Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Casa cu arhitectura veche si decor de poveste

Eu cred că atunci când intri într-o casă veche, intri de fapt într-o poveste. Șarmul pe care îl creionează elementele de construcție, de la stucaturi, ferestre la finisajele cu patină nu poate fi înlocuit de nicio inovație de ultimă oră. Și m-am întrebat de ce? Cred că este vorba despre faptul că aici simți mâna talentată a artiștilor și meșterilor de odinioară, iar ei nu doar făceau lucruri, ci puneau și suflet în ele. Asta reverberează cumva peste timp. Proprietarii acestei case s-au îndrăgostit iremediabil de arhitectura ei veche, tocmai când au văzut detaliile și arcadele generoase. Este o locuință veche de peste o sută de ani dintr-un cartier barcelonez.

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (1)

Și cum amenajezi o casă veche? În primul rând restaurezi tot ce poți, că doar de aia ai și cumpărat-o, te-ai lăsat fermecat de minunățiile care nu se mai fac astăzi, dar care mai pot fi reconstituie de artiști talentați. Da, pe numele lor restauratori. În cazul de față stucaturile au fost în stare bună, și chiar dacă modernizarea a implicat retrasarea instalațiilor, totul s-a făcut cu mare grijă și respect față de ceea ce era vechi. Autenticitatea nu poate fi reprodusă, ci doar prelungită. Și pentru ca detaliile să fie frumos evidențiate, proprietarii au ales nuanțe calde de griuri și bejuri pentru pereți, iar în rest au mizat pe mobilă confortabilă cu tapițerii neutre. Așa au considerat că lasă arhitectura veche a casei să vorbească mai mult decât noile obiecte aduse la interior.

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (2)

Modul în care au poziționat mobilierul contează mult, pentru că pune în valoare elementele vechi ale casei. Uite, spre exemplu în living, arcada frumoasă ce dă înspre fereastră a fost locul perfect pentru o sofa. În rest, mobila grupată față-n față, cum sunt cele două canapele, respectă simetria impusă de geometria tavanului ornamentat. Dacă te lași ghidat de vechi, care înseamnă proporții bine alese, simetrice, n-ai cum să greșești. Fiecare zonă a casei devine ca un cadru de tablou, cu poezia sa, dar pe acordurile aceleași palete de culori.

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (4)

Și sufrageria este mobilată în acord cu arhitectura veche a casei, ca atare era firesc ca masa să fie așezată central. Sincer, covorul îmi displace aici, aș fi lăsat la vedere frumusețea decorului plăcilor ceramice ce îmbracă pardoseala, dar vezi tu, până la urmă, când locuiești aici, ai nevoie de confort, de mai multă căldură și atunci se prea poate ca un covor să-ți fie de folos. De altfel, pardoselile sunt superbe, inclusiv cea din lemn. Proprietarii au ales să le acopere cu covoare moi și pentru ca ele să protejeze finisajele, dar și pentru a absorbi zgomotul. Într-o casă veche, cu tavane înalte, ecoul este mare, se simte.

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (7)

Mi-a plăcut mult zona dormitoarelor, în special cel matrimonial. Patul cu baldachin este strategic poziționat pe centrul încăperii și se vede minunat prin golul de ușă în arcadă decorat cu stucaturi. Pentru a nu strica frumusețea arhitecturii casei, proprietarii au decis ca în locul unei uși interioare să folosească draperii. O idee simplă, dar de mare efect, pentru că prezența textilelor adaugă o notă de romantism decorului. Spectaculoasă casă, ambient calm, relaxant, totul neutru, dar nu banal – un nou prilej de-a visa frumos. Sper să-ți placă și ție!

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (10)

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (11)

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (3)

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (8)

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (9)

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (5)

adelaparvu.com despre casa cu arhitectura veche Foto Elmueble (6)

Sursa foto: ElMueble

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: