Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Scoala de arta intr-o fosta fabrica si amenajata cu materiale reciclate

Ei bine, o școală poate fi amenajată cu costuri mici. Iar aici e vorba de una de artă amenajată și într-o fostă fabrică. Și cum poate să arate! Arhitecții de la biroul WXY architecture + Urban design au primit nenumărate premii pentru această lucrare pe care o semnează, mai exact Bronx Charter School for the Arts. Ei spun că spațiul, culoarea și lumina naturală sunt vitale pentru o școală, și cu atât mai mult pentru una de artă. Prin transformarea unei foste fabrici în școală de artă, arhitectura acesteia schimbă radical și zona industrială, respectiv Hunts Point din Bronx, New York. Și să nu crezi că arhitecții au avut buget nelimitat. Din contră, au avut mari restricții, dar au fost ingenioși. Au implicat comunitatea și corpul de profesori în procesul de design. Astfel au rezultat spațiile aerisite și flexibile, conform dorințelor și necesităților unei școli de artă, plus nenumărate idei de reciclare creativă a materialelor de construcție existente în șantier sau provenind de la alte locații.

adelaparvu.com despre Bronx Charter School for the Arts (3)

Fațada îmbrăcată în cărămizi colorate și glazurate atrage atenția asupra școlii, ceea ce s-a și dorit din partea conducerii școlii pentru că e reclama perfectă pentru atragerea tinerilor către învățământul vocațional. Spațiile generoase și deschise, cu separări minimale încurajează transparența și comunicarea dintre elevi și profesori. Clasele sunt concepute ca și ateliere, perfect pentru o școală unde se lucrează la greu. Suprafețele gri și albe predomină, clădirea fiind orientată către nord, iar dungile de culoare oferă orientare către fiecare grup de clase, către accesele în clădire și înspre spațiile polivalente.

adelaparvu.com despre Bronx Charter School for the Arts (2)

Bugetul mic alocat pentru achiziția de materiale de construcție și dotări i-a provocat pe arhitecți să găsească soluții fiabile, cum ar fi proiectarea unor ferestre mare și luminatoare, care să asigure lumină naturală din plin și ventilarea naturală a spațiilor. Asta a dus și la o reducere substanțială a costurilor pentru aer condiționat și pentru iluminatul artificial. O altă economie importantă s-a obținut pentru încălzirea clădirii. Arhitecții au decis să lase la vedere instalațiile ce traversează spațiile. Țevile degajă căldură și asta e practic folosită la maximum în sălile de clasă. Altfel, dacă ar fi fost mascate costurile ar fi fost mai mari – atât pentru că era necesară construcția unor plafoane false, dar și pentru că n-ar fi fost utilizată deloc căldura emanată de țevi.

adelaparvu.com despre Bronx Charter School for the Arts (1)

De asemenea, refolosirea structurii fațadei foste fabrici și adăugarea unui strat izolator de cărămizi a dus la economie de energie în utilizarea clădirii, dar și la reducerea costurilor pentru materialele de construcție. Majoritatea acestora, în proporție de 80%, sunt reciclate!!! Asta se întâmplă când ceri și părerea artiștilor :). Un proiect frumos, care dovedește cât de importantă este proiectarea făcută de arhitecți talentați, care știu să conceapă lucrări de excepție și cu costuri mici. Aici transformarea unei clădiri vechi prin schimbarea destinației sale și reutilizarea ingenioasă a materialelor de construcție este pur și simplu incredibilă. Bravo lor!

adelaparvu.com despre Bronx Charter School for the Arts (4)

5 comentarii la “Scoala de arta intr-o fosta fabrica si amenajata cu materiale reciclate

 1. Oana
  septembrie 14, 2013

  Sent from my iPhone

 2. Tudor Harapu
  septembrie 14, 2013

  Nota 13 pentru creativitate si pentru ca nu postezi si pe fb aceleasi titluri

  • adela parvu
   septembrie 14, 2013

   Multumesc Tudor! Daca spui tu asta, care esti foarte critic, ma simt de-a dreptul magulita 😉

 3. Cristina
  septembrie 18, 2013

  Multumesc pentru ca arati, cu fiecare articol, ca totul e doar o chestie de bunavointa. Si iti/ne doresc sa prezinti cat de curand si cat de multe astfel de exemple si de la noi! 🙂

  • adela parvu
   septembrie 18, 2013

   Vor fi cu siguranta si la noi! Si clar ca am sa le prezint! Pana atunci merita sa tragem cu ochiul la proiectele deja materializate, indiferent unde ar fi ele 🙂

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: