Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Case eco din baloti de paie construite in Romania

Pe constructorii acestor tipuri de case i-am întâlnit la standul lor de la Expo Casa mea, târg deschis până duminică 19 mai 2013, ora 16, la Aero Băneasa. Au făcut și demonstrații să ne arate cum se poate construi o casă sau un spațiu comercial cu acest sistem ingenios preluat din tradiția caselor din chirpici. Deși în prezentările lor ei ne spun că acest sistem a fost inventat în SUA, vă spun că țăranii noștri îți construiesc case eco de secole. Problema este că lipsindu-le infrastructura, respectiv instalațiile și confortul de la oraș, mulți le consideră niște construcții primitive, dar ele de fapt sunt foarte sănătoase, iar tot ce ține de instalații poate fi adăugat fără probleme.

Explicatii tehnice oferite de arh Grzegorz Gorski si sotia sa Maria Radan Gorska la standul Earth Safe Design de la Expo Casa mea

Explicatii tehnice oferite de arh Grzegorz Gorski si sotia sa Maria Radan Gorska la standul Earth Safe Design de la Expo Casa mea

Firma despre care vă spun se numește Earth Safe Design. Proprietarii firmei earthsafedesign.com sunt tineri și entuziaști și convinși de necesitatea construcțiilor ecologice, un cuplu român – polonez. Grzegorz Gorski este arhitect de origine poloneză și căsătorit cu Maria Rădan (după căsătorie Gorska), care se ocupă mai mult cu promovarea firmei lor. Ei se implică efectiv și la construcția caselor pe care le realizează, așa că în imaginile de pe pagina lor de Facebook  sau pe site, ai să-i recunoști imediat. Și e de muncă la aceste case nu glumă. Tânărul arhitect Gorski a urmat nenumărate cursuri de specialitate și participă la work-shop-uri în toată lumea pentru că e absolut pasionat de casele ecologice și dorește să ofere clienților săi case sănătoase și ingenios proiectate. Cei de la Earth Safe Design organizează și în România astfel de work shop-uri și te poți înscrie dacă vrei. Dar hai să-ți spun câteva date despre casele acestea.

Demonstratie de construire a unui perete cu sistemul Earth Safe Design

Demonstratie de construire a unui perete cu sistemul Earth Safe Design

Cum se construiesc? În primul rând se face o fundație (aleasă în funcție de teren – poate fi clasică, din piatră sau alte materiale). Pe aceasta se ridică scheletul casei din lemn. Ramele de lemn sunt apoi umplute cu baloți de paie foarte bine tasați. Ideea este ca acești baloti să nu fie umezi. Faptul că paiele sunt un material ecologic, iar fibrele vegetale uscate asigură o izolare termică sănătoasă asigură viitoarei case un mediul ambiental interior foarte plăcut. Paiele sunt umplutura care este acoperită ulterior cu un strat consistent de lut, de pământ, care de multe ori este găsit și preparat cu materialele locului. Finisajul final poate fi atât lis, perfect drept, cât și neregulat, ca la casele de la țară, în funcție de dorința clientului. La final, grosimea zidului ajunge la 48 centimetri.

Demosntratii constructie perete cu sistem de baloti de paie in stnadul Earth Safe Design de la Expo Casa mea

Demosntratii constructie perete cu sistem de baloti de paie in stnadul Earth Safe Design de la Expo Casa mea

Acoperișul este și el din materiale naturale – șindrilă de lemn sau paie, în funcție de zona unde este construită casa. Și acestea sunt montate manual de către meșteri din Maramureș. Totul se face meticulos și cu grijă. Evident se potrivesc și alte tipuri de învelitori ușoare, dar cine își dorește o casă în întregime ecologică, șindrila sau stuful sunt materialele indicate.  După ce casa este complet acoperită, la exterior și la interior în loc de vopsea lavabilă se poate folosi tradiționalul var, care este sănătos și un dezinfectant natural (asta am aflat eu de la țăranii din satul unde mi-am renovat și eu căsuța pe care am cumpărat-o).

De asemenea, se pot folosi vopseluri speciale pe bază de argilă care arată precum cele lavabile. Este o marcă de vopsea britanică: Natural Paint ce se găsește și la noi pe naturalpaint.ro. De asemenea, pentru pardoseli, pentru băi și bucătării se pot folosi produsele Tadelakt din Maroc, din care s epot produce și obiecte sanitare și la final arată similar marmurei.

Demonstratii de lucru cu sistemul caselor din baloti de paie Earth Safe Design

Demonstratii de lucru cu sistemul caselor din baloti de paie Earth Safe Design

Acum, diferența majoră a acestui tip de construcție comparativ cu casele noastre tradiționale este că baloții de paie sunt acoperiți cu lut, pe când la noi la țară paiele sunt amestecate cu lut și din ele se fac cărămizi. Practic, cei de la Earth Safe Design tratează fiecare material ca strat distinct – baloții de paie fiind în locul termozilației, lutul ca zidărie, dacă vrei, și varul sau vopselurile pe bază de argilă ca finisaj exterior și interior. Structura este una din lemn, pe când la casele tradiționale, structura este asigurată și prin cărămizi și ranforsată cu șipci de lemn atât la interior, cât și la exterior peste care se pune un strat suplimentar de  tencuială din lut. Instalațiile sunt îngropate în stratul de lut, deci o protecție suplimentară și acces ușor la ele și în caz de defecțiuni. Stratuld e lut s epoate reface foarte ușor.

In timpul constructie casei cu sistemul pe baloti de paie din Valea Nucului Buzau

In timpul constructie casei cu sistemul pe baloti de paie din Valea Nucului Buzau

Timpul de construcție este unul destul de mic și depinde de forța muncitorilor. E foarte multă muncă fizică la mijloc. Uite, spre exemplu pentru o casă cu suprafața utilă, deci la interior, de 150 mp, timpul necesar este de 3 luni. Condiția este să ai banii necesari din timp, adică să nu oprești lucrările din lipsa bugetelor. Și dacă te întrebi de preț este accesibil, circa 450 de euro plus TVA pe metru pătrat, iar acest cost include și instalațiile. Acoperișul din șindrilă de lemn este făcut de către meșteri maramureșeni și protejat cu uleiuri (nu cu smoală cum se mai obișnuiește).

Casa construita cu baloti de paie in Valea Nucului Buzau

Casa construita cu baloti de paie in Valea Nucului Buzau

Am văzut și un documentar la Discovery despre aceste sisteme de case care se fac și în Germania și Austria. Pentru același sistem de case, în funcție de arhitectură pentru care plătești planul separat, costurile pot ajunge și la 3000 de euro pe metru pătrat, dar poți avea o căsuță mică, mică cu un sistem asemănător la un cost total de 4000 de euro, cum spun că pot face Tony Wrench și Simon Dale un cuplu celebru în domeniu din Țara Galilor. Am să-ți dau la final și câtva link-uri dacă vrei să aprofundezi subiectul.

Casa in Valea Nucului Buzau construita cu sistemul Earth Safe Design

Casa in Valea Nucului Buzau construita cu sistemul Earth Safe Design

În privința rezistenței la foc, deși te-ai gândi că e periculos să lucrezi cu paie, să știi că sistemul este certificat și garantat la testele antifoc în țări precum Germania și Austria. De ce? Pentru că baloții de paie sunt acoperiți cu lut, deci n-are cum să ajungă focul la ele. Și dacă e să o spun pe șelau, când e să ardă o casă, arde și e afectată chiar dacă e din beton. De ce? pentru că materialele de la interiorul casei întrețin arderea. Gândește-te numai la câte obiecte textile și din plastic există într-o locuință, deci n-au cum să nu ardă și să nu-ți distrugă locuința, indiferent de tipul de construcție.

Casa construita pe sistem de baloti de paie in Valea Nucului Buzau

Casa construita pe sistem de baloti de paie in Valea Nucului Buzau

Eu v-am scris despre acest tip de construcție pentru că știu din experiența căsuței mele de la țară cât de plăcut e să ai vara răcoare și iarna căldură, fără un sistem de ventilare modern. Sobele de teracotă pe lemne îți sunt suficiente iarnă, iar vara n-ai nevoie de nimic. Tu hotărăști dacă-ți place ideea de casă ecologică cu materiale naturale și îți spun că sistemul ăsta se poate aplica și foarte bine și pentru o pensiune. Sunt case sănătoase, iar dacă le mai dotezi și cu panouri solare, deși investiția inițială costă, în timp vei simții beneficiile. Uite câteva link-uri despre case din baloți de paie construite în alte țări: naturalhomes.org, baubiologie.atstrohballenhaus.harbusch.at, fasba.de, ahouseofstraw.com, stroh-unlimited.de

Casa mica din baloti de paie contruita in SUA de Tiny Homes si acoperis de Lloyd Kahn

Casa mica din baloti de paie contruita in SUA publicata in cartea Tiny Homes Simple Shelter scrisa de Lloyd Kahn disponibila pe Amazon.com

10 comentarii la “Case eco din baloti de paie construite in Romania

 1. Cristina P.
  mai 22, 2013

  F. interesant si util articolul! Mai citisem ceva informatii referitor la materiale de constructii cat mai eco, insa articolul chiar e bine documentat si detaliat! Intoarcerea catre natura, catre elementele de baza in existenta noastra, cred ca isi va ocupa locul sau important din ce in ce mai mult in vietile tuturor, tinand cont de faptul ca tehnologia, ideile marete se imbina perfect cu dorinta de a trai, a evolua intr-un mod cat mai pozitiv, in armonie cu natura, utilizand si transformand totul in asa fel incat sa nu se intoarca sub o forma sau alta impotriva noastra, si ma refer aici la utilizarea de materii ce polueaza, sunt costisitoare, etc. Chiar sunt f. placute si sanatoase, pt. trup si spirit, asemenea locuinte!

 2. andrei
  august 1, 2013

  super tare ideea de a construi case din materiale eco

  • adela parvu
   august 1, 2013

   Da! Este uimitor cat de simplu e conceptul. Dar e multa multa la mijloc 🙂

 3. Pingback: Casa din lemn cu interior traditional. Visul implinit al unui cuplu care a trait la bloc | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 4. INA STANA REBIGAN
  august 29, 2013

  CINE POATE SA-MI CONSTRUIASCA SI MIE O CASA ECOLOGICA DIN LUT? ARE CINEVA O ADRESA ?

 5. Pingback: De la o plimbare cu masina au ajuns sa-si deschida o pensiune agroturistica de vis | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 6. Pingback: Camere viu colorate intr-o casa de tara renovata | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 7. Pingback: Spectaculoasa casa a unui cuplu de arhitecti care iubesc culorile | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

 8. Pingback: Casa ridicata din 150 de baloti de paie | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la mai 18, 2013 de în Expozitii si targuri, Idei pentru acasa, Oameni talentati, Specialisti şi etichetată , , , , .

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: