IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Îți spun din start de ce îmi place pensiunea asta: pentru că e construită astfel încât să nu obtureze panorama vecinilor aflați pe terenurile din spatele construcției. Dacă ar fi fost o construcție mândră și orgolioasă, vecinii din spate nu s-ar mai fi bucurat de priveliștea asupra Lacului Paltinul aflat în imediata apropiere., dar așa toată lumea e fericită. Pentru asta, jos pălăria arhitectului Bogdan Babici care a semnează proiectul acestei clădiri împreună cu arh. George Maftei de la biroul Tecon. Bunul simț și respectul față de oameni și de natură rar le întâlnești în arhitectura contemporană, dar pensiunea Atra este o excepție care sper că va deveni regulă.
Pensiunea Atra a fost special ingropata in pamant pentru a nu obtura vederea catre lac a celor care detin proprietati in spatele terenului de aici
În condițiile acestea, când afli de ce e construită pensiunea în modul cum o vezi, începi să înțelegi mai multe. Adică nu trebuie să te dea pe spate futurismul arhitecturii ei, ci doar să realizezi că îngroparea în pământ, parcarea făcută deasupra pensiunii și forma de bumerang (când o vezi de sus) e o adaptare a construcție la teren. Să-ți pese de vecinii din spatele clădirii pe care o semnezi, crede-mă e mare lucru! Și nu întâmplător a fost premiată la concursuri prestigioase de arhitectură din țară și din străinătate. Dar și serviciile pe care le oferă au primit recunoaștere, Atra fiind de curând desemnată Pensiunea anului 2013 în cadrul Galei Premiilor de Excelenta în Turism.
Dar de ce au proiectat-o așa? În primul rând se leagă și de proprietarii pensiunii, vechi prieteni care au copilărit împreună în acest loc minunat al Văii Doftana. S-au reîntâlnit și ca adulți și culmea că tot prieteni au rămas. Acum fiecare e om la casa lui, dar și-au dorit să se vadă împreună cu familiile lor. De la o casă de vacanță, s-a ajuns la o pensiune. Și proprietarii au văzut un potențial de a valorifica această clădire și când ei nu sunt aici, dar și-au dorit o construcție ridicată cu respect față de peisajul pe care-l îndrăgesc atât de mult. Au numit-o Atra pentru asta în latină înseamnă negru, non culoarea cea mai prezentă în portul popular al locuitorilor din zonă. Ajungi repede aici. E la circa 90 de minute distanță de București.
După nenumărate vacanțe petrecute în străinătate, proprietarii au realizat că și la noi se pot ridica construcții deosebite. Au explicat ce-și doresc și au avut norocul să fie înțeleși și să dea peste un birou de arhitectură cu specialiști mai puțin orgolioși. Totul s-a dorit simplu, minimalist, astfel încât să atragă atenția asupra peisajului, să te invite să te bucuri de natură și de compania oamenilor. Așa că de oriunde ai fi sau ai privit în și din incinta pensiunii, pur și simplu totul ești orientat către exterior, unde cel mai probabil te vei opri în oglinda Lacului Paltinul, care te cucerește cu luciul apei sale în care se reflectă cerul, copacii, păsările. Un adevărat colț de rai!
Și îți dai seama cumva că pensiunea este mai specială numai dacă numeri camerele disponibile. Păi sunt 8 la număr, deci 16 locuri (dacă nu pui la socoteală și locurile pentru copii). Deși e construită în scop turistic, proprietarii nu țin neapărat ca lumea să se îngrămădească aici, ci și-au dorit ca cei ce optează pentru acest loc cu cinci margarete să aibă niște preocupări elevate, să știe să aprecieze preparate culinare create de un Chef (Maurizio Laundi este acum Master Chef-ul pensiunii 🙂 și da, este italian), să se bucure de panorama superbă, să fie inspirați de lumina plăcută (clădirea are toate ferestrele orientate către sud) poate pentru pictură, pentru a scrie o carte sau, pur și simplu, pentru o conversație adevărată.
Da, e mai ales pentru familii pentru că, locurile fiind limitate, te simți ca și cum pensiunea ar fi casa ta de vacanță. Când ajungi cu copii aici (și dacă sunt doar două familii prietene) pare că totul se umple de veselie și bună dispoziție. Și dacă mai ești și iubitor de natură n-ai cum să te plictisești aici. Pensiunea ca și clădire este gândită să fie prietenoasă mediului prin materialele naturale și tehnologiile folosite, dar te invită și la socializare. Numai dacă iei în calcul faptul că terasa camerelor este comună. Când ieși din cameră nu este nimic separat de tine față de celălalt, așa că ai ocazia să conversezi cu vecinul tău.
Mie îmi pare locul ideal pentru pictură. M-aș muta acolo pentru măcar două săptămâni și aș lucra cu mare plăcere. Și terasele îmi par perfecte, chiar și pe timp de ploaie. Poți fi în mijlocul evenimentelor meteorologice și totuși la adăpost. Și dacă natura de inspiră, ai la dispoziție o încăpere specială pentru yoga, poți face fitness sau poți să evadezi și dai o tură cu bicicleta sau să închiriezi o canoe ca să dai din vâsle și să explorezi zona. Dar și focul de tabără te poate atrage sau să meditezi în aer liber pe unul dintre buștenii tăiați ca taburete.
Ok, dacă te întrebi cât costă îți spun că prețul pe cameră este de 290 lei cu mic dejun inclus. Și camerele sunt mari de circ 25-28 metri pătrați. Băile sunt frumos amenajate și finisate cu materiale de calitate (piatră naturală, obiecte sanitare cu design contemporan). Indiferent ce ți-as mai enumera aici, crede-mă că realizezi ce superb e locul numai când ești acolo. Și dacă îți dorești să petreci câteva zile la Atra, fii pe fază și rezervă-ți din timp camerele pentru că fiind o pensiune mică, e mai tot timpul plin. Vrei să afli mai multe despre Atra? Intră aici pe site-ul lor atradoftana.ro. Vacanțe minunate îți doresc!
foarte frumoasa pensiune, un loc de liniste minunat
Chiar ca minunat! Ma bucur pentru ei ca au primit distinctia de Pensiunea Anului 2013.