Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Apartament cu finisaje si culori potrivite mobilierului wenge

Ok, am primit multe mailuri în care mi se cerea să dau exemple de locuințe care au mobilă wenge. Din aceste mailuri am observat că mulți dintre voi vă gândiți cum să asortați mobila în ambient. Nefiind designer de interior, ci jurnalist specializat, ceea ce pot spune este că primele culori pe care la aplicăm sunt cele ale finisajelor și elementelor fixe. Tâmplăria ferestrelor nu o mai schimbi, corect? La fel și pardoseala, ușile interioare, caloriferele. Genul ăsta de suprafețe și dotări le poți numi fixe. Urmează finisajul pereților, apoi mobila, corpurile de iluminat, decorațiunile. Ei aici e zona de flexibilitate, unde te poți juca cu nuanțele. Dacă nu te pricepi, alege totul cât mai neutru și adaugi culoare prin decorațiuni. Sau poți prelua din elementele fixe și continui mai departe tema. Uite, aici, în apartamentul de față, exista tâmplăria exterioară și interioară, la fel ca și pardoseala din gresie. Hai să vezi cum s-a procedat mai departe.

adelaparvu.com despre locuinta cu mobila wenge Esmo Interiorisme (2)

Când ai tâmplăria exterioară la vedere într-o nuanță închisă, poți să preiei din culoarea ei ori pentru pardoseală ori pentru mobilă. Tâmplăria interioară o poți asorta pardoselii sau pereților. Aici, pentru că ușile sunt mari, s-a optat pentru finisajul lor în nuanța pereților, adică alb. Așa nu mai ies în evidență. Dar pentru că exista deja tâmplăria exterioară maro închis și pardoseala cu model tot în nuanțe închise, un perete al livingului a fost vopsit într-o plăcută nuanță de mov. Merge de minune cu rafturile wenge și cu canapeaua ce are tapițerie închisă la culoare (stofă gri). Acum, pentru a da o notă de rafinament și luminozitate, pernele, covorul și pledurile au fost alese deschise la culoare (crem și bej). Te-ai prins? Sunt numai nuanțe neutre. Mai departe, măsuțele mici din lemn sunt spre galben portocaliu, deci un contrast frumos cu movul. Nuanța lor se regăsește și în câteva desene puse pe pereți.

adelaparvu.com despre locuinta cu mobila wenge Esmo Interiorisme (1)

Dacă te uiți mai bine și faci un exercițiu de imaginație, fără decorațiuni – perne, cărți, tablouri, ai observa că ambientul ar fi fost foarte corect, dar sobru, fără viață. De ce? Pentru că toate suprafețele mari sunt asortate între ele. Culorile și contrastele se pot adăuga mult mai ușor după ce ai totul gata. Aici culoarea mov separă vizual locul canapelei de sufragerie – masa și scaunele, care se află în aceeași cameră. Masa este wenge, la fel ca rafturile, dar scaunele sunt albe, ca și pereții. Tapițeria neagră se asortează cu nuanța închisă a tâmplăriei și mai departe este continuată la nivelul candelabrului și ramei oglinzii. Pentru că de aici se vede locul de birou de pe balcon, un tablou cu roșu precum fotoliul din balcon, leagă vizual cele două funcțiuni. Pe pardoseala cu model, un mobilier simplu dă foarte bine.

adelaparvu.com despre locuinta cu mobila wenge Esmo Interiorisme (3)

Pe peretele opus ferestrei din living, s-a aplicat un tapet cu motiv decorativ discret. Așa, este ruptă monotonia pereților albi, care de pe canapea sunt fundalul pe care se proiectează mobila de sufragerie. În plus, tapetul este aplicat după ce pereții au fost zugrăviți și a fost aleasă mobila. Atunci îți dai seama dacă-ți mai trebuie ceva în spațiul camerei pentru că realizezi care sunt proporțiile suprafețelor.

adelaparvu.com despre locuinta cu mobila wenge Esmo Interiorisme (4)

Mai departe, în bucătăria lungă și îngustă, a fost aleasă o pardoseală neutră, respectiv gri închis. De ce? Pentru că griul se potrivește cu orice, plus că aici era clar cum vor fi dotările – din inox, nu? Deci o variațiune pe aceeași temă de gri. Mobila pentru depozitare a fost comandată în nuanță wenge. Și pentru un plus de culoare, masa insulă are suprafețele de jos îmbrăcate într-un verde muștar, o altă nuanță care se potrivește bine cu wenge. Ca să continue nuanța asta și pe verticală, stâlpul ce maschează coloanele de apă a fost și el vopsit într-o culoare similară verdelui muștar. Scaunele alese în nuanțe de lemn natur și o tapițerie în dungi sunt condimentul pentru întreg ansamblul suprafețelor mari. Dar vezi că paleta cromatică e de fapt foarte variantă: gri, wenge, alb, verde mușar, gri inox și lemn natur. Numără și tu din astea și vezi care e proporția dintre culorile neutre și restul.

adelaparvu.com despre locuinta cu mobila wenge Esmo Interiorisme (6)

adelaparvu.com despre locuinta cu mobila wenge Esmo Interiorisme (5)

Dormitorul are tot mobilă wenge și pardoseala cu model. Ce soluție s-a aplicat aici? Pentru că spațiul este foarte înalt, cu o zugrăveală simplă în alb, riscul ar fi fost ca patul să apară disproporționat, prea mic față de restul. Așa că s-a plecat de la pardoseală și s-a realizat un joc de dungi orizontale cu tapet. Dar totul este calculat să pornească de la pardoseală. Ce vezi? O dungă cu model, apoi o dungă dată de mobila wenge, urmează o fâșie de tapet cu model la fel de lată cât mobilă, după care o singură nuanță închisă de vișiniu. Asta face ca încăperea să pară mai joasă, mai intimă, mai adaptată la scară umană. Vișiniul este o altă nuanță care se potrivește cu wenge, dar musai trebuie să ai și alb sau crem în jur. Altfel e totul prea închis și sobru.

adelaparvu.com despre locuinta cu mobila wenge Esmo Interiorisme (8)

Și uite cum și în dormitor decorațiunile și corpurile de iluminat vin să aducă șarm. Auriul de la interiorul lămpii cu abajur suspendate, la fel ca și lămpile mici portocalii de pe noptiere, vin să aducă un plus de strălucire, o pată de culoare. Dar deși sunt discrete, contează foarte mult în ambient. La fel, lenjeria simplă ce îmbracă salteaua merge de minune aici. Oferă vizual un răgaz binevenit între cele două suprafețe cu modele bogate – pardoseală și tapet. Orice altă lenjerie ar fi încărcat mult ambientul dormitorului. Deci, trebuia să fie ceva uni și într-o culoare deschisă.

adelaparvu.com despre locuinta cu mobila wenge Esmo Interiorisme (7)

Baia e simplă și reia finisajele din bucătărie – plăci ceramice gri antracit. Combinate cu mobilă wenge și obiecte sanitare albe, creionează spațiul într-o paletă cromatică neutră, care nu deranjează. Într-o astfel de baie culoarea o poți aduce prin prosoape, halatele de baie, covoraș de baie, perdea de duș (dacă e cazul), decorațiuni spa sau cutii de depozitare și prin prezența produselor cosmetice, care oricum au ambalaj colorat. Pe ansamblu este o casă plăcută pentru că mobila este combinată, decorațiunile sunt prezente. Nu vezi seturi, ci vezi varietate, dar ea este dată de lucrurile mici care se pot schimba repede, ușor și cu costuri rezonabile. Suprafețele mari sunt neutre. Sper că te-ai prins care e ordinea într-o amenajare și cum poți asorta culorile și la tine acasă.

adelaparvu.com despre locuinta cu mobila wenge Esmo Interiorisme (9)

Design interior: Esmo Interiorisme, Foto: Micasa

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: