Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Litere decorative si mascote facute de Dana Baltaretu

Știi litere acelea decorative de le vezi prin casele oamenilor sau prin magazine? Sau cuvinte sum ar fi „love”, „home”, „seet”? Ei bine, Dana Băltărețu le cumpăra de câte ori se ducea prin vacanțe în străinătate. Le lua pentru ea, ca să-și decoreze casa sau ca să le dăruiască prietenilor. La un moment dat, când s-au adunat mai multe, s-a întrebat: „Da’ la noi în țară există așa ceva? Că eu mi-aș pune pe perete sau în bibliotecă un cuvânt românesc cum ar fi tihnă”. A căutat ea, dar n-a găsit, așa că și-a spus că e cazul să înceapă ea să le producă, mai ales că-i plăceau așa de mult. Și asta a și făcut!

adelaparvu.com despre Zoom Decor (5)

Dana este absolventă de limbi și literaturi străine, iar acum urmează un master în managementul carierei. Deși n-a avut înclinații de business, ci doar o mare pasiune pentru litere, s-a mobilizat ca să dea drumul micii ei afaceri. A cercetat și a citit mult, s-a documentat asupra materialelor, tehnologiilor, dar a căutat și oameni talentați care s-o ajute ca să poată onora orice viitoare comandă. Mai pe scurt, și-a făcut o echipă de colaboratori artiști plastici, care știu să creeze fonturi de litere frumoase, să picteze și să sculpteze. Și pentru că a decis că cel mai practic, util și convenabil ca preț ar fi ca aceste litere să fie din polistiren extrudat, a constat că acest material se pretează și pentru decoruri și mascote. Așa că împreună cu echipa ei a făcut și figurine pentru evenimente sau pentru decorul sălilor la diferite ocazii.

Dana Baltaretu de la Zoom Decor

Dana Baltaretu de la Zoom Decor

Dar cum face efectiv literele, cuvintele și figurinele? Întâi se face pe calculator fontul sau litera. Forma și mărimea acestora sunt setate dintr-un program, iar apoi cu ajutorul unei mașinării sunt decupate cu laserul din plăci de polistiren extrudat. Acest polistiren este dens și are suprafețe netede. În plus este ușor, deci îl poți și lipi cu bandă dublu adezivă unde vrei tu, pe mobilă, pereți, uși. După decupare, literele sunt vopsite sau pictate manual în ce culoare dorești tu (Danei îi place mult să facă să vopsească literele, deși i-ar plăcea să știe să și picteze). Pentru figurine, echipa ei de artiști plastici face adevărate sculpturi din polisitiren extrudat. Se lipesc mai multe plăci până se obține un cub sau paralelipiped, care apoi este sculptat până primește forma tridimensională a ceea ce se dorește. Spre exemplu, se pot face pinguini, calești, decoruri întregi, ce mai? Și totul arată incredibil după ce e finisat și pictat.

adelaparvu.com despre Zoom Decor (10)

Mi-a plăcut mult de Dana pentru inițiativa ei. Am întâlnit-o acum ceva zile la un mic târg de la ceainăria La un ceai. Mi-a spus atunci că noi românii trebuie să producem lucruri la noi în țară și, dacă ne place ceva de pe undeva, nu mai este cazul să reinventăm roata, ci să aplicăm la noi ceea ce este deja testat în altă parte. Dar importat este ca românii să le producă pentru români. Așa și prețurile sunt mai mici, iar obiectele pot fi personalizate, că doar n-o să poți cumpăra din Anglia sau Franța grupuri de litere decorative care să formeze cuvinte precum acasă, tihnă, te iubesc sau să găsești numele copiilor tăi cum ar fi Ștefan, Ileana ca să le lipești pe ușa camerelor lor sau să le ai prin birou. În plus, poate ai nevoie de vreun eveniment, fie nuntă , fie petrecere de firmă de litere decorative, mascote sau decoruri tematice și atunci e mai bine să ai o firmă la tine în țară care le poate face cum vrei tu. Uite, știi ce? Ia mai bine intră pe site-ul ei zoomdecor.ro și pe pagina ei de Facebook ca să vezi exact ce și cum. Sper să-ți prindă bine informația asta!

adelaparvu.com despre Zoom Decor

adelaparvu.com despre Zoom Decor (7)

adelaparvu.com despre Zoom Decor (1)

adelaparvu.com despre Zoom Decor (3)

adelaparvu.com despre Zoom Decor (2)

adelaparvu.com despre Zoom Decor (11)

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: