Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Casa ridicata din 150 de baloti de paie

Când o vezi , n-ai crede că e din baloți de paie, dar ai să vezi pozele din faza de șantier și ai să te convingi. Proprietarii sunt profesori de biologie si mediu și împreună au patru copii. Iubesc atât de mult natura, încât și-au dorit ca și prin construcția casei lor să demonstreze acest lucru. Și ce poate fi mai sănătos decât să apelezi la materiale naturale ori să reciclezi unele care sunt pe punctul de-a fi aruncate la gunoi sau chiar arse? Ei bine, s-au gândit și au hotărât să-și facă o casă din baloți de paie. A ajuns să arate așa de bine, iar proiectul să fie atât de reușit, încât această casă a fost și premiată. Proprietarii se numesc Tershy și Zavaleta și locuiesc în Santa Cruz, SUA, iar arhitectul care le-a proiectat casa este Arkin Tilt. Pentru structura de rezistență a casei, realizată exclusiv din lemn s-a apelat la inginerul Kevin Donahu. Dar hai să-ți dau câteva amănunte despre locuință, ca să înțelegi de ce este specială. Și înainte de asta îți spun că și la noi în țară există o firmă, condusă de un arhitect ecologist care construiește astfel de locuințe.

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Gabriela Hasbun (5)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Edward Caldwell (1)

Casa aceasta măsoară circa 232 metri pătrați utili. Ea a fost deliberat făcută mai mare, cu un corp de casă ce urmează a fi ori închiriat ori destinat părinților în vârstă ai celor doi profesori (dacă or vrea să se mute cu ei). Structura din lemn a fost umplută cu 150 de baloți de paie. Arhitectul Tilt spune că paiele sunt considerare resturi, dar proprietăților lor de izolare sunt excelente. După ce au așezat baloții de baie, aceștia au fost prinși cu straturi succesive de sârme și plase, peste care s-a aplicat tencuială de var. Unele părți ale casei sunt îmbrăcate cu lemn, vopsit cu produse naturale. Gardul și scara interioară a casei au fost decorate cu lemne recuperate de pe malul oceanului aflat în apropiere, iar copacul doborât de fulger din curtea unui prieten și-a găsit locul în sufrageria acestei casei. Este interesant că în camerele copiilor mobila este făcută din piesele recuperate de la un internat, tocmai în ideea reciclării.

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Gabriela Hasbun (1)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Gabriela Hasbun (2)

Este extraordinar faptul că locuința, echipată și cu panouri solare, orientată bine în raport cu punctele cardinale nu poluează mediul. Adică nu se risipește energie deloc, iar instalațiile și sistemele din casă asigură producerea de căldură și apă caldă independent de sistemul centralizat. Dar oricât de extraordinar este casa, trebuie să-ți spun că raportat la salariile noastre, sistemele acestea eco nu sunt tocmai ieftine. E adevărat că baloții din paie, structura din lemn și tencuiala cu var sunt mai accesibile, dar trebuie să ai în vedere că grosimea zidurilor va fi mai mare. Deci clar ai nevoie de un arhitect care să ți-o proiecteze. Și îți spuneam că există și la noi cineva. Da, este vorba despre Earth Safe Design, care a construit la noi în țară deja câteva case. Mie mi-a plăcut cum arată casa asta și ce bine au știut să refolosească lemnul din alte părți. Plus că fiind profesori de biologie, știu ei ai bine cum stă construcția asta și la capitolul sănătate și cât de prietenoasă e mediului. Sper să te inspire și pe tine!

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Gabriela Hasbun (3)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Gabriela Hasbun (4)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Edward Caldwell (5)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Edward Caldwell (9)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Gabriela Hasbun (6)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Edward Caldwell (8)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Edward Caldwell (4)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Edward Caldwell (2)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Edward Caldwell (6)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Gabriela Hasbun (7)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Edward Caldwell (7)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Edward Caldwell (3)

adelaparvu.com despre casa balori paie arh. Arkin Tilt Foto Gabriela Hasbun (8)

Foto: Edward Caldwell și Gabriela Hasbun

4 comentarii la “Casa ridicata din 150 de baloti de paie

 1. floridemandarin
  noiembrie 14, 2013

  Este minunată, dar totuși mă întreb care este rezistența ei pe timp îndelungat. De exemplu dacă o casă de piatră rezistă mii de ani, o casă din cărămidă rezistă sute de ani și din lemn tot sute de ani, una din paie cât poate rezista: De exemplu avem casele din chirpici care sunt o combinație de lut cu paie. Și știu din experiența rudelor că nu-s mai rezistente de 100 de ani. De asemenea mă întreb cum se raportează în zonele mai umede? Poate paiele sunt izolate bine, dar…nimic nu este perfect. Dacă pătrunde umezeală în perete?
  Haide că am pus o mie de întrebări. 🙂 Ideea este că sunt tare de acord cu casele eco, dar le-aș vrea și rezistente. Plus că și cărămizile dacă ne gândim sunt lut ars…într-un fel tot eco, nu? 🙂

  • adela parvu
   noiembrie 14, 2013

   Am sa-i inviti pe cei de la Earth Safe Design sa-ti raspunda. Ideea este ca acesti pereti respira foarte bine, deci umezeala n-are cum sa se acumuleze la interior. Casa pe care ai vazut-o, este aproape de ocean, deci iti dai seama ca specialistii lor chiar stiu ce fac, iar daca o astfeld e casa se preteaza intr-o zona cu aer sarat si multa umeazeala, eu cred ca rezista bine si la noi.

   • floridemandarin
    noiembrie 15, 2013

    Mulțumesc 🙂 Asta este curiozitatea 🙂 Aici de exemplu unde locuiesc este așa igrasie! Mă întrebam dacă ar fi rezistat aici, pentru că uneori aici efectiv plâng pereții. Tot aer sărat și mare
    🙂

   • adela parvu
    noiembrie 15, 2013

    Ventilatia conteaza, asa mi-au spus inginerii. Dar vezi, poate iei legatura cu Mihai Cubanit si te ajuta cu igrasia 🙂 Locuieste tot in zona ta.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: