Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Casuta Bunicii din Bran, loc de suflet

Cum o fi să te trezești dimineața, să ieși pe prispă și să ai în fața ta văile astea superbe? Să respiri aerul curat de Bran în timp ce-ți cântă cocoșii? Poți să afli dacă mergi la Căsuța Bunicii, care pentru mine este una dintre cele mai frumoase pensiuni rustice din țară. Nu degeaba a primit în 2011 Marele Premiu ANTREC pentru tradiție locală. Și n-a fost făcută să fie pensiune, ci construită pe sufletul lui Ciprian Obancea, care s-a născut aici și cunoaște de-o viață locurile astea, locuri de care nu se desparte nici în ruptul capului și bine face!  Dar cum a ajuns pensiune? Hai că abia aștept să-ți povestesc, că am și ce.

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (6)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (7)

Ciprian Obancea s-a născut aici. Tatăl lui este tâmplar și împreună cu el a făcut multe lucruri frumoase, începând de la mici construcții la mobilă. El se pricepe și la pictat. De altfel, toată mobila pe care ai s-o vezi aici e făcută de el și tatăl lui. Casa asta de acuma, nu a fost  a bunicii lui, dar nici n-a arătat așa. A avut ocazia să o cumpere cu ceva ani în urmă și a făcut-o în special pentru terenul foarte frumos poziționat și suprafața lui generoasă. Măsoară vreo 7000 de metri pătrați. Ideea este că el a cumpărat locul pentru el și familia lui. A găsit o casă părăsită, nelocuită de vreo 20-30 de ani, cu acoperișul șubred și pereții dărăpănați. Dar și-a spus că arhitectura ei tradițională merită să dăinuie mai departe. I-a fost greu să o renoveze, așa că a reconstituit-o. A păstrat modelul celei vechi. A și folosit o parte din materiale, cum ar fi piatra de la fundație și bârnele întregi.

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (8)

Și Ciprian a lucrat singur cu familia lui pentru căsuță. La interior are două dormitoare, două băi, living mare, bucătărie. I-a luat mult să o facă, ani de zile, că doar e greu și cu banii și cu timpul. Și când a terminat-o, și-a dat seama că nu-și permite să o locuiască, că trebuie să câștige pâinea din ceva, așa că împreună cu soția lui au hotărât să o închirieze, adică să o transforme în pensiune. Și dragilor, vă dați seama că minunăția asta de casă era gata cât să se mute în ea? Sunt sigură că nu i-a fost ușor, căci tot ce se află aici e făcut cu drag, fiecare urmă de pensulă de pe mobila superb pictată îi aparține. Câte visuri o fi avut el să locuiască aici. Dar astea sunt vremurile. Căsuța lui a devenit cea a Bunicii, locul pe care-l împărtășește acum cu noi, potențialii turiști. Și e o pensiune mică, intimă, unde să te duci cu cei dragi să stai măcar o săptămână. Soția lui Ciprian se ocupă de întreținerea ei, de mâncare și toate cele și oaspeții care vin aici, ar vrea să nu mai plece.

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (9)

I-au spus bine Căsuța Bunicii, dar și mai bine sună rusticeden.ro, site-ul lor unde poți să-ți faci rezervările. Și prețurile sunt atât de bune! Eu vreau să merg acolo cu familia mea numai să-i cunosc pe oamenii ăștia, care ar fi putut foarte bine să facă din start o construcție impunătoare cu multe camere și să trăiască bine merci. Dar eu vreau să cunosc o familie care a locuit dintotdeauna aici și care a simțit să redea viață unei case vechi pentru că ei știu mai bine istoria locului. Branul nu înseamnă doar un castel celebru, ci un loc unde oamenii au muncit, trăit și  au scris istoria vieții altfel de cât e acum promovat. Iar asta nu poți s-o afli decât de la un om ca și Ciprian, care, la gura șemineului, poate să-ți spună pe îndelete ceea ce știe din proprie-i experiență și de la bătrânii lui. Nu știai unde să te duci de sărbătorile de iarnă? Ia încearcă repede aici la Căsuța Bunicii, până nu se ocupă. Nu doar că vei avea tihnă, povești și locuri minunate de văzut , dar vei cunoaște oameni adevărați, români cu suflet care duc tradițiile mai departe nu doar de dragul tradiției, ci pentru asta simt. Intră pe rusticeden.ro și vezi mai multe, dar neapărat rezervă-ți măcar o săptămână să te simți ca la bunica 🙂 Sau sună dacă vrei mobilă tradițională pictată. Sunt sigură că o să-ți placă!

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (12)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (10)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (11)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (14)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (13)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (18)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (17)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (15)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (16)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (23)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (4)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (5)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (3)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (1)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (2)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (20)

adelaparvu.com despre Casuta Bunicii (19)

5 comentarii la “Casuta Bunicii din Bran, loc de suflet

 1. floridemandarin
  noiembrie 17, 2013

  Asta-i casă de gospodari 🙂

 2. aura
  noiembrie 17, 2013

  Romania pitoreasca. Multumim ca o redescoperi pentru noi. 🙂

 3. fashionstoryandmore
  noiembrie 19, 2013

  Te urmaresc zilnic si descopar minunatii de toate felurile.
  Te pup.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: