Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Idei practice pentru amenajarea balconului

Sunt înguste, mici sau lungi, dar în niciun caz încăpătoare. Le folosim pentru depozitarea lucrurilor, dar și ca loc pentru flori sau uscat hainele. Și cum să împaci mai multe funcțiuni într-un spațiu mic, așa cum este cel al balcoanelor? Soluții există, dar întotdeauna ele trebuie adaptate la situația reală pentru că, nu-i așa, niciun balcon nu seamănă cu celălalt. Am făcut o selecție de imagini și vă spun pentru fiecare caz în parte câteva sfaturi și recomandări. Multe dintre ele sunt din cadrul unui concurs, cu tema balconul, organizat de către IKEA în 2012, iar pozele sunt de la clienții cunoscutei companii.

6 adelaparvu.com despre concurs IKEA pentru balcoane

Dacă îți dorești ca balconul să devină o altă cameră, atunci înseamnă că ai în baie o mașină de spălat care-ți și usucă rufele sau chiar un uscător. Altfel, nu vei avea unde să le întinzi, iar să-ți faci o cameră în care să pui ocazional la uscat hainele înseamnă să nu te bucuri de ea tot timpul. Oricum, o idee bună, dacă-ți faci o încăpere în balcon, este să amenajezi pe verticală colțul care se vede de la interior. Asta îți va da senzația că încăperea se continuă și pe balcon. Ai grijă la finisajele pardoselii, culoarea peretelui și stilul mobilei de pe balcon, ca să fie asortate cu ceea ce ai în cameră.

1 adelaparvu.com despre concurs IKEA pentru balcoane

Un balcon lung și îngust îl poți împărți în două: o parte să fie dedicată zonei de relaxare și cea de-a doua depozitării lucrurilor, inclusiv cu loc pentru uscatul hainelor. Tot ce pui pe perete, în partea superioară de lângă fereastră, se va vedea și din casă, deci trebuie să ai certitudinea că-ți vor plăcea acele lucruri și de la interior. Un spațiu bun de depozitare care nu e la vedere în casă este deasupra ferestrelor. Poți monta un simplu raft pe console și obții o poliță pentru plante sau cutii. Ai grijă însă cum bate soarele, ca să nu-ți afecteze plăntuțele sau să-ți deterioreze ceea ce depozitezi acolo.

2 adelaparvu.com despre concurs IKEA pentru balcoane

Prea îngust pentru depozitare? Ok, dar ar merge pentru un loc de cafea, nu? Sau pentru animalul tău de companie. Mobila pliantă este alegerea înțeleaptă. Dar, oricum, într-un spațiu îngust una dintre persoane va fi captivă la masă în lipsa unui loc de manevră pe lângă mobilier. Acceași culoare pentru pardoseală și pentru pereți dă impresia de mai mult spațiu, totuși plăcile ceramice ar fi bine să rămână doar la nivelul pardoselii. Caroiajul lor segmentează asectul pereților, iar balconul va părea și mai îngust. O zugrăveală în ton cu pardoseala e mult mai ok. Doar n-ai vrea să ai senzația că vezi o baie atunci când ești în dormitor sau living 🙂

5 adelaparvu.com despre concurs IKEA pentru balcoane

Ai foarte multe plante și nu știi cum să le așezi? Folosește-te de unul dintre pereții verticali ai balconului. Poți construi un suport din plasă de Buzău de care să agăți ghivece. De asemenea, poți folosi și spațiul de deasupra ferestrei pentru plante și asta se va vedea frumos de la interior, plus că-ți asigură umbră. În rest, poziționează plantele astfel încât să ai centrul balconului liber. Acolo vei putea pune bicicleta sau suportul pentru rufe.

adelaparvu.com despre balcoane

Spațiu de depozitare și flori multe? Da, se poate. Folosește locurile libere de pe verticală, dar nu uita că zonele extreme ale balconului, capetele ca să le spun așa, sunt cele pe care le vezi de la interior. Dacă nu vrei să se vadă mobila, atunci cumpără sau comandă un bufet sau dulap care să vină la același nivel cu pervazul ferestrei. Peste el poți așeza plantele dragi, iar în el poți depozita lucruri. Atenție însă la accesul dulapului. În fața lui nu mai merge să pui nimic, tocmai ca să ai loc de manevră.

4 adelaparvu.com despre concurs IKEA pentru balcoane

Dacă balconul tău e ca o logie îngustă și l-ai încorporat în ansamblul locuinței, poate fi locul perfect pentru frigider (mai de grabă decât pentru hotă și aragaz). De asemenea, este perfect să pui aici aerul condiționat. De ce? Ca să fie eficient, aerul condiționat e bine să fie în zona unde are loc cel mai mare transfer termic (căldura – vara, frig – iarna) între exterior și interior și asta se întâmplă exact la nivelul ferestrelor. Deci, dacă răcești spațiul de aici, totul se va simți mai răcoros și la interior. Funcționează doar dacă balconul e înglobat în spațiul camerei. Și vedeți ca acest aer să nu vă afecteze plantele. O masă extensibilă e perfectă în zonă.

3 adelaparvu.com despre concurs IKEA pentru balcoane

Ce faci dacă balconul tău e foarte mic, la modul că nu-ți încap nici ghivece de flori pe el? Asta se întâmplă la unele clădiri vechi. Ei bine, arhitectul Neto Porpino propune o soluție ingenioasă: ghivece vesele pe perete. Asortezi ghivecele cu un taburet (din living sau dormitor pus acolo ocazional) și aspectul balconului tău se schimbă. Sper să-ți prindă bine ideile de față 🙂

adelaparvu.com despre idei balcoane solutie de arh Neto Porpino

Publicitate

4 comentarii la “Idei practice pentru amenajarea balconului

 1. Lucica HP
  iulie 30, 2013

  Excelente solutii.

 2. Ivan Janeta
  iulie 30, 2013

  Foarte bune ideii 🙂

 3. Pingback: Garsoniera in culori solare cu chicineta si pat rabatabil | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la iulie 30, 2013 de în Cum sa..., Idei pentru acasa, Plante, flori, gradina şi etichetată , , .

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: