Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Plante ornamentale cu flori care sunt in tendintele primaverii 2013

Am mulți prieteni care iubesc plantele și le pasă de ele, dar și mulți amici floriști, care creează aranjamente florale deosebite. Așa că pentru toți m-am gândit că le-ar prinde bine să afle care sunt plantele ornamentale din tendințele primăverii 2013, conform cultivatorilor de plante din Danemarca. De ce? Pentru că ele se vor găsi cu preponderență în florăriile noastre, iar până în martie mai este puțin. Deci, doamnele pot anticipa ce flori vor primi în dar :).

Florile pitice si colorate sunt in trendurile primaverii 2013

Florile pitice si colorate sunt in trendurile primaverii 2013

Iată care sunt plantele ornamentale cu flori care ne vor înveseli locuințele și birourile în primăvara lui 2013: Bellis (margarete comune), Campanula, Jasminum (iasomie), Kalanchoe, Hydrangea (hortensie), Muehlenbeckia, Phalaenopsis, Primula, Ranunculus, Rosa (trandafiri pitici), Saintpaulia, Senecio cruentus. Toate sunt considerate ca parte a tendințelor primăverii 2013.

Hydragea (stanga) si Muehlenbeckia (dreapta)

Hydragea (stanga) si Muehlenbeckia (dreapta), care este aranjata in forma de inima.

Primula si daisy (stanga) si bellis (dreapta). De remarcat vasele si culorile vii.

Primula si daisy (stanga) si bellis (dreapta). De remarcat vasele si culorile vii.

Jasminum polyanthum (stanga) si Saintpaulia (dreapta)

Jasminum polyanthum (stanga) si Saintpaulia (dreapta)

Kalanchoe (stanga) si Rosa (dreapta)

Kalanchoe (stanga) si Rosa (dreapta)

Dar pe lângă plante, trebuie să înțelegem de unde vor proveni și principalele direcții pentru ambalajul lor, dar și în ceea ce privește vasele și ghivecele în care le vom găsi. Să nu ne surprindă faptul că sticla, plexiglasul și plasticul colorate vor fi foarte prezente ca vase ce vor găzdui plantele, materiale care vorbesc despre transparența comunicării din ziua de azi, dar și despre tehnologie. Sunt sute de feluri de plasticuri, deci nu te gândi la castronul din bucătăria ta, ci mai degrabă la plasticul folosit pentru telefoanele mobile și laptopuri. De asemenea, aranjamentele ce combină naturalețea și delicatețea plantelor cu strălucirea și transparența materialelor vine ca o propunere de evadare creativă din cotidian.

Aranjamente florale in trendurile 2013. In vasele verzi este planta Asplenium nidus

Aranjamente florale in trendurile 2013. In vasele verzi este planta Asplenium nidus.

Soiuri pitice de Primula malacoides

Soiuri pitice de Primula malacoides, care arata excelent in pahare de plastic colorate.

Dar de unde își trag seva tendințele primăverii 2013? Din artă! Ea este principala sursă de inspirație în 2013 pentru plantele ornamentale, conform trend managerului Anja Bisgaard Gaede de la Institutul Scandivan al Trendurilor Pej Gruppen. Dar de ce arta? Pentru că numai ea este cea ne mai poate surprinde într-o societate secătuită de repere, unde bucuria de a cumpăra este umbrita de lipsa banilor, de dezamăgirea față de politicienii fără viziune și de neputința oamenilor creativi de a se exprima în lipsa bugetelor. Așa că iată, un ultim refugiu: plantele ornamentale grupate în aranjamente inspirate de artă, care ne pot aduce un stop de frumos.

Culorile inspirate din arta contemporana sunt sursa de inspiratie pentru aranjamentele cu florile ornamentale

Culorile din arta contemporana sunt sursa de inspiratie pentru aranjamentele cu florile ornamentale. Ce-i trebuie unei case sa fie primitoare? Culori si plante!

Anja Bisgaard Gaede explică potențialul și oportunitățile care se regăsesc în universul artei „Arta este acum motorul inovației, mai ales în design, ea ne face să vedem totul într-un nou context. În timp de Renașterea a fost o mișcare culturală, care a antrenat toate aspectele societății, trendul de acum este arta, care va fi îmbrățisată pe scară largă în multe domenii. Orientarea este către ornamentație și culoare, lucruri care pot fi cultivate și extinse și în universul plantelor, unde vom întâlni un nou echilibru între senzualitate și tehnologie.”

Ranunculus folosita mai ales pentru buchetele de mirese, se regaseste acum si in trendurile plantelor ornamentale pentru acasa

Ranunculus folosita mai ales pentru buchetele de mirese, se regaseste acum si in trendurile plantelor ornamentale pentru acasa.

Știi ce cred eu? Cred că această criză ne-a făcut să reflectăm mai mult la viața noastră. Constrânși de lipsa banilor am devenit iarăși niște animale în goană după mâncare și ocupați să ne plătim taxele. Dar nu putem munci doar pentru asta. Avem nevoie de frumos, de culoare, de bucurii. Nu poți trăi o viață muncind doar ca să ai ce mânca și cu ce plăti rate și dări. Așa că ne întoarcem către artă pentru că acolo găsim refugiul pentru emoție, găsim mesajele artiștilor și o modalitate de a evada din cotidian. Și pentru aceia dintre noi copleșiți de greutățile de zi cu zi cea mai la îndemână evadare este să ne bucurăm de viață simplu: cu o floare frumoasă, care să ne mai înveselească zilele. O viață avem? Colorată să fie!

Phalaenopsis in trendurile plantelor ornamentale 2013

Phalaenopsis in trendurile plantelor ornamentale 2013

Senecio cruentus (stanga) si Muehlenbeckia (dreapta)

Senecio cruentus (stanga) si Muehlenbeckia (dreapta)

Plantele pitice sunt in trendurile primaverii 2013.

Plantele pitice sunt in trendurile primaverii 2013.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: