Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Minunate case traditionale romanesti proiectate de arhitectul Liliana Chiaburu

În sfârșit am găsit ceea ce căutam: un arhitect român care să proiecteze case tradiționale românești! Îi mulțumesc Ioanei, prietena mea de pe Facebook care m-a ajutat în privința asta. Și acum să-ți spun despre Liliana Chiaburu, care are o voce plăpândă, dar convingeri ferme. Povestea vieții ei profesionale este una foarte interesantă. A terminat facultatea de arhitectură în 1986, apoi, ca majoritatea arhitecților de-atunci, s-a angajat într-un institut de proiectări. În 1992 i s-a ivit ocazia să lucreze, pe lângă serviciul de la institut, în echipa arhitectului Nicolae Goga (1914 – 1995), un specialist din generația veche de arhitecți, la restaurarea Casei memoriale arh. Constantin Joja (1908 – 1991). Joja a fost un arhitect pasionat de restaurarea clădirilor istorice, el fiind autorul restaurării Hanului cu Tei, clădire căreia i-a redat aspectul de secol XIX pe care-l admirăm azi. Acum, știu că sunt multe nume și date, dar fii pe fază că e tare interesant.

adelaparvu.com despre case traditionale romanesti arh. Liliana Chiaburu (8)

Arh. Liliana Chiaburu

Arh. Liliana Chiaburu

Constantin Joja și-a lăsat casa moștenire Uniunii Arhitecților din România, dar care n-a fost prea interesată de ea. Prietenul lui de-o viață arh. Nicolae Goga a avut însă dorința ca această clădire să fie refăcută, iar munca dragului să coleg să fie transmisă mai departe. Liliana Chiaburu s-a trezit într-un colectiv de seniori unde a învățat despre principiile arhitecturii tradiționale, s-a familiarizat și cu ceea ce înseamnă arhitectura bisericilor din lemn, oricum cu tot ceea ce n-ar fi avut de unde să asimileze în școală. În 1994 lucrurile la institutul de proiectări s-au înrăutățit, iar din păcate și arh. Goga a murit un an mai târziu. S-a trezit fără serviciu, așa că s-a angajat ca și redactor la revista Patriarhiei Române. Acolo a avut parte să cunoască altfel de oameni, mai molcomi, mai aplecați către tradiții. Și-a scos din cap că e arhitect, dar după ceva timp, la începutul anilor 2000, un părinte a venit la ea și a rugat-o să-i proiecteze o căsuță la țară. Și pentru că ținea foarte mult la părinte, Liliana Chiaburu i-a proiectat o casă unde să se simtă fericit. A avut o abordare diferită față de cea obișnuită când ai de-a face cu un client. Ea chiar și-a dorit să-i ofere părintelui o bucurie. De atunci a înțeles că trebuie să facă arhitectură tradițională.

adelaparvu.com despre case traditionale romanesti arh. Liliana Chiaburu (7)

Dar ce este arhitectura tradițională românească? Arh. Liliana Chiaburu spune că în arhitectura civilă elementul definitoriu este pridvorul, iar în cea religioasă arcadele, care au fost împrumutate și la conacele boierești. Arcadele nu se pot face decât la construcțiile ridicate cu cărămidă, un material mai scump, ca atare era firesc ca ele să se regăsească în ansamblul clădirilor trainice și mai puțin pentru locuințe tradiționale, realizate în special pe structură de lemn. Dar pridvorul este cel care face și o casă mai plăcută, este aceea zonă de legătură lină dintre exterior și interior. Arhitectul Liliana Chiaburu spune că ea nu proiectează casele de la exterior la interior, ci are în vedere starea pe care urmează să aibă proprietarii în noua lor casă – ”Cel mai important lucru este ca cel care intră în propria-i casă să se simtă ocrotit”. Frumos spus, nu? Desigur că ține cont de context, de imaginea exterioară, dar aceste lucruri sunt deja instinctive la ea.

adelaparvu.com despre case traditionale romanesti arh. Liliana Chiaburu (4)

Până acum a proiectat case situate la țară, unde arhitectura se simte clar ca fiind tradițională. Dar este pregătită și pentru a proiecta ceva reinterpretat la oraș. Fiind pasionată de tradiție, a studiat munca arhitecților din perioada interbelică în special lucrările Henrietei Delavrancea și ale lui Octav Doicescu, arhitecți români de excepție care au reinterpretat modelul caselor tradiționale românești pentru mediul urban. Arh. Octav Doicescu, membru de onoare al orașului New York, distincție primită cu ocazia proiectării pavilionului Casa Românească la Expoziția Universală din New York 1939, a și proiectat o mulțime de case la noi, vreo 80 la număr, care se află în Cartierul Primăverii pe străzi precum Herăstrău, Emil Zola, Heleșteului, Jean Monet. Au fost case mici concepute pentru funcționari publici, dar într-un stil cu totul original. Acum sunt multe mutilate și transformate, dar arh. Liliana Chiaburu spune că există un punct de pornire pentru a continua tradiția caselor românești și la oraș și de-a le reinterpreta reușit.

adelaparvu.com despre case traditionale romanesti arh. Liliana Chiaburu (3)

Costă nai mult o casă făcută în stil tradițional românesc? Arhitectul Liliana Chiaburu spune că ar fi un cost ușor mai ridicat datorită prezenței pridvorului, care este o structură suplimentară comparativ cu ce se construiește acum. Dar când mi-a spus costurile, zău că nu mi s-au părut scumpe: între 400 și 500 euro pe metru pătrat construit. Nici nu e de mirare că cei mai recenți clienți ai ei sunt familii tinere, care au călătorit mult și care au realizat că niciunde pe lumea asta nu te simți mai bine decât într-o casă românească. Eu zic așa, dacă-ți dorești o casă în care să te simți cu adevărat acasă, apelează la arh. Liliana Chiaburu. Poți să intri foarte ușor în legătura cu ea pentru că are datele publice, inclusiv numărul de telefon. Are două bloguri unde ai să găsești o mulțime de informații prețioase despre istoria arhitecturii românești (caseromanesti  si atelieruldearhitectura) și o pagina de Facebook activă. O felicit din tot sufletul pentru ceea ce face și abia aștept să scriu despre următoarele ei lucrări!

adelaparvu.com despre case traditionale romanesti arh. Liliana Chiaburu (9)

adelaparvu.com despre case traditionale romanesti arh. Liliana Chiaburu (6)

adelaparvu.com despre case traditionale romanesti arh. Liliana Chiaburu (2)

adelaparvu.com despre case traditionale romanesti arh. Liliana Chiaburu (5)

17 comentarii la “Minunate case traditionale romanesti proiectate de arhitectul Liliana Chiaburu

 1. Marius David
  noiembrie 4, 2013

  Reblogged this on Marius Cruceru and commented:
  In sfîrșit și eu am găsit pe cineva care să scrie despre doamna Liliana Chiaburu corect și informat! Felicitări! Marcel, prietenul meu din studenție, are casa creată după modelele doamnei arhitect. Iată lucruri de promovat în România noastră tristă! Dacă mi-aș construi vreodată casă…

 2. CiGriArg
  noiembrie 5, 2013

  Reblogged this on GriArg and commented:
  Chiar sunt frumoase! Mi se pare o idee foarte bună.

  • adela parvu
   noiembrie 5, 2013

   Mie mi se pare genial! Asa ar trebui sa ne facem casele. M-am bucurat enorm ca am dat peste doamna arhitect Liliana Chiaburu!

   • CiGriArg
    noiembrie 5, 2013

    Înțeleg de ce. Și eu mă bucur foarte mult că am dat peste acest articol!

 3. Mugur
  noiembrie 5, 2013

  Nimic nu este mai frumos decât casele tradiționale românești! Dar, în afara frumuseții, mai au acea căldură ce nu se mai regăsește, parcă, nicăieri în alte părți. Iar în interioarele tradiționale, totul este perfect organizat, practic!
  Sunt încântat să aflu că se mai construiesc și astăzi case în stil tradițional!

 4. Ingrid
  noiembrie 5, 2013

  Pur si simplu superbe aceste case. Ma bucur ca sunt oameni care apreciaza si promoveaza mostenirea noastra si traditiile, intr-un mod atat de natural. Oamenii acestia si munca lor ar trebui mai mult promovata si sustinuta.

  • adela parvu
   noiembrie 5, 2013

   Pai e normal sa le apreciem Ingrid. Ele sunt parte din noi. Daca nu le apreciem e ca si cum ne-am renega pe noi insine, nu?

 5. Moisescu Corneliu Lucian
  noiembrie 5, 2013

  Pa cand o casa tip cula. Sunt superbe toate. Este minunat sa vezi ca spiritul nostru nu piere.

  • adela parvu
   noiembrie 5, 2013

   N-o sa piara niciodata Corneliu! Cred ca acum traim o perioada cand el renaste. Si va fi mai viguros ca niciodata!

 6. Catalin Diaconescu
  noiembrie 5, 2013

  Frumos articol. Ati fi surprinsa sa aflati ca mai exista si altii? 😀
  Din ce in ce mai multi oameni\beneficiari apreciaza stilul asta de case, si mai mult
  decat atat, ei vin deja cat de cat documentati (si in ceea ce priveste stilul, si in ceea ce priveste costurile de constructie). Din pacate, aceasta categorie este inca restransa, datorita faptului ca trebuie tratat si interiorul in aceeasi maniera, ceea ce implica costuri suplimentare. Mai grav de atat, gasesti foarte greu oameni care sa stie sa si puna in practica lucraturile acestea deosebite in lemn. Se pare ca mestesugul acesta e dispare usor-usor, pe nesimtite, la fel ca alte lucruri frumoase..

  • adela parvu
   noiembrie 5, 2013

   Buna Catalin! As fi bucuroasa sa aflu ca mai exista si altii 🙂 Ne poti spune mai multe? Ard de nerabdare!

 7. Filip Radu
  noiembrie 6, 2013

  Arhitectură ” tradițională ” cu termopane și uși de la bricostore…

 8. Filip Radu
  noiembrie 6, 2013

  Am uitat de caloriferul de lângă sobă.

 9. Pingback: Familie mare, casa asemenea | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 10. Pingback: Superbe covoare, tapiserii si cuverturi traditionale tesute de Rozica Miclescu | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 11. Pingback: Bravo lor! Au salvat o casa frumoasa din Busteni | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 12. Pingback: Bravo lor! Au salvat o casa frumoasa din Busteni | Stiri Busteni

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: