IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Avem nevoie de ele, dar ne enervează aspectul lor tehnic. Ciudat este că cele mai bune radiatoare sunt cele care arată și cel mai puțin atractiv. Am văzut într-un bloc nou o soluție nerecomandată, aceea de a instala caloriferele cu partea striată către perete, astfel ca în cameră să fie la vedere partea opusă, care e lisă. Asta e o prostie, pentru că toată căldura se duce înspre zid, iar în cameră va fi rece. Dacă vrei calorifere care să arate bine ai variante artistice, de design contemporan și variante perfect adaptate interioarelor clasice și radiatoare frumos decorate. Desigur, costă mult. Atunci nu ne rămâne decât să îmbunătățim aspectul caloriferelor banale, dar fără a ne lipsi de confort termic. Cum? Cu ajutorul măștilor. Cert este că acoperite cu măști, fie ele și din categoria lux, caloriferele banale nu vor ajunge să coste la fel de mult ca și cele de design. Dar până la urmă e vorba de câți bani ai la dispoziție.
Avantajele măștilor de calorifer constau în faptul că ele pot fi tratate ca piese de mobilier. Deci ai loc de depozitare suplimentar și poți să le integrezi ușor în ambient, poți mări glaful ferestrei sau poți transforma zona într-o banchetă, depinde de tipul și mărimea caloriferelor pe care le ai. Dezavantajul este că la noi sunt destul de scumpe. De ce? Pentru că cererile sunt puține și ca atare și costul lor este destul de piperat raportat la veniturile noastre. Uite, spre exemplu cei de la Isa Casa Decor din Ploiești fac măști de calorifere din lemn de fag care costă 115 euro metru pătrat, iar din lemn de stejar prețul ajunge la 145 euro metru pătrat. E recomandat ca măștile de calorifere din lemn să fie din esențe lemnoase dure, care rezistă la căldură. Măști mai elegante cu bare din inox sau alamă lustruită și lemn de stejar poți avea de la atelierul SuperFaber la prețul de 350-400 euro metru pătrat. Tot aici beneficiezi de design personalizat din partea arhitecților Bogdan Samoilă și Oriana Fugaciu, care fac niște lucruri senzaționale.
Măștile de calorifer pot fi și din MDF, care poate fi vopsit sau înfoliat în ce nuanță vrei. Designerii de la Valdecor au făcut așa ceva cu ajutorul celor de la Expertmob la prețul de 400-600 lei bucata, în funcție de dimensiune. Arhitectul Claudiu Popa de la biroul Ycho Interiors a conceput modele de măști, iar el spune că prețul ar începe de la 200 lei pentru un model mic și simplu sub glaf (80 x 80 x 20cm) realizat din lemn masiv sau mdf vopsit sau înfoliat. Această variantă poate să fie compusă dintr-un front de placaj traforat sau o rețea din răchită pentru stilul englez (plasă de diferite dimensiuni/densități). O mască cu fronturi masive din lemn și lamele pentru circulația aerului este mai sofisticată și are un cost cel puțin dublu. Arhitectul Claudu Popa spune că deseori în calculul unei măști intră și un glaf al ferestrei mai lung (din piatră sau compozit) pentru a acoperi toată structura (30-40cm adâncime) și ideal cu o grosime între 3 si 5 cm.
Ok, te-ai lămurit cât de cât cu prețurile. Ideea este că nu găsești măștile în magazine, ele se fac doar pe comandă, dar sunt nenumărate soluții și variante. Dacă știi și tu firme care fac așa ceva, nu ezita să treci informațiile și link-urile la secțiunea de comentarii de sub acest articol. Eu ți-am selectat 30 de idei atât de la specialiști români, care le-au aplicat în locuințele noastre, cât și din străinătate. Mi-au plăcut mult soluțiile de înglobare a caloriferelor în ansamblul mobilierului. Sunt ingenioase pentru că nu ai ce să faci când aceste elemente sunt prezente pe pereții interiorului, deci nu sub fereastră. Sper să te inspire și pe tine măcar unul din aceste modele!
Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Suburbia de WPSHOWER.
Reblogged this on Viorel Mihai.