IDEATTIC? Da, idei de la mansarda. Articole despre oameni, locuri, idei care-ti fac casa si viata mai frumoase.
Adrian Pârvu este un jurnalist cu experiență și scriitor. Și da, te-ai prins, numele nu e doar o coincidență :). La începutul lunii noiembrie, a fost într-o excursie la vecinii noștri bulgari, alături de alți jurnaliști români, la invitația Asociației Bulgare de Turism Alternativ, care dorește să promoveze și alte zone turistice din Bulgaria în afara celor de la Marea Neagră, binecunoscute nouă, românilor. Adrian îți va scrie pe unde a fost și ce a văzut. Îți dai seama că e greu să condensezi șase zile de călătorie într-un singur articol, așa că voi publica pe blog mai multe articole de-ale lui cu impresii despre ce poți vedea și unde îți poți petrece vacanța în zona de nord a Bulgariei. Sper să-ți placă! Mai jos ai textul lui Adrian 🙂
Asociaţia Bulgară de Turism Alternativ încearcă să ne spună răspicat nouă, românilor interesaţi de ţara unde Dunărea este graniţă de Nord, că avem de văzut o mulţime de locuri fascinante chiar de-a lungul fluviului care ne desparte şi, în egală măsură, ne uneşte. Uitaţi aşadar de Varna şi Nisipurile de Aur, de Sofia, de supermarketurile din Ruse ori de şoseaua văzută din viteza maşinii, în drum spre Turcia. De la Vest (Vidin) spre Est (Silistra), ţara trandafirilor, a Cabernetului, a Războaielor de Independenţă şi a nestrămutatei credinţe ortoxe vă oferă trasee sau puncte de turism istoric, turism religios, turism viticol ori turism rural extrem de atractive, accesibile, educaţionale şi, nu în ultimul rând, financiar avantajoase.
Gazdele noastre mereu atente şi îndatoritoare: Syuzan Dzhevadilova, Project assistant la “Bulgarian Association for Alternative Tourism” şi Georgi Atanassoff, ghid vorbitor de impecabilă limbă română
Să ne începem călătoria cu cetatea Baba Vida (Vidin), cea mai veche construcţie medievală conservată integral din această parte a Europei. Legenda spune că un ţar care stăpânea aceste ţinuturi în veacul al X-lea a avut trei fete: Vida, Kula şi Gamza cărora le-a lăsat, după moarte, trei teritorii egale. Kula şi Gamza s-au căsătorit cu nişte nobili desfrânaţi şi risipitori, fărâmiţând şi înstrăinând moştenirea părintească. Vida, cea mai mare şi mai înţeleaptă dintre surori, a rămas nemăritată şi a construit cetatea care-i poartă numele, să îşi apere onoarea, supuşii credincioşi, pământurile. Cetatea Baba Vida a fost ridicată pe malul Dunării, pe locul unui turn de observaţie roman. Istoria ei, de-a lungul veacurilor, este frământată şi fascinantă. În imediata proximitate a Cetăţii vizitatorul se poate bucura de parcul şi faleza alungite pe malul Dunării, precum şi de alte câteva construcţii remarcabile: o moschee, o catedrală ortodoxă, o străveche biserică creştină, o sinagogă aflată în paragină, dar gata să intre într-un amplu program de restaurare.
Răscolind frunzele toamnei de pe promenada din Vidin a fost straniu să mă aflu pe malul bulgăresc al Dunării, fluviul nostru… tutelar, despre care mulți români au senzația că le aparține cu exclusivitate. Ei bine, o astfel de călătorie într-o țară vecină, te provoacă să devii mai deschis, mai altruist și să descoperi mai degrabă lucrurile care ne leagă decât cele care ne despart de poporul vecin. Data viitoare am să-ți scriu despre un loc deosebit, mai ales pentru credincioșii ortodocși.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.