Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Faina pensiunea Casa Olarului din Maramures, da’ si mai faini oamenii de aici!

Daniel Leș este artist și împreună cu soția sa Daniela au deschis în urmă cu opt ani minunăția asta de pensiune din Maramureș denumită scurt și cuprinzător Casa Olarului. Da, e chiar locul în care trăiesc și muncesc, unde își cresc cei doi copii frumoși și unde le vin oaspeți din toate colțurile lumii. E tare mică lumea, să știi! Prietena mea Lorena Oltean mi-a spus despre pensiunea asta. Dar după ce am dat cu ochii de ea, mi-am adus aminte că l-am cunoscut la Sibiu pe fiul cel mare al soților Leș. În timpul Festivalului de Teatru, acum doi ani de zile, era o instalație interesantă cu lucrările artistului Daniel Leș. Și puștiul mi-a povestit una alta, dar n-am aflat despre pensiune atunci. Dar uite că a trecut timpul și dau din nou de familia de artiști. Musai trebuie să ajungi și tu acolo, pentru că nu e doar o evadare din cotidian, ci ai ocazia să te întâlnești cu oameni fani, care-ți vor schimba viața.

Daniel si Danilea Leș, proprietarii pensiunii Casa Olarului

Daniel si Danilea Leș, proprietarii pensiunii Casa Olarului

Cum le-a venit ideea să deschidă pensiunea? Păi mi-a povestit artistul că a citit un pasaj în Biblie unde Dumnezeu îi spunea lui Eremia să meargă în casa olarului să vadă cum lucrează acesta. Și Eremia a văzut cum pe roată nu-i izbutește vasul. Atunci a luat lut și l-a remodelat. Povestea l-a inspirat pe artist, care spune că metafora asta l-a pus pe gânduri și l-a provocat să-și remodeleze și el vasul propriei vieți, ca tare zbuciumată a mai fost. Mi-a plăcut mult cum a spus-o. Și uite, de aici, ideea cu pensiunea Casa Olarului, unde oamenii să aibă ocazia să-și redescopere pasiunile, să sape lutul de la 4 metri adâncime, să-l modele, să vadă cum e ars. Și în tot procesul ăsta să aibă tihna să reflecteze la viața lor, la trăiri, să se bucure de fiecare clipă și să aibă certitudinea că oricând se pot baza pe propriile mâini ca să facă ceva în viață. Daniel Leș mi-a spus cum oaspeți de-ai lui, după o vacanță petrecută la pensiune, și-au cumpărat roată de olărit și s-au apucat de treabă, organizând chiar și expoziții cu lucrări făcute de ei.

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (1)

De ce îți ziceam că e mai mult decât o pensiune? Pentru că aici, pe lângă bucătăria tradițională, foc de lemne, vizite prin zonele turistice ale Maramureșului, se organizează tabere artistice naționale și internaționale. Și nu doar de olărit, ci și de pictură și fotografie. Și taberele sunt și pentru copii și pentru adulți. Iar în timpul ăsta, soții Leș au casa și sufletul deschise. S-au străduit să aranjeze totul cât mai aproape de spiritul Maramureșului pentru că unul din ofurile artistului sunt construcțiile noi care invadează zona și care nu mai au de-a face cu tradiția. Așa că încearcă să compenseze cât poate și el. Și asta în plus față de pensiune și atelierul lui. A cumpărat case vechi, de pe la 1800, una dintre ele deja conservată și restaurată, denumită Casa minerească, unde își dorește pe viitor să organizeze taberele de creație. De ce? Ca să ofere copiilor și adulților repere de tradiție, de arhitectură țărănească autentică.

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (12)

Daniel Leș este îndrăgostit iremediabil de Maramureș, de satele lui. A suferit mult în copilărie când ai lui au crezut că e mai bine să se mute la oraș. Copilăria lui la bloc a fost tristă. Și azi sunt mulți părinți care trăiesc la țară și care cred că copii lor se pot împlini numai la oraș. Dar înainte să ia vreo decizie în acest sens ar fi bine să-i întrebe și pe juniori. Uite, azi, mai mult ca oricând, poți fi mult mai fericit și împlinit în satul natal. Tehnologie ai, comunicare de-asemenea, mâncare sănătoasă, aer curat nu mai spun. De ce ai vrea să te muți la oraș? Un job într-o multinațională nu-ți aduce fericirea. Din contră, îți răpește tot timpul, așa că n-o să știi pe ce să-ți cheltuiești banii. Și dacă ești în ipostaza asta, în care nu te simți bine tu cu tine, mergi la pensiunea Casa Olarului (casaolarului.ro). Cu siguranță ai să te întorci cu gândul să-ți remodelezi și tu vasul vieții :). Și când dai telefon, să nu te mire dacă-ți răspunde chiar artistul. Doar ai sunat la Casa Olarului, nu? Faini oameni!

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (3)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (23)

Foto Ovidiu Sopa

Foto Ovidiu Sopa

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (22)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (11)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (15)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (14)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (9)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (6)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (5)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (17)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (20)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (16)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (13)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (10)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (2)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (8)

adelaparvu.com despre Casa Olarului Maramures (7)

7 comentarii la “Faina pensiunea Casa Olarului din Maramures, da’ si mai faini oamenii de aici!

 1. elisaelianna
  octombrie 5, 2013

  superbe locuri! mi-au placut mult decoratiunile!

 2. aura
  octombrie 5, 2013

  Reblogged this on Impulsuri Foto and commented:
  Mostenirea haiducilor, ceaunul de tuci 🙂

 3. Pingback: De la o plimbare cu masina au ajuns sa-si deschida o pensiune agroturistica de vis | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 4. Pingback: Excursie pentru trup, minte si suflet la Domeniile Ostrov | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 5. Pingback: Camere viu colorate intr-o casa de tara renovata | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 6. puckmucky
  octombrie 14, 2013

  Reblogged this on ARENA CAFFE.

 7. Pingback: 200 de mestesugari la prima editie a Targului National pentru Artizanat si Mestesuguri | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: