Adela Parvu – Jurnalist home & garden

IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.

Apartament decorat in stil Art Deco

Ca să poți înțelege mai bine ce e cu Art Deco-ul, îți prezint această locuință unde se regăsesc elementele acestui stil atât în ambient, cât și în finisaje. E greu să faci o amenajare după o rețetă și să respecți într-un totul tipicul unei perioade, pentru că între timp lucrurile au evoluat. Art Deco a apărut în Franța, de unde s-a răspândit în Europa și SUA în intervalul anilor 20-30. Interioarele Art Deco sunt luxoase, elegante, dar funcționale. Este perioada în care au apărut materiale noi precum inoxul, suprafețele cromate, lemnul exotic prelucrat cu ajutorul mașinăriilor. De aici și lipsa înfloriturilor sau a unei atmosfere romantice. Totul capătă un aspect simetric, iar locuințele sunt foarte ordonate.

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (3)

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (4)

Ce e tipic pentru Art Deco? Motivele geometrice și în zig-zag, contrastele puternice de culoare și texturi (metal lustruit cu piatră, lemn cu sticlă). Prezența lemnul de esență exotică, și neapărat lăcuit – mobila are dimensiuni generoase, este robustă cu un design curat. Corpurile de iluminat cu forme clar definite, fără complicații, dar surprinzătoare prin combinația de materiale. De asemenea, luxul mai era sugerat și prin prezența pieilor de animale, de cele de zebră, la cele de rechin. Finisajele sunt și ele ordonate, dar luxoase, pardoselile din lemn sunt lăcuite, iar cele din ceramică sunt montate în jocuri gemetrice. Trebuie să-ți închipui mai degrabă un decor modern și elegant, decât unul romantic cu parfum de vechi. Bibliotecile încastrate în pereți vorbesc despre acest tipic organizat al Art Deco-ului.

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (8)

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (1)

Acum, locuința pe care ți-o prezint este în emblematicul Eldorado – o clădire construită în perioada Art Déco, în New York. Designerii au făcut în așa fel încât să respecte caracterul clădirii. În privința finisajelor, a tâmplăriei și a ușilor interioare au respectat personalitatea acestui stil. Pe un fundal curat au venit apoi cu mobilierul și piesele de décor. Ambientul e în spiritul Art Déco prin prezența textilelor cu motive în ton (perdele, perne decorative), corpurile de iluminat cromate, piese mici de mobilier din sticlă și metal. Dar ele sunt combinate cu alt gen de obiecte, către duc către shabby chic prin finisajul patinat și forma lor clasică. Baia este însă un exemplu bun, foarte aproape de Art Deco – totul este funcțional, dar cu materiale prețioase, respectiv marmură. Și bateriile respectă designul din perioada anilor 20-30.

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (9)

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (7)

Oricum, atunci când vezi acest apartament, realizezi că Art Deco nu este deloc romantic. Aici a fost îndulcit puțin prin cromatica tapițeriilor canapelelor și prezența unor piese clasice. Dar cuvântul de ordine pentru stilul Art Deco este îndrăzneala. Să compui contraste elegante, între negru și auriu, între texturi de materiale prețioase, să ai pardoseli lăcuite, piese cromate, deci aurii, să adaugi culoare prin tablouri și textile. Este un stil mai puțin cunoscut la noi și cu atât mai rar întâlnit în interioare. Dar sper că aceste câteva indicii te-au ajutat să-i surprinzi rafinamentul și să te provoace să descoperi mai mult.

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (5)

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (6)

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (14)

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (13)

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (10)

adelaparvu.com despre apartament Art Decor Foto Trevor Tondro (2)

Design interior: Chip Brian, Mike Daddio de la Design Development , Foto: Trevor Tondro

3 comentarii la “Apartament decorat in stil Art Deco

 1. Tudor Harapu
  septembrie 1, 2013

  un loc il inchiriezi?….in caz de criza sau cum?

 2. Tudor Harapu
  septembrie 2, 2013

  din alea 3 din pat

 3. Pingback: Amenajare eleganta intr-o agenție de fashion PR | Adela Parvu - IDEATTIC jurnalist home & garden

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la august 28, 2013 de în Coltul preferat, Cum sa..., Idei pentru acasa şi etichetată , , , .

Articole din arhivă

Introdu aici adresa ta de mail şi vei putea fi pe fază cu noutăţile despre amenajari.

Alătură-te celorlalți 39 de abonați.
%d blogeri au apreciat: