacoane în florării și magazinele de casă și grădină. Există fertilizant solid sub formă de bastonașe, costă în jur de 14.00 lei setul de 10 bastonașe sau îngrășământ lichid, preț în jur de 25.00 lei pentru un litru. Ambele sunt speciale pentru orhidee.

adelaparvu.com despre orhidea Phalenopsis Foto Floradania (5)

5. Un alt aspect esențial în înflorirea orhideelor Phalenopsis îl reprezintă contrastul temperaturilor nocturne și diurne. Este o plantă exotică, așa că ajut-o să se acomodeze cât mai bine. Dacă locuiești la bloc, este bine s-o lași în balcon toată luna octombrie. În acest fel, va surprinde temperaturi nocturne de 13-14 grade, esențiale în procesul înfloririi. Sper să te ajute sfaturile lui Carli!

adelaparvu.com despre orhidea Phalenopsis Foto Floradania (2)

adelaparvu.com despre orhidea Phalenopsis Foto Floradania (6)

4 comentarii la “5 sfaturi pentru ingrijirea plantei Phalenopsis, cea mai vanduta orhidee din Romania

  1. Viorica Gaja Cojocaru
    septembrie 18, 2013

    sunt sfaturi foarte utile, multumesc

  2. Pingback: O superba gradina interioara cu iaz amenajata intr-o vila din Iasi | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

  3. Pingback: Cum aduci culoare intr-un apartament cu pereti albi si mobila inchisa | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: