Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Interior rustic si putin clasic, dar sa fie de secol XXI, da?

Ți-am mai spus eu că în ziua de azi granițele dintre stiluri nu mai sunt clar definite. Și este normal atâta timp cât trăim într-o eră în care totul este posibil. Când tânjești după o atmosferă rustică sau clasică, de fapt îți reactivezi amintiri dragi ție sau ai vrea să-ți materializezi visele, dar totodată îți dorești să beneficiezi și de confortul și dotările moderne din ziua de azi. Uite, la o asemenea provocare a răspuns și designerul Andrea Schumacher, care a amenajat interiorul unei case generoase din Denver. Și îmi place că și exteriorul ei îți sugerează abordarea de la interior, unde vei descoperi camere frumos ambientate.

adelaparvu.com casa rustic clasica designer Andrea Schumacher (10)

Cel mai mult mi-a plăcut livingul poate și din cauza culorilor feminine prezente prin decorațiunile textile. Cert este că-ți dă o senzație de intimitate. E și luminoasă încăperea, fapt ce i-a permis designerului să se joace cu imprimeurile. De la covor la draperii întâlnești motive decorative în nuanțe ce leagă toate obiectele din cameră. Sunt sigură că nu te-ai fi gândit să pui un covor deschis cu model atâta timp cât ai fi avut fotolii tapițate. Dar e la fix aici în acord cu canapeaua și finisajul de piatră ce îmbracă șemineul. Culoare deschisă amplifică și mai mult luminozitatea, cu atât mai mult cu cât pardoseala este foarte închisă. Oricum, observă faptul că mobila pe verticală este albă și asta contează mult în perceperea spațiului ca fiind luminos și aerisit. În plus, dispusă de o parte și de alta a șemineului, pune piatra acestuia în valoare. Altfel, dacă ar fi fost închisă ar fi concurat-o și totul ar fi devenit aglomerat.

adelaparvu.com casa rustic clasica designer Andrea Schumacher (1)

adelaparvu.com casa rustic clasica designer Andrea Schumacher (6)

Bucătăria este și ea surprinzătoare pentru că lasă să se vadă electrocasnicele. Prezența unui mobilier atipic pentru bucătărie, cum ar fi o sofa sau decorațiunile mai pretențioase, cum e covorul etnic, te duc cu gândul mai degrabă la o sufragerie. Asta a și fost intenția designerului care spune că odată ce muți covorul, fie în zona locului de luat masa, fie în dreptul sofalei, automat se schimbă centrul de interes, dar cu siguranță că nu vei băga de seama faptul că ești într-un spațiu funcțional. Să-ți bei cafeluța pe sofa e aici dimineața, da, poți spune că e un moment de răsfăț. Și simți asta datorită decorului.

adelaparvu.com casa rustic clasica designer Andrea Schumacher (5)

adelaparvu.com casa rustic clasica designer Andrea Schumacher (4)

Există și o sufragerie formală, acolo unde proprietarii își invită oaspeții la masă. Este din același registru decorul și totuși mult mai elegant. Îmi place mult cum designerul a separat zonele. Uită-te bine la imagine și vei vedea motivele decorative intercalate de suprafețe libere – pardoseala cu covor, lambriul, tapetul, bagheta și apoi tapetul de pe tavan. Iar verdele turcoaz al lambriului era exact ce trebuia aici, un contrast subtil, rafinat cu familia de marouri calde ce se regăsesc în cameră. Lustra oferă spectacol și o notă de extravaganță bine venită într-un decor prea simetric, la fel ca și statueta poleită din colț.

adelaparvu.com casa rustic clasica designer Andrea Schumacher (2)

Deși se vede doar din ușă, biroul de acasă al proprietarilor recreează imaginea vechilor saloane cu bibliotecă de secol XIX rezervate bărbaților, acolo unde se retrăgeau să fumeze trabucuri și să discute afaceri. Lambriurile într-o nuanță caldă ce îmbracă complet încăperea, prezența șemineului, masa de birou care se ițește în cadrul – toate creionează un spațiu de refugiu, unde accesul este limitat. Mi-a plăcut mult tușa de contemporan pe care designerul a dat-o prin alegerea unor corpuri de iluminat cu un design inedit, un set, dar care nu este în aceeași cameră. Dacă lămpile de perete te întâmpină la intrare, în birou vei găsi lustra suspendată și atât. În restul camerei se află alte lămpi. Un detaliu important în a conferi încăperii caracter și originalitate.

adelaparvu.com casa rustic clasica designer Andrea Schumacher (3)

Dormitoarele au o atmosferă foarte plăcută și totul este dat numai de textile. Multitudinea de imprimeuri face ca, spre exemplu, dormitorul matrimonial să pară mult mai mic și mai intim. Asta în condițiile în care spațiul rezervat lui este generos. Dacă ai aplica aceeași rețetă cu textile bogat ornamentate la bloc, cu siguranță că totul ar părea haotic. Aici însă au loc să respire, să se completeze și să coloreze camera. Și îmi place că există contraste subtile de culori – verde cu mov, maro cu albastru, închis (pardoseală) și deschis (pereți albi). Vezi? Totul e o joacă a contrastelor, fiecare colțișor are povestea lui, dar sunt legate împreună, de finisaje și de culorile care migrează de la un obiect la altul.

adelaparvu.com casa rustic clasica designer Andrea Schumacher (7)

Iar când vezi băile, realizezi că este o casă luxoasă. Sunt generoase și ambientate ca adevărate încăperi. Și da, spațiile rezervate wc-ului sunt separate de cele unde se află lavoarele și căzile. Este o soluție nu doar elegantă, ci și practică. Ceea ce am omis să-ți spun până acum și mi se pare important este ideea plintei din casă. Vezi tu, când designerul s-a apucat să redecoreze casa, ea a găsit aici deja finisajele puse. A lăsat pardoseala închisă, dar a legat totul cu o plintă deschisă la culoare, una în nuanța bârnelor și a lambriurilor prezente în încăperi. Este un truc care-ți poate prinde și ție bine, mai ales dacă ești în dilemă cum să asortezi pardoseala cu ușile interioare. Uite așa: schimbi doar plinta și o asortezi culorii ușilor interioare. Așa se va lega totul. Un interior între rustic și clasic, cu accente luxoase pe care designerul l-a catalogat stil tradițional. Ei bine, pentru mine nu contează stilul, ci contează atmosfera și personalitatea casei, iar aici m-a încântat să le descopăr atât de frumos exprimate. Sper să te inspire și pe tine casa asta!

adelaparvu.com casa rustic clasica designer Andrea Schumacher (9)

adelaparvu.com casa rustic clasica designer Andrea Schumacher (8)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: