IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Povestea acestei grădini botanice este fabuloasă și abia așteptam să ți-o spun pentru că la mijloc este vorba despre viziunea unui artist desăvârșit. Maestrul Leopoldo Flores, una dintre pesonalitățile pe care le admir profund, a salvat practic o veche clădire în stil Art Nouveau. Ceea ce-ți povestesc aici s-a întâmplat în orașul Toluca din Mexic, unde în 1975 vechea piață adăpostită într-o construcție ridicată la 1910 se dorea a fi dărâmată de către primăria locală. Flores s-a zbătut să salveze clădirea de patrimoniu proiectată de inginerul Manuel Arratia, cu structura sa impresionantă de metal, ce aducea cu imaginea unei stații de gară. Primăria a închis în 1975 piața și prevedea fie vânzarea terenului către privați, fie transformarea locului într-o piață deschisă. Dar viziunea acestui maestru mexican a transformat totul!
Ce a făcut mai exact Leopoldo Flores? A venit cu un proiect prin care propunea primăriei locale să înlocuiască vechile ferestre de pe fațade cu vitralii uriașe. A muncit un an de zile numai la proiect, dar efortul lui a meritat pentru că a reușit nu doar să salveze clădirea, ci să îi ridice valoarea. Noroc și cu edilii care au aprobat proiectul și care s-au gândit să amenajeze la interior o grădină botanică. Practic, vechea piață urma să devină un punct de atracție turistică, dar a devenit mult mai mult între timp. După aprobarea planului, timp de trei ani de zile maestrul împreună cu alți 60 de artizani au finalizat în 1980 vitraliile, care numără peste jumătate de milion de piese din sticlă integrate în cei 3200 de metri pătrați. Acum sunt cele mai mari vitralii din lume și arată stupefiant de frumos. Și nu doar că ferestrele clădirii sunt vitralii, dar și interiorul grădinii botanice este decorat cu panouri superbe.
Numele de Cosmovitral este un joc de cuvinte prin care Leopoldo Flores și-a dorit să enunțe artistic legătura dintre om și univers – cosmos și vitral (sticlă în spaniolă). În partea de est a grădinii botanice este poziționat vitraliul denumit “Hombre Sol”, care a devenit simbolul statului mexican, și evident al orașului Toluca. Vitraliul reprezintă omenirea în relație cu universul și este așezat astfel încât, la echinocțiul de primăvară, soarele să se reflecte direct prin el. Atunci, opera de artă pare că prinde viață, că este efectiv în flăcări, moment marcat în fiecare an cu câte un concert de muzică clasică, eveniment la care Flores a participat multe ediții ca invitat de onoare. Asta până când s-a îmbolnăvit de Parkinson în 2004, boală care însă nu l-a răpus, maestrul continuând să creeze și la vârsta înaintată de 79 de ani (este născut în 1934).
Deși a fost deschisă publicului în 1980, grădina botanică a fost închisă repede ulterior pentru alți zece ani. Dar nu degeaba. În această perioadă de timp au fost realizate vitraliile interioare denumite Comsoplafon, un șir de panouri care se întind de la un capăt la celălalt al clădirii a cărei suprafață este în total de circa jumătate de hectar. Își dai seama despre ce proporții vorbim aici? Grădina botanică adăpostește acum peste 500 de specii de plante din Mexic și din lume, iar în centrul ei se află bustul lui Eizi Matuda, omul de știință japonez care a făcut nenumărate studii despre flora mexicană, clasificând peste 6000 de specii. Cosmovitral găzduiește și numeroase expoziții temporare de artă, este ca un centru al frumuseții naturii și creațiilor omului.
Povestea clădirii și a viziunii acestui artist excepțional este însă ceea ce mă încântă. Este un exemplu minunat de recuperare a unei clădiri vechi de patrimoniu și, mai mult, de revitalizare a unui oraș întreg prin artă. Pentru mine asta înseamnă forța educației – minți creative și deschise care au știut să îmbine cunoașterea științifică (inginerie, arhitectură, botanică) cu arta, artificialul construit de om cu natura, totul în folosul unei întregi comunități. Pentru mine este emoționant numai când îți scriu despre asta. Îmi doresc ca și artiștii noștri să vină cu idei, cu planuri, cu proiecte, să lupte pentru ele și să aducă frumosul în viața noastră. Avem atâtea clădiri minunate și în paragină. Uite, ăsta e un exemplu care i-ar putea inspira pentru ca aceste clădiri să fie recuperate. Beneficiile ar fi pentru toți românii, până la urmă, și poate așa ne-am găsi și noi un simbol de țară adevărat. Sunt sigură că acest lucru se va întâmpla până la urmă. Uite, te las să te bucuri de imagini pe care le-am căutat îndelung pe net, iar dacă mergi în vacanță în Mexic, neapărat vizitează Comsovitral.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.