IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Ai văzut minunatele hortensii din florării? Ei bine, ele te vor bucura cu flori până toamna târziu, dar asta numai dacă știi să ai grijă de ele. Deși le găsești la ghiveci, hortensiile sunt plante care se simt mult mai bine afară, în grădină. Așa că dacă stai la bloc, e preferabil să le ții pe balcon, unde să le asiguri suficient aer. Și ca să înțelegi de ce nu înflorește hortensia, fie că o ai în grădină sau pe balcon, am apelat la ing. horticol Carli Marian, care este și designer florist la Tria’s. De la Carli putem afla cauzele lipsei de flori la hortensii, dar și soluțiile de remediere. Uite-le mai jos.
1. Lipsa florilor la hortensii poate fi cauzată de prea multă umbră. Hortensiilor le priește soarele de dimineață, deci locurile unde ai soare doar până în prânz. Așa că dacă o ții pe pervaz sau balcon unde bate soarele toată ziua, vezi cum faci să o muți. În grădină, le place umbra parțială, așa că dacă ai copaci sau în curte, plantează-le sub ele. Coroana copacilor va asigura hortensiilor umbra parțială care le place. Este ideal să le plantezi în partea de nord și est grădinii, ca să beneficieze de umbra asta. Orientarea asta ferește hortensiile la finalul iernii pentru a înflorii prea devreme. Dacă se întâmplă să-ți înflorească prea devreme, florile vor îngheța și nu te vei mai bucura de ele tot restul anului.
2.Și udarea este o problemă pentru lipsa florilor la hortensii. Mulți oameni au tentația să pună prea multă apă, mai ales că hortensia este o plantă mare. E adevărat că pe timp de vară au nevoie de apă mai multă, dar asta înseamnă să fie udate de două ori pe săptămână. Toamna, udarea o dată pe săptămână e suficientă.
3. Mulți pasionați de flori se gândesc că toate plantele pot fi stimulate prin tăiere sau că florile uscate e musai să fie curățate. Dar atenție că florile hortensiilor nu se taie și nici nu se îndepărtează. Se lasă să se usuce până vor cădea de la sine sau se intervine în anul următor pentru curățarea lor. În caz contrar, în următorul an nu mai înflorește abundent. Deci, dacă nu ți-a făcut multe flori anul ăsta, vezi să nu repeți greșeala și să le înlături din nou pe cele uscate.
4. Dacă ții hortensia pe balcon ai grijă să-i asiguri suficient aer. Mulți oameni cred că doar lipsa apei sau luminii dăunează plantelor, dar și cantitatea de oxigen contează. În plus, fiind o plantă de grădină, trebuie acomodată cu ciclurile de zi-noapte, respectiv contrastul de temperaturi din perioada toamnei. Altfel, la o temperatură mereu constantă, va trăi, dar nu va înflori. Deci, pune-o pe un balcon deschis sau dacă e termoizolat, lasă fereastra deschisă.
5. Ca să o ajuți cu înflorirea, vezi că poți găsi un îngrășământ special pentru hortensie. Este sub formă granulată și costă cam 30-35 lei cutia de 800 de grame (cel de la Vilmorin). La început de toamnă, adaugă cam 25-40 de grame pentru o singură plantă. Acest îngrășământ este bogat în magneziu, care ajută planta să aibă și un colorit frumos. Atenție! Să te ferești de îngrășămintele cu azot. Acestea stopează înflorirea. Sper să-ți fie de folos sfaturile lui Carli!
Sursa foto: Floradania
Bune informatii! Intotdeauna mi-am dorit o hortensie, dar credeam ca nu se preteaza in curtea mea intunecoasa. Insa dupa ce am citit postarea, am mai capatat curaj si poate primavara viitoare o s-o achizitionez…
Draga Cornelia, poti sa o plantezi si acum 🙂
Pingback: O superba gradina interioara cu iaz amenajata intr-o vila din Iasi | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden
Pingback: Clasic si modern intr-o locuinta cu nuante diafane de lavanda si roz pudrat | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden