Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Casa taraneasca frumos modernizata

Pe lângă faptul că este foarte frumoasă, casa asta te va surprinde prin ideile de decorare simple pe care le poți aplica și tu la tine acasă. Este vorba despre obiecte mici, dar care aduc culoare și bună dispoziție. Atunci când vei avea chef să le bricolezi sau să-ți înfrumusețezi locuința, te vei relaxa sau vei putea petrece timp de calitate împreună cu copii ori nepoții tăi aplicând ideile simple de aici. Dar hai să-ți spun despre casa asta, una veche dintr-o localitate rurală din regiunea Cantabria. Proprietarii veneau deseori în zona asta,  în tinerețe, ca să-și petreacă weekend-urile și trăgeau la pensiunile rurale din regiune. Se gândeau ce frumos ar fi să aibă și ei bani să-și cumpere sau să-și facă o căsuță la poalele munților. Atunci n-au putut că n-aveau banii necesari, dar uite că acum, după mai bine de cincisprezece ani visul lor a devenit realitate. La fix, căci sunt și părinți. Toate la vremea lor, nu-i așa?

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (1)

Ceea ce mi-a plăcut la casa aceasta, pe lângă faptul că este o renovare și o extindere a unei căsuțe țărănești vechi cu hambar, este că s-au gândit să o configureze pentru cei doi copii ai lor. Marta și Miguel, căci așa se numesc proprietarii, au cerut arhitectului Carlos Pérez Pla să conceapă casa ca pe un duplex la interior, astfel încât atunci când vor crește mari, copii să poată locui împreună, dar fiecare să aibă de fapt locuința sa. De aceea, vei vedea la interior că dormitoarele predomină și asta nu este întâmplător.  Și au fost destul de deștepți ca să mansardeze podul și nu să construiască un alt etaj. Au ieșit mai ieftin modificând doar un perete, cel în care au inclus ferestre mari, iar în restul camerelor din fostul pod au montat ferestre de tip Velux.

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (17)

Desigur că vechiul hambar a devenit extensia casei, structura acesteia fiind ranforsată cu stâlpi de oțel, dar îmbrăcați  în lemn. De asemenea, modificările aduse au inclus și ferestrele mari pe care le vezi către grădină și care au deschis casa, i-au dat un aspect mai modern și asigură lumină naturală din abundență la interior. E frumos că au lucrat cu o firmă din zonă, cu meșteri locali, care au recuperat materialele vechi ale casei și le-au integrat frumos în noua imagine, cum ar fi pereții placați cu piatră și bârnele de lemn. Vezi? E modernă, dar și rustică, mai pe scurt nu au alterat cu nimic frumusețea arhitecturii locale. Au păstrat materialele tipice, deși au tot confortul și dotările de secol XXI. Nu vezi balustrade de inox sau nu știu ce formă extraterestră de acoperiș. Totul e cuminte, dar elegant.

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (6)

Acum, hai să-ți spun despre decorul interior, care este foarte plăcut. Marta este pasionată de grădinărit, iar clima plăcută de munte din Cantanbria favorizează dezvoltarea plantelor cu flori frumoase cum sunt hotensiile, bougenvillea sau lavanda. Așa că aceste nuanțe delicate și plăcute au fost frumos integrate și la interiorul casei. Tușe de lila, mov și roz vei vedea peste tot și revigorează frumos ambientul rustic. Dar nu vei vedea aceste culori pe pereți (majoritatea în tonuri de gri cald), ci în textile sau obiecte decorative care dau și o notă familiară și accentuează senzația de confort a casei. Și e interesant cum au adăugat și note industriale, cum ar fi prin corpurile de iluminat din zona de zi, ceea ce aduce un plus de modernitate (corpuri de iluminat similare găsești la Yankee Land și Domicilio).

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (3)

Dar mi-au plăcut foarte mult soluțiile de decorare și mă refer la mici obiecte, cum ar fi coșul împletit pentru ghiveci, dar care are o bandă aplicată de dantelă. Sau sticlele din plastic peste care au fost legate bucăți de pânză ori lipite etichete și astfel transformate în vaze. Sau floricelele și inimioarele decupate din material textil și prinse cu nasturi de perne. De asemenea, mi-au plăcut nișele mici din dormitoare create ca loc pentru obiecte decorative. Și mi-au plăcut chiar și florile artificiale de la SIA (la noi le găsești la Mobexpert și la Simona), despre care ai jura că sunt adevărate și care colorează frumos colțurile casei. E drăguță și ideea cu pălăriile folosite ca decor pe un perete al mansardei.

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (15)

Și da, mi-au plăcut și perdelele cu materiale de la Designers Guild și combinația de mobilă rustică, piese de la IKEA și cele pe comandă. La noi găsești mobilă cu alură clasică la Bradul Măneciu, Everart, European Heritage, iar canapele comode cu perne umplute cu puf de gâscă la Divanissimi sau Mobexpert. Uită-te cu atenție la imagini și vei descoperi că nu e greu să faci obiectele decorative asemănătoare. Mie mi-a plăcut casa aceasta, sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (13)

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (16)

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (10)

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (12)

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (11)

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (9)

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (8)

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (5)

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (4)

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (7)

adelaparvu.com despre casa taraneasca modernizata Foto ElMueble (2)

Sursa foto: ElMueble

5 comentarii la “Casa taraneasca frumos modernizata

 1. Alisie Ramona
  noiembrie 13, 2013

  Cat de frumos poate fi! Cata atentie pentru detalii! Superb!

  • adela parvu
   noiembrie 13, 2013

   Ma bucur ca-ti place Ramona! Da, si pe mine m-au cucerit detaliile 🙂

 2. Bratu Florentina
  noiembrie 13, 2013

  Fiecare are in visul sau o casa. Aceasta este un vis implinit. Foarte frumos, cald si plin de bucurie.

  • adela parvu
   noiembrie 13, 2013

   Florentina ai dreptate. Chiar ma gandeam ca majoritatea oamenilor nici macar nu au vise irealizabile si totusi e atat de greu sa le indeplinesti. Dar uite, poate ca astfel de cazuri ne vor incuraja si pe noi, nu?

 3. Dumitrache Camelia
  noiembrie 13, 2013

  Foarte frumos.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: