Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Monumentul Marii Uniri – un proiect al sculptorului Ioan Bolborea

Pe ce dată suntem? Pe 18 februarie și azi a avut loc, în Sala Brâncuși de la Palatul Parlamentului, vernisajul proiectului Monumentul Marii Uniri conceput de sculptorul Ioan Bolborea. Ok, știu că sună sec, dar un astfel de monument chiar poate schimba fața Bucureștiului, mai exact a Pieței Alba Iulia unde ar urma să fie amplasat. Te-ai prins? Marea Unire, piața Alba Iulia?

Randare cu proiectul Monumentul Marii Uniri artist Ioan Bolborea

Randare cu proiectul Monumentul Marii Uniri, artist Ioan Bolborea

Îmi place la nebunie că în sfârșit am dovada faptului că cineva în țara noastră se gândește din timp, adică cu cinci ani, înainte de a materializa un proiect. Că e vorba de un proiect artistic, cu atât mai bine! Practic acest monument ar trebui finalizat până pe 1 Decembrie 2018, când se va celebra centenarul Marii Uniri.

Randari cu proiectul Monumentul Marii Uniri artist Ioan Bolborea

Randari cu proiectul Monumentul Marii Uniri, artist Ioan Bolborea

Vernisajul proiectului Monumentul Marii Uniri sculptorul Ioan Bolborea

Ioan Bolborea și-a făcut temele impecabil. În cadrul vernisajului a prezentat mai multe variante ale viitorului monument, a publicat și un catalog cu aceste faze de proiect, urmând ca în final să aleagă cea mai desăvârșită formă pentru el. Monumentul are forma unei cupole, ce ar urma să aibă înălțimea de 20 de metri și diametrul tot de 20 de metri, o structură maiestuoasă din sticlă și bronz.

De la stanga la dreapta sculptorul Ioan Bolborea academicianul Razvan Teodorescu si Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea

De la stanga la dreapta: sculptorul Ioan Bolborea, academicianul Razvan Teodorescu si Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea

În cadrul vernisajului a fost prezentată macheta proiectului, iar artistul a avut ocazia să-și expună ideea și mesajul legate de proiect. Au fost prezenți mulți artiști români de la renumitul maestru Ioan Nemțoi, la scriitorii Ioan Groșan, Ioan Buduca, Adrian Pârvu, sculptorii Gheorghe Marcu, Mihai Buculei, Darie Dup, Andi Grosu, Vlad Ciobanu, Victoria Zidaru, Gheorghe Maftei, restauratorul Marian Dăbuleanu, criticii de artă Pavel Șușară, Ruxandra Garofeanu și arhitecții Anca Petrescu și Marius Marcu. Ce mai? Lumea bună sau cunoscută a artiștilor, luați-o cum vreți, iar cei pe care nu i-am recunoscut și i-am omis să mă ierte.

Vernisajul Monumentul Marii Uniri artist Ioan Bolborea

Trebuie să vă mărturisesc, acum în final, faptul că artistul Ioan Bolborea este nașul unuia dintre copii mei și sunt mândră de asta, dar sunt și mai mândră de faptul că este un artist vizionar care a înfrumusețat Bucureștiul cu câteva lucrări impunătoare. Știți grupul statuar din fața Teatrului Național? El este autorul. Monumentul se numește Caragialiana. Dar coloana de bronz din Parcul Kiseleff? Tot Ioan Bolborea este autorul, iar sculptura se numește Monumentul infanteriștilor. Mai are câteva lucrări monumentale, dar mie îmi place să le amintesc pe cele pe care le știu foarte bine. Sunt tare nerăbdătoare să văd finalizat proiectul vernisat. Cine are locuința în zona pieței Alba Iulia va avea la ce se uita pe fereastră :).

Vernisajul proiectului Monumentul Marii Uniri artist Ioan Bolborea

Vernisajul proiectului Monumentul Marii Uniri, artist Ioan Bolborea

Macheta proiectului Monumentului Marii Uniri artist Ioan Bolborea

Macheta proiectului Monumentului Marii Uniri, artist Ioan Bolborea

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la februarie 18, 2013 de în Uncategorized şi etichetată .

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 40 de abonați.
%d blogeri au apreciat: