Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Locuinta cu incaperi luminoase si tapete frumoase

Cum și de unde îți alegi lucrurile pentru casa ta? Secretul stă în combinații. Dacă îți dorești ceva frumos, dar costă mult nu renunța. Mai bine faci economii în altă parte. Uite, spre exemplu tapetele de calitate costă mai mult, dar ele îți transformă complet ambianța casei. Dintr-o locuință simplă, banală, devine sofisticată și plăcută. Fotografa suedeză Lisbet Spörndly a surprins în imagini casa prietenei ei Caty, care și-a dorit foarte mult tapete din colecțiile celor de la Designers Guild. Și le-a avut. Ce a făcut în rest? A adaptat multe piese de mobilă vechi și astfel a redus costurile. Dar acum are o locuința la care a visat.

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (2)

Bucătăria este deschisă către sufragerie. Mobila de aici este simplă, iar masa și scaunele sunt unele recuperate și recondiționate, dar farmecul încăperii este dat de tapetul cu imprimeuri în nuanțe plăcute de verde. Mai exact este vorba despre modelul Kabuki Lanterns de la Designers Guild. În rest a avut grijă ca diferitele mobile din lemn să aibă culori apropiate, deși ele sunt din registre diferite, unele contemporane (vezi bucătăria), iar altele clasice și rustice. Dar ceea ce le leagă, pe lângă prezența în aceeași încăpere decorată cu tapet, sunt suprafețele din lemn, de la frontul de lucru din bucătărie și până la comoda din spatele mesei de sufragerie.

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (5)

Amestecul de obiecte și stiluri se simte și în living. Dar uite, și aici totul este creionat în tușe romantice de tapet. Un model nu foarte complicat, în nuanțe pale ce amplifică luminozitatea încăperii. Și nu întâmplător covorul este și el deschis la culoare. Astfel încăperea pare mult mai mare decât este. În plus, tapetul nu face niciun fel de contrast cu soba veche din teracotă, un model vechi foarte frumos pe rotund. Din contră, o integrează foarte bine în ansamblul camerei, unde și tâmplăria interioară este vopsită în alb.

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (9)

Și este un truc aplicat aici în living – înălțimea la care este montat tapetul și anume sub nivelul de sus al ferestrelor. De ce? Pentru că distanța de la ferestre la tavan este mică. Dacă tapetul ar fi fost montat și deasupra lor, pe lângă complicațiile legate de potrivirea modelului și camera ar fi părut mai mică. Așa, cu bordura albă de deasupra, camera pare mai înaltă, e ca și cum tavanul s-ar vedea boltit. Și în ansamblul acesta cuminte, un strop de culoare e binevenit. Iar Caty l-a adus prin tablouri și draperiile colorate. Decorațiunile textile te costă mai puțin, iar dacă te răzgândești și nu-ți mai plac, le schimbi și repede.

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (12)

Spațiul de birou se deschide din living, iar aici, pentru că încăperea este mai mică, proprietara s-a jucat și a îndrăznit să aleagă un tapet în nuanțe mai vivace. Știa că dacă nu-i va plăcea, va închide ușile și gata. Dar efectul creat este frumos. Din living planurile decorate oferă varietate și aduc un plus de culoare. Și zonele de pe holuri au colțuri frumoase. Chiar dacă nu a folosit tapet, obiectele sunt grupate artistic. Și nu te gândi că sunt console complicate, din contră e ceva improvizat, dar arată bine. Obiecte vechi de artizanat țărănesc sunt împrăștiate prin casă și conferă acel aer original, imprimă personalitate. Și când te gândești că totul a pornit de la tapet și s-a ajuns aici… Mie mi-a plăcut casa aceasta, sper să te inspire și pe tine.

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (13)

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (14)

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (10)

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (11)

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (8)

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (1)

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (6)

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (3)

adelaparvu.com locuinta luminoasa cu tapete Foto Lisbet Spörndly (4)

Foto: Lisbet Spörndly 

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: