Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Gradina pentru familie conceputa de peisagistul Claudiu Ivascu

Îmi plac amenajările făcute de peisagistul Claudiu Ivașcu pentru că toate sunt diferite, dar coerente. Și asta pentru că specialistul ține cont de preferințele proprietarilor, cum e și cazul acestei grădini din Iași. Mi-a spus că de regulă discută cu doamnele proprietare și m-am bucurat să aflu că ele sunt foarte bine informate din reviste și bloguri de specialitate și știu cum și ce vor. Iar Claudiu Ivașcu este un bun ascultător. După o discuție liberă, în care este atent la dorințele viitorilor clienți, știe ce să le propună conform bugetului disponibil.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (1)

Grădina de față, aflată într-un cartier rezidențial din Iași a fost amenajată în urmă cu ceva timp și când s-a apucat de amenajat a găsit-o în stadiul de șantier cu pământul amestecat cu moloz, ciment și resturi de materiale de construcții. Ca atare, a fost nevoie să înlocuiască parțial pământul cu unul vegetal, fertil potrivit pentru gazon. Dar întotdeauna când are suprafețe mari, adică peste 2000 de metri pătrați, încearcă să înlocuiască doar în jurul casei pământul, iar în rest să găsească specii potrivite și rezistente care se adapteze în solul existent, în prealabil curățat. Asta e o etapă grea, dar necesară, iar înlocuirea parțială îl scutește pe proprietar de o sumă bună de bani pentru că pământul costă.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (9)

Pe soluri slabe, adică cele pe care le găsește la fața locului, Claudiu Ivașcu are o abordare cât se poate de eco. Dacă în jurul casei are grijă ca totul să fie cum își doresc proprietarii, adică gazon impecabil și flori, pe măsură ce se desfășoară amenajarea plantează gazon cu trifoi inclus și plante mai silvice cum ar fi tei, mesteceni, arțari, paltini. Așa grădina pare unitară, dar se creează și un ecosistem, care cu timpul va îmbogăți și solul slab găsit la fața locului. Iar aspectul grădinii devine unul natural, plăcut cum este și aici.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (2)

Dar înainte de a planta orice, se face infrastructura, tot ce ține de partea de instalații de irigare, cele de electricitate necesare pentru iluminatul exterior sau dotări exterioare și apoi alte construcții (piscină spre exemplu sau iaz). Asta e etapa cea mai costisitoare de amenajare. După aceea, cum a fost cazul de față, toamna se plantează o parte din plante, apoi urmează gazonarea,de regula gazon rulouri. Primăvara urmează o altă etapă de plantare, de regulă cu flori, iar toamna următoare se finalizează totul. Astfel, o grădină precum o vezi pe cea de față durează cam 2-3 ani până să arate așa și să fie bună de pozat :). Desigur că plantările pot începe și primăvara, dar ciclul se repetă în toamnă și apoi în primăvara următoare.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (4)

Peisagistul Claudiu Ivașcu propune proprietarilor ca la achiziția arborilor cam 30% dintre ei să fie mari, cu înălțimea de 3-10 metri, iar restul la talie normală de 1-3 metri. Astfel, amenajarea va arăta mai bine și nu meschină, mai ales că mulți își doresc ca spațiul verde să fie dintr-o dată spectaculos schimbat. Și ca să se obțină o grădină arătoasă, perfectă pentru o familie cu copii, ca și în cazul de față, lucrează în diferite etape cu o echipă  compusă de la cinci până la opt oameni, puțini, dar buni și bine plătiți, cum îi place peisagistului să spună. Desigur că se folosesc utilaje specifice pentru aceste munci.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (8)

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (6)

Acum costurile sunt în funcție de ce-și dorește fiecare, de suprafață și de complexitate, pentru că, pe lângă partea de infrastructură, și plantele costă. Uite, spre exemplu poți avea o grădină de suprafață medie, simplă amenajată cu 5000 de euro, dar poți avea o grădină mică, unde numai un bonsai din pin să coste 8000-9000 de euro. Așa că prețurile le afli după o discuție cu peisagistul care-ți face propunerea de amenajare, dar îți dă și o estimare de buget. Dacă-ți dorești o grădină ca asta poți să-l suni pe Claudiu Ivașcu acum pentru că până în decembrie e perioada propice pentru amenajări. Uite aici site-ul Belle Jardin unde ai să vezi și mai multe amenajări concepute de el.

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (7)

adelaparvu.com despre gradina unei case de familie la Iasi peisagist Claudiu Ivascu (5)

2 comentarii la “Gradina pentru familie conceputa de peisagistul Claudiu Ivascu

  1. Angela Carmen Bratoveanu
    octombrie 26, 2013

    Se vede o mana de artis desavarsit.O imbinare de culori rafinate ,gruparile de plante placut alaturate cladirii.Super.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Twitter

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te altor 31 de urmăritori

%d blogeri au apreciat: