IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Știi că tot v-am bătut la cap cu case ieftine în sistem modular sau din lemn. Uite că profesorul Alexandru Stănilă împreună cu o echipă de cercetare de la Facultatea de Construcții și Instalații a Universității Tehnice (UTI) Gh. Asachi din Iași, unde este cadrul didactic, a obținut medalia de aur la Salonul de Inventică de la Macao, China. Premiul a fost primit pentru proiectul din categoria „clădiri compacte expandabile ușor de transportat“ și oferă o soluție neașteptată la criza globală a locuințelor. Inventatorul Alexandru Stănilă a conceput un proiect de casă denumit Casa Evantai, care are pereți extensibili, și care poate fi asamblată în mai puțin de o oră. Casa a fost proiectată ca imobil pentru sinistrați și este dotată cu bucătărie, baie, living. Aceasta este independentă energetic, având panouri fotovoltaice și un rezervor pentru apă. Este o construcție utilă, mai ales în situații de urgență cum ar fi inundațiile.
Este vorba de un container de 6 metri lungime și 2,5 metri lățime, care poate fi transportat la destinație prin remorcare. Acolo, containerul se extinde și ajunge la o suprafață de 3 – 4 ori mai mare, aproximativ 46 metri pătrați suprafață utilă. Casa-evantai costă în jur de 13.000 de euro (circa 300 euro metru pătrat), iar în interior, după expandare, paturile și dulapurile din dormitor se pliază automat. Singurele elemente de mobilier care trebuie montate după deschidere sunt fotoliile din burete și masa extensibilă din sufragerie. Cu toate acestea, durata totală pentru instalarea casei nu durează, cumulat, mai mult de o oră.
Noul concept de casă, care are o durată de viață de 50 de ani, i-a impresionat pe chinezi. „Invenția a provenit dintr-o joacă de tip LEGO, prin transformarea unei structuri metalice proiectate cândva în structura din lemn ca fiind mai ieftină. O asemenea casă nu presupune o omologare, ea fiind proiectată conform principiilor și normelor de proiectare valabile și care pot fi supervizate, ca la orice proiect, de un verificator de proiect atestat”, a menționat profesorul Alexandru Stănilă de la UTI.
Casa evantai nu este singura invenţie a profesorului apreciată peste hotare. În ultimii doi ani, tot la Salonul de Inventică de la Macao, profesorul Alexandru Stănilă a mai primit medalia aur pentru casa anti-cutremur şi pentru casa pe structură de lemn, care poate fi montată în 24 de ore. „Nouă nu ne trebuie case de artă, nouă ne trebuie case de locuit în condiţii sociale ieftine şi cât mai multe posibil ca să reuşim să acoperim această necesitate stringentă a locuinţelor pe care o avem la ora actuală în România”, spune inventatorul Alexandru Stănilă. Bine punctat! Acum ar fi păcat ca o astfel de invenție, ca multe altele cu un design ingenios, să nu fie și materializată. Abia aștept ca un constructor român să și producă măcar o astfel de casă ca și prototip la scară reală 🙂
Surse informații și foto: Adevarul Iasi, Bzi.ro
Mi se pare o minunatie. Sper sa apara cit mai repede. 🙂