Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Apartament mic in nuante delicate de maro si crem

Când ți-e teamă să încerci culori mai îndrăznețe pentru casa ta, îți dau un sfat: mergi pe o rețetă sigură. Care ar fi aceasta? Păi maro, crem și bej. De ce? Închipuiește-ți că este ca un fond de ten pentru locuința ta. După ce-l aplici, poți interveni cu “farduri” colorate, dar mai întâi aplică fondul de ten și pudra. Și nu uita că suprafețele mari trebuie să fie deschise, luminoase, plăcute. Atmosfera o creezi apoi cu obiecte și corpuri de iluminat. Am ales să-ți exemplific baza de la care poți porni, un apartament mic, unde totul e în maro, crem, bej și alb.

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (3)

Culorile de pământ sunt liniștitoare, mai ales la oraș. Ele evocă natura, ne fac să ne simțim mai în siguranță (cu picioarele pe pământ, dacă vrei), mai liniștiți și calmi. Sunt, de asemenea, culorile cele mai neutre pentru o locuință, pentru că nu deranjează, nu obosesc. După cum spune și designerul Andreea Miinescu dacă vrei vreodată să vinzi o locuință și să fii sigur de tranzacție, alege să o renovezi într-o paletă de cafea cu lapte, bej și crem, ca aici. Nu întâmplător și majoritatea hotelurilor aplică aceeași schemă de culoare. Acum, sunt câteva trucuri, care-ți vor prinde bine. Uite, spre exemplu canapeaua maro nu pare masivă și greoaie. De ce? Pentru că este acoperită în bună parte cu perne ale căror fețe sunt deschise la culoare. De asemenea, e încadrată de mic mobilier în tonuri pastelate și albe. Asta face ca și ea să-și estompeze din masivitate și să nu se creeze un contrast prea mare în ambient.

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (5)

Un alt truc pe care-l poți aplica pentru ca un maro deschis pe perete să nu devină sumbru, este să-l combini cu alb. Albul conferă eleganță și luminozitate. Fie că alegi mobilier alb, lămpi înalte sau tablouri cu ramă albă, ele vor da foarte bine pe un fundal cafea cu lapte. Un alt secret este să integrezi în ambient și ușile care se văd la interior. Spre exemplu, ușa de la intrare se vede cel mai pregnant într-un apartament mic remodelat, unde intrarea în casă coincide cu cea din living. Ce poți să faci? Să vopsești toată zona, ușa și peretele din jur în aceeași nuanță. Practic, ușa se va confunda în ansamblul nou creat și totul va părea un alt perete.

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (4)

Obiecte așezate ordonat îți imprimă o stare de calm și relaxare. Da, este adevărat. Când în jurul tău este haos și tu te simți mizerabil, simți o agitație căreia nu-i găsești explicație. Poți începe să-ți ordonezi spațiul prin dispunerea organizată a obiectelor. Uite, aici, raftul de cărți deasupra canapelei și tablourile mici înrămate de sub el îți dau impresia că totul e minunat. Așezate frumos, paralel obiectele acestea se văd bine și din bucătăria mică și deschisă. Pe lângă faptul că sunt și pete de culoare în ambient, îl și ordonează. Secretul este ca pe mai multe planuri să menții liniile paralele. În fața canapelei este un corp de mobilă jos, de la un capăt la altul, paralel cu raftul și tablourile.

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (6)

Și pe verticală poți crea corespondențe armonioase. Ceea ce iese în evidență într-o încăpere sunt ferestrele. Mie îmi place să le consider ca pe niște ochi ai casei, de aceea mă gândesc mereu care e cel mai de impact fard pentru ele. Aici sunt combinate o perdea, o draperie și o roletă simplă. Dar pe verticală ele aduc textură, varietate, îndeplinindu-și și rolul de protecție. Corespondența pentru ele este în diagonală cu dulapurile lungi și înguste, de culoare maro, și fața-n față cu coloana de la bucătărie, rezultată în urma decupării peretelui. Și uite, un accent de culoare prin corpul de iluminat de deasupra mesei este binevenit. Roșu, ceva tonic, care nu deranjează deloc. Din contră, seara creează o atmosferă cu totul specială.

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (8)

Dormitorul și baia sunt și ele mici, dar nu fac excepție de la paleta cromatică aplicată în locuință. Ceea ce aș fi făcut în plus, în dormitor, ar fi fost să măresc suprafața draperiei. Aș fi creat o iluzie optică pentru o fereastră mai mare, cu draperii de o parte și de cealaltă. În schimb, bagheta decorativă, care maschează cablurile și traversează camera de la un capăt la altul este frumos rezolvată. Apare ca un element de design. În rest, decorațiunile textile au un mare impact. Și în dormitor patul este maro, dar acoperit de lenjerie albă totul devine mai luminos.

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (10)

Deci, când ai o bază cromatică simplă, cu marouri și bejuri, ulterior poți duce atmosfera în ce direcție îți dorești. Poți adăuga verdele plantelor și vei obține un ambient liniștitor, chiar exotic, poți folosi tonuri de roz pudrat, portocaliu perlat și pastelat și vei avea o amenajare feminină. Adaugi gri, antracit, indigo, inox și deja te duci către masculin. Este mult mai ușor să adaugi toate acestea prin obiecte decorative, accesorii și corpuri de iluminat. Chiar dacă după reamenajare totul ți se pare prea cuminte, loc de îndrăzneală încape. Este mai greu invers, să temperezi culorile tari, să le cumințești. Asta o poate face numai un designer. Așa că dacă-ți amenajezi pe cont propriu casa, nu uita să fii precum un make-up artist – începe cu fondul de ten și pudra :).

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (11)

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (12)

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (2)

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (7)

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (9)

adelaparvu.com despre amenajarea de baza Foto Micasa (1)

Sursa foto Micasa

Un comentariu la “Apartament mic in nuante delicate de maro si crem

  1. Pingback: Locuinta mica, dar eleganta cu mult alb, nuante pastelate si accente wenge | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la septembrie 3, 2013 de în Coltul preferat, Cum sa..., Idei pentru acasa şi etichetată , , , , .

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: